'Kolluk baskısıyla oyları hanelerine yazacaklar'

26 Şubat 2018
'Kolluk baskısıyla oyları hanelerine yazacaklar'

SANDIKLARIN TAŞINMASI VE BİRLEŞTİRİLMESİ YETKİSİN VALİLİKLERE VEREREK KÜRT SEÇMENİN SANDIĞA GİTMESİ ENGELLENECEK -HDP Anayasa Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş, AKP ve MHP’nin seçim ittifakı için hazırladığı kanun teklifini değerlendirdi.

AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim ittifakı kanun teklifini, "karşılıklı çıkar anlaşması" olduğunu savunan HDP Anayasa Komisyonu üyesi Meral Danış Beştaş, 16 Nisan referandumunu hatırlatarak, “Seçim hilelerine kapıları sonuna kadar açmaya çalışıyorlar. Kolluk baskısıyla oyları kendi hanelerine yazacaklar” dedi.

Ruken Demir'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Türkiye’nin çözmesi gereken ve yığın haline gelen sorunları olduğunu belirterek, AKP ve MHP tarafından hazırlığı süren ittifak tasarısına tepki gösteren Beştaş, “Türkiye’nin başka problemi yokmuş gibi bir seçim ittifakı protokolü ve yasa tasarısı ülkenin temel gündemi haline getirilmeye çalışılıyor. Efrin, tek tip kıyafet dayatması, iç siyasette partimize olan baskılar, tutuklamalar, cezalandırmalar ve yöneticimize karşı aralıksız yapılan operasyonlarla HDP’yi siyaset dışına itmeye çalıştılar. Meclisi iki partili bir meclis haline getirmeye çalıştılar. Ancak tüm saldırılarına rağmen bulu başaramadılar. Şimdi de böyle bir hazırlıkla bunu başarılı kılmaya çalışacaklar. Yani anlayacağınız yapılan bu ittifakın asıl amacının bir kişinin başkan olmasının sağlanması ve faşizmin kurumsallaştırılması olduğunu görmemiz gerekiyor” dedi. 

‘KOLLUK BASKISIYLA OYLARI KENDİ HANELERİNE YAZACAKLAR'

Beştaş, oy pusulasında ittifak yapan iki partinin amblem ve isimlerinin yan yana yer alacak olmasının MHP’nin kimliğini kaybetme korkusundan kaynaklandığını belirtti. İttifakın almış olduğu oy oranının baz alınacak olmasının da hileli bir durum olduğunu belirten Beştaş, yapılmak istenen değişikliğin milletvekili bölüşümünde de haksız ve hukuksuz sonuçlar doğuracağını söyledi.

Yine değişiklikle sandıkların taşınması ve birleştirilmesi yetkisinin Valiliklere verilmek istenmesinin de Kürt kentlerindeki seçmen kitlesine dönük olduğunu kaydeden Beştaş, “O sandıkları taşıyarak seçmenlerin sandığa gitmesi engellenecek. Hem de özgür iradeleriyle oy vermelerinin önüne geçilmeye çalışılacak. Tam anlamıyla kolluk gücünden oluşan bir barikat oluşturulacak. Sebebini kendileri ‘güvenlik’ olarak gösteriyor ama aslında kolluk baskısı ile oyların kendi hanelerine yazılmasının hazırlığıdır” diye konuştu. 

‘SEÇİM HİLELERİNE KAPILARI AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Sandık kurulu başkanlarının AKP ve MHP’li kamu görevlilerinden seçileceğini ve mühürsüz oylarla seçimin yapacakları ittifaktan yana olmasının sağlanacağını belirten Beştaş, “Seçim hilelerine kapıları onuna kadar açmaya çalışıyorlar” dedi. Seçim kanununda yapılmak istenen değişiklikle bir taraftan da 16 Nisan referandumunda mühürsüz oyların kabul edilmesinin yasal olmadığının itirafı olduğunu kaydeden Beştaş, “Aslında önce hukuksuzluğu fiilen yaşama geçirdiler. Şimdi de o hukuksuzluğa hukuki bir kılıf hazırlıyorlar” diye konuştu. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…