Mc Donalds İşçileri cinsel tacize karşı koymak için ulusal grev başlattı

20 Eylül 2018
Mc Donalds İşçileri cinsel tacize karşı koymak için ulusal grev başlattı

ABD'de Mc Donald’s işçilerinin cinsel şiddet karşı 10 eyalette başlattıkları iş bırakma eylemi Kalamazoo Korse fabrikasında tekstil işçilerinin 1912 yılındaki iş bırakma eylemindeki taleplerini anımsatıyor.

PoliTez --Dün, Mc Donald’s işçisi aşçı ve kasiyerleri ülke genelindeki 10 şehirde firmalarında karşı karşıya kaldıkları elle taciz, ahlaksız seks teklifleri, mahrem yerlerinin teşhiri ve bunun gibi uygunsuz davranışlar ve mağazalardaki illegal yönetimi adres göstererek iş bırakma eylemi yaparak tarih yazdılar. Eylemin düzenleyicileri Amerikan tarihinde işçilerin ilk defa cinsel tacize karşı bir araya gelerek ulusal çapta mücadele ettiklerini belirtti.

18 yaşındaki Mc. Donalds işçisi Barbara Johnson grev düzenleyicilerinin “ hiç kimse işyerinde tecavüze ve tacize maruz kalamaz “açıklamalarına ithafen, bu konuya dikkat çekebilmemiz için greve gitmemiz gerektiğini söylediler. Mc Donald’s taleplerimizi dinleyip, işyerlerindeki cinsel tacizi durdurana kadar sessiz kalmayacağız dedi. 

Grev katılım sonrası Johnson,  firmanın değişimini umarak kendi şahsi deneyimleriyle ilgili 2 şikâyeti Eşit İş Olanakları komisyonuna( EEOC) bizzat iletti.

Johnson Eşit İş olanakları komisyonuna cinsel tacizle ilgili şikâyette bulunan ilk Mc. Donalds işçisi.  Mayıs ayında 10 kadın tacize uğradıklarını iddia ederek denetçilerine uygunsuz davranışları raporlayarak şikâyetçi olmuşlar fakat karşılığında görmezden gelinip kendileri ile dalga geçilmişti.  

Şikâyette bulunan kadın ve kızlar 15 yaş civarındalardı. Mayıs ayında şikayette bulunanlardan 22 yaşındaki Tanya Harrel iş arkadaşı tarafından fiziksel ve psikolojik olarak tacize uğradığını söylediğinde hiçbir önlem alınmadığını belirtti. Kaldı ki 2016 yılında da Mc Donalds’ a karşı cinsel taciz iddiaları ortaya atılmıştı.

Yasal hareket ve grev  Fight for $15,  adlı düşük gelirli işçilerin saat ücretlerini arttırmak için mücadele eden 15 dolar için savaş  kampanyası tarafından düzenlendi.

Araştırmacılar, gıda hizmet ve endüstrisindeki geniş çaplı cinsel istismarın işçilerin ekonomik güvensizlikleri ile bağlantılı olduklarını belirtiyor.

2016 yılında kadın ve aileler için ulusal ortaklık (National Partnership for Women and Families) tarafından hazırlanan rapora göre fast food endüstrisindeki kadınların 40% ı işyerlerinde cinsel istismara maruz kalıyorlar ve bu kadınların 42% si işlerini kaybetmeyi göze alamadıkları için istismarı kabullenmek zorunda kalıyorlar.

Dün öğlen saatlerinde Chicago; Durham, North Carolina; Kansas City and St Louis, Missouri; Los Angeles; Miami; Milwaukee; New Orleans; Orlando, Florida ve  San Francisco'yu içerecek şekilde  10 şehirde başlayan eylemde  kadınlar ben de Mc.Donald’s (“#MeToo McDonald’s) ve cinsel istismar grevi yazan pankartları taşıyarak restoran işçileri olarak istismar deneyimlerini  paylaştılar.

Grev düzenleyicileri Amerikalı işçilerin cinsel istismara karşı ulusal anlamda bir greve en son 1912 yılında gittiklerini belirtti Fight for 15 USD organizasyonuna göre; Mc Donald’s işçilerinin cinsel şiddet karşı yaptıkları iş bırakma eylemi Kalamazoo Korse fabrikasında tekstil işçilerinin 1912 yılındaki iş bırakma eylemindeki taleplerini anımsatıyor.

Darthmount Kolejinden tarih profesörü ve yazarı Annelise Orleck  Fight for $15 için geçen hafta yaptığı açıklamada “hepimiz fastfood işçileriyiz diyerek Şikago’dan, Bangladeş’e, Kamboçya’ya dünya üzerindeki tüm kadınların geçtiğimiz yıllarda işyerlerinde cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldıkları için istismara uğradıklarını ekledi ve hep birlikte bu kadınlar ,oyunun kurallarını kadın işçiler lehine çevirecek  bir devrime liderlik ediyorlar dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…