CHP Kurultayı ve Devrimci Cumhuriyet

Mehmet Özgen

16 Temmuz 2012
CHP Kurultayı ve Devrimci Cumhuriyet

CHP, ilericilerle, sosyalistlerle, Kürt siyasal hareketiyle; Mehmet Bekaroğlu'nun, İhsan Eliaçık'ın temsil ettiği anti-kapitalist Müslüman hareketiyle, yerel seçimlerden başlayarak güç birliğini gündemine koymalıdır. demokratik, özgürlükçü, laik ve sosyal bir halk cumhuriyeti için başka yol yoktur. Cumhuriyeti kurmakla övünen partiden bu beklenir.

CHP kurultayı yeni bir dönemece girerken gerçekleşiyor.
2014 de yerel seçimler olacak. Seçimlerin 2013 sonbaharına alınması ihtimali de var. Bu sürece önderlik edecek bir parti yönetimi seçilecek ve politikalar belirlenecek.

Bu kritik bir dönemeçtir. Türkiye'nin kaderi bu süreçte tayin edilecek çünkü. Neden mi?

Madde madde sıralayalım.

Karşı-devrim ve 1.Cumhuriyetin çökertilmesi
1.Türkiye'de bir postmodern karşı devrim gerekleştirildi. Erbakan'ın dile getirdiği "geçiş kanlı mı olacak kansız mı" sorusu cevap buldu. Karşı-devrim kansız bir şekilde, Gülen Cemaat'İ ile ittifak kurarak ve onun kaleyi içten fethetme stratejisi uyarınca gerçekleştirildi. Gündemdeki iktidar kavgası, sadece müttefiklerin paylaşım savaşı.
2. Bu ittifak bildiğimiz Cumhuriyeti çökertmiştir. Buna zemin hazırlayan, hukuku ve zihniyeti hala ayakta olan 12 Eylül'dur. Bu yüzden iki yaşlı liderin yargılanması bir tiyatrodur. 28 Şubat'taki "balans ayarı" aksine bir sonuç vermiş, din tacirlerinin siyasal İslamını daha da geliştirmiştir. Bu kez AKP, emperyalizmin Yeni ortadoğu planı uyarınca sahneye çıkarılmıştır. ardından 27 Nisan muhtırası ve Dolmabahçe mutabakatı ile ordunun Ergenekon'la, Balyozla teslim alınması sağlanmıştır. Plan işlemekte ve Ortadoğu'da emperyalizmle uyumlu-İslami rejimler kurulmaktadır.
3. Dolayısıyla, bu karşı-devrim, yalnızca burjuva cumhuriyetin yıkılışının değil, onu sosyal bir cumhuriyete dönüştürmeyi vaad eden 12 Eylül öncesi devrimci hareketin yenilgisinin de bir tezahürüdür.
4. Bu olgu, "meğerse ordu kağıttan kaplanmış" sözü gibi, guscsuzluge değil, bir NATO ordusu olan TSK yönetiminin hem karşı-devrimin bir temel gücü oluşuna, hem de ABD'nin Türkiye ve Ortadoğu politikalarına boyun eğişine işaret eder. Bugün tutuklu generaller bu yüzden suskundur. İmal edilmiş delillerle tutuklanıp yargınmalarına itiraz ediyorlar ama o delilleri imal edenlere, operasyonun asıl yöneticilerine, başlarına ikinci kez çuval geçirenlere, yani ABD'ye hiç bir itirazları duyulmadı..
5. Cumhuriyetin çökertilmesi demek büyük ölçüde laikliğin ortadan kaldırılması demektir. Bunun son adımı görece laik olan eğitim sistemini de değiştirip içeriğini İmam-hatip müfredatıyla ikame eden yasadır. Aleviler'e Cemevi değil, cami gösterilmektedir. Farklı inançların özgürlüğünü ifede eden din ve vicdan özgürlüğü kağıt üzerinde de değil artık.

Anayasa Karşı-devrimin güçleriyle değil, devrimci Cumhuriyetin güçleriyle yapılır
6. Kapitalist düzenin islami versiyonu, kendi ideolojisine uygun yeni bir siyasal-toplumsal sistem kurma peşindedir. Devletin biçimini değiştirmiş sıra toplumun kullaştırılmasına gelmiştir. Başkanlık bu sistemin önemli doruklarından biri olacak.
7. Hedefi bu olan bir siyasal hareketin, yeni bir anayasaya da bu gözlükle bakması kaçınılmazdır. Siyaset teorisinin en önemli kurallarından biri şudur ki, her devrim ve karşı-devrim, zaferi kesinleştirdikten sonra, onu gerçekleştirenlerin egemenliğini yeni bir yasallık haline getirir, anayasa ile güvence altına alır. Bu bakımdan Meclis komisyonundaki sivil-demokratik anayasa çalışması bir oyalamaca-aldatmacadır. Demokratik bir anayasa, ancak yeni bir düzenin kurucu iradesini temsil eden devrimci, demokratik ve özgürlükçü güçler arasında olabilir. Yani karşı-devrimi yokedecek güçler arasında.

Yerel seçimlerin stratejik önemi
8. Bu "ahval ve şerait" içinde yerel seçimler stratejik bir önem arzetmektedir. Demokratik bir muhalefetin daha çok mevzi kazanması, mesela İstanbul, Ankara gibi kentlerin kazanılması, mücadelede psikolojik avantaj elde etmek için önemlidir. Toplumdaki bilinç dönüşümünü sağlayacak böyle bir avantajdır. Ancak bu durumda inisyatif ele geçirilebilir. O zaman rüzgar ters yönden esmeye başlar ve karşı-devrim için sonun başlangıcından bahsedebiliriz.
9. Ancak kitleleri sarsacak bilinç dönüşümü bir seçim stratejisiyle değil, köklü dönüşümleri içeren siyasal bir programla mümkündür. 1. Cumhuriyet çöktüğüne göre Yeni bir Cumhuriyet için yola çıkmak gerekiyor. Gerçekten demokratik, laik ve sosyal bir cumhuriyet için.
Peki böyle bir cumhuriyetin kuruluşuna öncülük edecek güçler kimlerdir? Sadece CHP midir?
Biz bu soruya burada cevap arayalım.
10. Erdoğan ve kurmayları, gelişmelerinin maksimal tavana dayandığını ve hatta gerilemeye başladıklarını farkettikleri ve planlarını gerçekleştirmede riskleri minimize etmek için yeni müttefikler peşinde. HAS Partinin bugünlerde AKP'ye katılacağı kesinleşti. Sırada Saadet, BBP ve sağın başka küçük partileri var. Bu operasyon, aynı zamanda, Cemaatin gücünü dengeleme amacı da taşıyor.
MHP'ye gelince.. KIlıçdaroğlu "Katiller bırakılıyor. Bu aflarda MHP ile anayasa pazarlığının etkisi var mıdır" sorusuna "çok kritik dönemlerde MHP'nin daima AKP'ye destek verdiğini hepimiz biliyoruz." diye cevap verdi. Bu çok kritik dönemler nelerdir? En yakını laikliği temelden yokedecek 4+4+4 yasasına verdiği destek. Yani MHP'nin yeri bellidir. Erdoğan'nın geçen yıldan buyana başarıyla uyguladığı İslam-Türk sentezinin çeperine ister istemez çekilecektir. Kürt siyasal hareketini yok etme politikasına ve Suriye'ye karşı savaş çığırtkanlığına koşulsuz desteği de MHP vermektedir.
Bu durumda CHP tek başına mı hareket edecek? Cumhuriyeti tek başına mı kurtaracak?
1. Cumhuriyetin temel hatası
Türkiye halkının çıkarları düşünen, bu ülkede her milliyetten, her inançtan insanların eşit haklara sahip olduğu gerçek bir demokrasinin bütün ilkeleriyle, kurumlarıyla hayata geçirilmesini isteyen bir siyasi hareket, aynı değerler için mücadele eden güçlerle birlikte hareket etmek zorundadır. Yani sosyalistlerle, Kürt halkının devrimci-demokrat temsilcileriyle, anti-kapitalist Müslümanlarla birlikte, yan yana olmak durumundadır. Bugünkü şartlar, bir çok açıdan 1919 daki şartlarla benzerlik içindedir. O gün Mustafa Kemal Anadolu topraklarını işgalcilerden kurtarmak ve saltanatı kaldırarak yeni bir düzen kurmak için Kürt halkının temsilcileriyle ittifak kurmuştu. Kurtuluş savaşı bu ittifaka dayanarak kazanıldı. 1921 Anayasasının arkasında böyle bir ittifak var. Kürt devrimcileri o yüzden bu anayasanın güncelleştirilmesini istiyorlar.
Bugün 1. Cumhuriyetin hatalarından herkes, özellikle onu sahiplenenler, kimliğini onunla özdeşleştirenler ders çıkarmalıdır. Çünkü inkar edilen, yök sayılan bu kez sorunlu haliyle geri dönmüştür. Eğer bu cumhuriyet bugün sesizce çökertilebildiyse temel bir nedeni bu inkardır, yani Cumhuriyetin kurucu iradelerinden biri olan Kürt halkının inkarıdır. Bu inkarı, bölünme paranoyasıyla sürdürmenin aksine ayrılmaktan başka seçenek bırakmadığı, dolayısıyla, tersinden bölünmeye hizmet ettiği artık görülmelidir.
Bugün yine görünebilir çıplak bir gerçek de şudur ki, AKP'nin müttefikleriyle kurmaya çalştiği düzene karşı en etkili, dirençli mücadeleyi, Kürt halkının modern, laik ve demokratik güçleri vermektedir. Cumhuriyetin başaramadığı demokratik devrimi onlar gerçekleştirmektedir. Bunu görmeyen bir kemalist, bir ulusalcı, gerçekte ne kemalisttir ne de ulusalcı. Kürt hareketine eleştiriniz ne olursa olsun nesnel gerçek budur.
Diyanet neden yüzlerce meleyi (mollayı) kadrosuna alıyor? Bir düşünün. Kürt halkının bu ilerici-devrimci aydınlık unsurlarını kendi karanlık ağına çekmek için değil mi? Bakın BDP'ye. Siyasetine değil, yapısına bakın. Her kademesinde kadınlar var, hem de eşit ölçüde. Eşbaşkanlardan biri kadın biri erkek. Her kademesinde kadın-erkek eşitliğini büyük ölçüde geliştirmiş durumda. Çağdaşlık mı arıyorsunuz işte çağdaşlık. Dahasını mı istiyorsunuz. Alın size size Diyarbakır milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi başkan yardımcısı Aysel Tuğluk'un 4 yıl önce DTP milletvekili sıfatıyla yazdığı "geri dönüş" başlıklı yazısındaki hala yanıt bulmayan çağrısı:

Aysel Tuğluk'un henüz yanıt bulmayan çağrısı
"Kemalistler, sol, muhalif ve aydın çevreler Kürtlerle uzlaşmanın kaçınılmazlığına inanıyorsa, ılımlı İslam denilen ve aslında ne olduğu, nasıl tanımlanacağı çok da belli olmayan ve tamamen "imparatorluk" güçlerinin imalatı bu projeye karşı modern aklın ve demokratik kültürün birbirini kabul eden zemininde buluşabilmelidir. Taktiksel bir ilişkiyi kastetmiyorum; Cumhuriyet'in kuruluş sürecindeki tarihsel deneyimden de yararlanarak, yeniden bir ortaklık kurulması gerektiğinden söz ediyorum. Cumhuriyet'in savunucuları olduklarını iddia edenler gerçekten samimilerse Kürtlerle hesaplaşmaktan vazgeçip, kendileriyle hesaplaşacağı aşıkâr gerici güçlere karşı Kürtlerin desteğini aramalıdır.
Cumhuriyet'in kazanımları Türk-İslam karışımı bir milliyetçilik/dincilikle bitirilmek isteniyor. Kemalizm eğer Cumhuriyet aydınları tarafından sol ve demokrat yorumla güncelleştirilebilseydi bunun önüne geçilebilirdi. İşte o zaman demokratik ulus var edilebilirdi ve dincilik de, aşiretçilik de ırkçılık da bugünkü tehlikeli düzeyine ulaşamazdı.
Türkiye'de özgürce/kimliğimizle/eşit bir şekilde cumhuriyet içinde yaşama kararlılığındayız. Ne Ortadoğu'daki işgal gücü ABD'den medet umarak ne de demokratik Kürt siyasal hareketini geriletir pragmatizmiyle gerici/tehlikeli tarikat ve cemaatlere göz yumarak sorunlarımızı halledebiliriz. Geçmişte Hizbullah örneğiyle taktik bazı sonuçlara ulaşma isteğinin Türkiye'nin stratejik pozisyonuna çokça zarar verdiğini de unutmayalım."(3.02.2008, Radikal 2)

CHP'den beklenen
Artık Kürt halkının ilerici temsilcilerinin ortaya koyduğu demokratik özerklik ve anadilde eğitim taleplerine yanıt vermek zorundasınız. 2011 seçimlerinde Hakkari mitinginde dile getirdiğiniz "Avrupa Yerel özerklik Şartı"nı yeniden gündeme getirip geliştirmelisiniz. Kürt halkının demokratik özerklik talebi, Mustafa Kemal'in 1920'lerde dile getirdiği neyse özünde o'dur.
Yanıt verin ki, kurtuluş savaşında olduğu gibi, bugün de devrimci bir cumhuriyetin temel ittifakları hızla gelişebilsin.
CHP, ilericilerle, sosyalistlerle, Kürt siyasal hareketiyle; Mehmet Bekaroğlu'nun, İhsan Eliaçık'ın temsil ettiği anti-kapitalist Müslüman hareketiyle, yerel seçimlerden başlayarak işbirliğini, güç birliğini gündemine koymalıdır. demokratik, özgürlükçü, laik ve sosyal bir halk cumhuriyeti için başka yol yoktur. Cumhuriyeti kurmakla övünen partiden bu beklenir.

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. Fareler, Muktedirler ve Seçim
    ''Ancak halk iradesinden, tarihin kenefine süpürülmekten korkan bu gasp ve soygun çetesi her şeyi yapabilir. Çünkü Nazım'ın dediği gibi 'hiç bir korkuya benzemez halkını satanın korkusu.' Satmanın dışında, cinayetlerle, katliamlarla…
  2.  TİP’in kararı, HDP’nin Çengiz Çandar Tercihi
    TİP’in seçimlere İttifak içinde, Yeşil-Sol Partiden ayrı olarak kendi logosuyla girme kararı, buna karşılık HDP’nin Hasan Cemal’i ve özellikle Cengiz Çandar’ı aday göstermesi üzerine tartışmalar devam ediyor. Bu tartışmalar, yakın…
  3. Faşizm ve İç Savaş
    Faşizm ve İç Savaş
    30 Haziran 2022
    Erdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze alan bir politika izledikleri bugün daha net görünüyor. Emareler, eğilimler daha belirgin. Elbette ki iç savaş iki karşıt…
  4. Devrimci durum ve Emek Cephesi
    Devrimci siyaset kurulu düzen içinde ‘’daha iyi bir toplum’’ mücadelesi yürütmek değildir. Böyle görüldüğünde mücadele ve siyaset rutin bir prosedüre ya da protestoculuğa indirgenmiş olur. Devrimci siyaset verili olanı daha…
  5. Kurucu Meclis, Halk ittifakı ve HDP
    Bugün bizde 2001’in Arjantin durumu yok; mafyala?m?? fa?ist bir rejim var. Bu nedenle, böyle bir otokratik rejimin cenderesindeki bir ülkede Kurucu Meclis, sadece bir anayasa yap?m yöntemi olamaz. Ülkenin ve…
  6. Mihri Belli’den kalan: Devrimin güncelliği
    ''Geçmişin devrimcilerini, sosyalist eylemcilerini, sadece yaşamlarını devrime adadıkları için değil, örnek mücadeleleri ve harekete düşünsel ve pratik katkıları ile de değerlendirmeli ve anmalıyız. Bu, öncelikle, onların pratiklerini eleştirel süzgeçten geçirerek…
  7. Güzel bir insan, kararlı bir devrimci: Şaban Ormanlar
    Şaban Ormanlar entelektüel birikimi olan, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde özverili katkıları kadar marksist hareketteki teorik tartışmaları da takip eden onurlu, dürüst bir insan ve kararlı bir komünistti. Onu ilkin TRT…
  8. Faşist MHP Kapatılmalıdır!
    Bu partinin mafya liderleri ile, eski kontrgerilla artıkları ve Susurluk çetesi ile iç içe geçtiği, dolayısıyla, hem insanlığa karşı, hem de mafyatik suçların ODAĞI olduğu görünen bir gerçek. Peki, bunlar…
  9. Finale  Doğru
    Finale Doğru
    26 Nisan 2021
    Biliyorsunuz iktidarın, içeriği artık ayan beyan olan 2023 hedefi var.. Cumhuriyeti 100. cü yılında ilga edip onun yerine otokratik islamcı bir devletin ilan edilmesi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ya da tek-adam…
  10. Yeni-Osmanlı Galaksi İmparatorluğu:)
    Kainatın efendisine naçizane teklifimiz şudur ki, Aya gidecek ilk kafile, Hz. Nuh’un kendisine inanmayarak gemiye binmeyen oğlunu ikna etmek için ‘’cep telefonu ile görüştüğünü’’ ortaya koyan İÜ Deniz Bilimleri Fakültesi…
  11. Seçimler Amerikan toplumundaki yarılmayı açığa çıkardı
    Pensilvanya’daki seçimleri önde bitirmesiyle 20 delege daha kazanması kesinleşen Biden, 46. ABD başkanı olarak anılmaya başlandı bile. Şimdiki tartışma, Trump’ın White House’tan nasıl çıkartılacağı üzerine. Bilindiği gibi, 65 milyonu aşkın…
  12. Egemen paradigmanın içindeki ‘Muhalefet’
    Öznel müdahalenin öncelikle yönelmesi gereken hedeflerden biri, bütün hareketlerde, ama özellikle emek hareketinde emekçi demokrasisini (proleter demokrasiyi) örgütlemek yerine kendi grupsal iktidarını örgütleme anlayışıdır. Bunun devrimci Marksizmle bir alakası yoktur.…
  13. Devletin emperyalist siyaseti, faşizm ve Kürt sorunu
    Krizin görüngülerinden biri ABD hegemonyas?n?n çökmekte olu?u. Büyük ihtimalle hegemonya krizi çoklu seçeneklerle uzun süre devam edecek. Bu seçenekler ?imdilik Çin, Rusya, Hindistan olarak görünüyor. Bölgesel hegemonya mücadelesi içinde olanlar…
  14. Dayanışma
    Dayanışma
    21 Mayıs 2020
    Sosyalist politika, geleceği bugüne izdüşüren bir yaklaşımla hareket eder. Bir başka deyişle onun temeli, alternatif bir toplumsal ilişki biçimini geliştirmektir. Bu ilişki biçimi, egemen ilişki tarzına karşıt alternatif nüve olarak…
  15. AKP-MHP’li vekiller deyyusların ‘siyasi’ temsilcileri mi?
    Bu iktidara kar?? direni? anayasal bir hakt?r ve me?rudur. Ait oldu?u yere, tarihin çöplü?üne gönderilmesi ya?amsal oldu?u kadar art?k ahlaki bir sorundur. Fezlekesini yazman?n zaman? çoktan geçti bile.. ?nfaz yasas? koronavirüse…
  16. Cumhuriyeti mi, tasfiyesini mi kutluyorsunuz!
    Zira Cumhuriyetin ilkeleri, başta laik sistem, onun birincil uygulama alanı eğitimin akla ve bilime dayalı temelleri yok edilmiş durumda. Devlet aygıtları islamileştirilmiş, cumhuriyet ordusu, Son Suriye harekatının da gösterdiği gibi,…
  17. Marksist Devrimci olarak Mihri Belli
    16 Ağustos 2011'de aramızdan ayrılan Mihri Belli'yi, devrimci eylemin önde gelen simalarından ve önderlerinden biri olarak anıyoruz.. Aşağıdaki yazı O'nun yoldaşlarından Mehmet Özgen'e ait. Özgen, bu yazıyı Mihri Belli'nin ardından 2012…
  18. Cumhur ittifakı değil Cürüm ittifakı
    Demokrasiye, özgürle?meye en çok ihtiyac? olanlar, elbetteki emekçi s?n?f ve katmanlard?r, kad?nlard?r.. Bu nedenle, Emek ve Kad?n Cephesi, anti-fa?ist mücadelenin, kürt halk?n?n da taleplerini kapsayan demokratik cumhuriyet mücadelesinin itici gücü olarak…
  19. İkili kriz: hem iktidar hem muhalefet
    Ortada giderek gerçekli?i su yüzüne ç?kmakta olan bir iktisadi kriz olmas?na, bunun da diktatörlü?ü beka endi?esine sürüklemesine ve toplumun her türlü hile ve bask?ya ra?men direncini sürdürüyor olmas?na kar??n, muhalefet…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…