İdlib’i terk eden cihatçı teröristler nereye gitti?

28 Eylül 2018
İdlib’i terk eden cihatçı teröristler nereye gitti?

New York'ta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Putin ile imzaladıkları mutabakat gereği radikal grupların İdlib’den çıkmaya başladığını' söylemişti. Teröristler ya türkiye'ye getirildiler yada Fırat kalkanı bölgesine.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya devlet başkanı Wilademir Putin ile imzaladıkları mutabakat gereği 'radikal gruplar'ın İdlib’den çıkmaya başladığını söyledi. İdlib’i terk eden cihatçıların nereye gittiği ise meçhul. En çok iki senaryo üzerinde duruluyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak için gittiği New York’ta Reuters ve Foreign Policy dergisine açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, silahlı radikal grupların İdlib’den çıkışının başladığını ifade etti. Birgün'ün haberine göre, 3.5 milyon sivilin yaşadığı İdlib’de operasyonsuz çözümü öngören Soçi mutabakatı sonrası çıkışların başladığını kaydeden Erdoğan, bu grupların nereye gittikleri konusunda ise bir açıklamada bulunmadı.

REUTERS: CİHATÇILAR ANLAŞMAYA UYACAK

Reuters da Suriyeli muhalif kaynakların İdlib’deki cihatçıların silahsızlandırılmış bölgeden çekilmeye başladıklarını gördüklerini yazdı. Reuters ismini saklı tuttuğu Suriyeli 'muhaliflerden' bir yetkilinin cihatçıların İdlib anlaşmasına uyacağını ve silahsızlandırılmış bölgeyi terk etmeye başladıklarını bildirdiğini duyurdu.

Sözkonusu kaynak, El Kaide’nin devamı olan El Nusra’nın başını çektiği Heyet Tahrir Şam’ın son birkaç gündür “üçüncü taraflar üzerinden Türk ordusuna gönderdiği gizli görüşmeciler aracılığıyla” İdlib anlaşmasına uyacakları sinyalini verdiğini belirtti.

Aynı kişi Türk yetkililerden aldığı bilgiye dayandığını belirterek “İşler iyi gidiyor, Tahrir Şam [İdlib anlaşmasına] uyacak ama bunu duyurmayacak” dedi. Daha önce Heyet Tahrir Şam’ın silahsızlandırılmış bölge konusundaki tutumunu “birkaç gün içinde” açıklayacağı belirtilmişti.

Cihatçı gruplardan Hurras El Din, anlaşmaya uymayacağını ve Suriye ordusuna karşı yeni saldırılar düzenleyeceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün BM Genel Kurulu’nda Reuters’a verdiği demecinde “radikal grupların” bölgeden çekilmesinin halihazırda başladığını söylemişti.

İKİ SENARYO İKİ SEÇENEK

Radikal İslamcı Selefi grupların nereye gittiklerine dair iki senaryo konuşuluyor.

- 'Fırat Kalkanı' bölgesine taşındılar: Sayıları binlerle ifade edilen radikal İslamcı grupların Hatay üzerinden Afrin ve 'Fırat Kalkanı' bölgesine taşındıkları varsayılıyor. Selefi militanların ÖSO ile birlikte kontrol edilen bu bölgede tutulacakları belirtiliyor.

- Türkiye’ye geldiler: Silah bırakmaya yanaşmayan silahlı grupların Türkiye içlerine geldikleri varsayılıyor. Bu grupların sınır hattında bulunan daha önce ÖSO'cuların tutuldukları kamplara yerleştikleri tahmin ediliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…