'İş Bankası’nın devri Türkiye’yi, en hukuksuz devletlerin bile gerisine düşürür'

5 Şubat 2019
'İş Bankası’nın devri Türkiye’yi, en hukuksuz devletlerin bile gerisine düşürür'

Prof. Yahya Sezai Temel, Erdoğan'ın İş Bankası'nın Hazine'ye devredilmesi gerektiğine yönelik sözlerini 2.Mahmut'un kaldırdığı müsadere kurumunu yeniden hortlatmak olduğunu söyledi.

Kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulunan Temel, “Siyasetçinin eline keyfi kararla özel mülkiyeti devletleştirme gücünü alıp bunu uygulaması Türkiye’yi bambaşka bir kulvara sokar. Afrika’daki en tecrübesiz, en hukuksuz devletlerin bile gerisine düşeriz. Bu saçmalığın engellenmemesi durumunda yeni yatırım gelmez. Sermaye kaçar” ifadesini kullandı.

CHP: KREDİ ALABİLMEK İÇİN İŞ BANKASINI GÜVENCE YAPMAYI PLANLIYORLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İş Bankası çıkışına tepki göstererek ‘Tulumbanın suyu bitmiş olmalı, İş Bankası’nı Varlık Fonu’na aktarmak için uğraşıyorlar” dedi.

Erkek, CHP’nin İş Bankası hisselerine el konulmasının Anayasa’daki mülkiyet hakkına aykırı olduğunu ayrıca ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün iradesine saygısızlık olduğunu vurgulayarak ‘Tam bir hukuksuzluk hali” dedi. Erkek, “Belli ki tulumbanın suyu tükendi. İş Bankası hisselerini Hazine’ye aktarmak istiyorlar oradan Varlık Fonu’na, oradan da Katarlılara. Böylece çok yüksek faizli kredi alabilmek için İş Bankası’nı güvence yapmayı planlıyorlar. Biz buna karşı durmak için gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu.

HDP: BU TÜR KARARLAR HEM BİREYLERİN HEM KURUMLARIN MALLARINA EL KONULABİLECEĞİ ALGISINI BÜYÜTÜR

HDP Diyarbakır Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Garo Paylan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın, CHP’nin İş Bankası'ndaki hisselerinin Meclis kararıyla Hazine’ye devredileceği açıklamasını değerlendirdi.

Paylan, “Bu tür kararlar, Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığını ve her an hem bireylerin hem de kurumların mallarına el konulabileceği algısını büyütür. Gerek Türkiye’deki yatırımcılar gerek vatandaşlar gerekse yurt dışından Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen insanlar,  bu yatırım tercihlerini yeniden gözden geçirirler ve Türkiye’den uzaklaşırlar” dedi.

Erdoğan’ın toplumsal kutuplaşma üzerine oynadığını, seçim döneminde yeni bir tartışma konusu yaratmaya çalıştığını ifade eden Paylan, bunun çok fazla karşılığı olacağını da düşünmediğini söyledi.

Paylan, ”Nasıl ki kararnameyle insanların mallarına, mülklerine el konulduysa, şu an CHP’nin uhdesinde görünen bir hisseye de Hazine el koyabilir. Geçmişte bu şekilde el koymalar söz konusu oldu ama bunların hepsi toplumda ciddi yaralanmalara yol açtı” diye konuştu.

İŞ BANKASI HİSSELERİ ÇAKILDI
 
Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra İş Bankası hisseleri çakıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından güne yükselişle başlayan İş Bankası hisseleri düşüşe geçti. Saat 12.05’te 5.95 TL olan hisse fiyatı saat 12.20’de 5.90 TL’ye, 12.53’te 5.59’a düştü.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…