8. gün:Halk sokağa çıkma yasağını, Trump'ın tehditlerini takmadı

3 Haziran 2020
 8. gün:Halk sokağa çıkma yasağını, Trump'ın tehditlerini takmadı

Floyd protestoları anti-faşist boyutta bir haftayı geride bırakırken, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kent, haftaya gece sokağa çıkma yasaklarıyla başlamıştı

ABD'de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan ırkçılık karşıtı protestolar sokağa çıkma yasağına rağmen birçok kentte birçok kentte gece boyunca devam etti..  Bazı kentlerde polis ve askerler de diz çökerek protestocularla dayanışma gösterdi.

New York, Washington ve Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis kenti başta olmak üzere birçok eyalette süren protestolar 8'inci gününe girdi, binlerce gösterici dün de sokaklardaydı ve Floyd için adalet çağrısı yaptı. 

New York City'de saat 20.00'de yürürlüğe giren yasağa rağmen George Floyd'un öldürülmesini ve polis şiddetini protesto için binlerce gösterici sokaklardaydı. Kentte önceki gün yaşanan yağma olayları üzerine sokağa çıkma yasağı saat 23.00'ten 20.00'ye çekilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Ulusal Muhafızları göreve çağırın" baskısına direnen ve sokaklarda asker konuşlandırılmasına karşı çıkan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesinin ardından radyodan New Yorklulara seslenerek "Herkes evine gitsin ki biz de insanları güvende tutabilelim" dedi.

Ancak özellikle Manhattan ve Brooklyn bölgelerindeki gösteriler akşam saatlerinde de devam etti. Associated Press haber ajansı, kentte yaklaşık 700 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

New York'ta zaman zaman trafiği kapatan binlerce eylemciye Times Meydanı'nda sağlık çalışanları da destek verdi. Broadway Caddesi üzerinde ise göstericiler çevreledikleri polislerden diz çökmesini istedi ancak polisler diz çökmedi. 

Kentte dün gece yaşanan çok sayıda yağmalamanın ardından gün içinde birçok mağaza, banka ve iş yeri de pencere ve kapılarını tahtalarla kaplatarak yağmalamaya karşı önlem aldı. 

20200602_2_42764762_55573864-min.jpg
Başkent Washington'da Beyaz Saray yakınlarındaki gösteride polis şiddeti protesto edildi
​​​​New York'taki Times Square'de Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Önemlidir) sloganı ile polis şiddeti protesto edildi.

​​​​New York'taki Times Square'de "Black Lives Matter" (Siyahların Hayatı Önemlidir) sloganı ile polis şiddeti protesto edildi.

Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı kentte yağmalamanın önüne geçilmesi için 20.00'dan itibaren bazı sokaklar da trafiğe kapatıldı.

Washington’da göstericiler Başkan Donald Trump'ın Pazartesi günü kilise önünde poz verebilmesi için boşaltılan parkta protesto eylemi düzenledi.

Kalabalık sokağa çıkma yasağı ve ABD Başkanı Donald Trump'ın "kabadayı" ve "eşkiya" gibi isimler taktığı göstericilere Ulusal Muhafızların hatta gerekirse ordunun müdahalede bulunacağını söylemesine rağmen hava karardıktan sonra Lafayette parkı ve çevresinde kaldı. 

Los Angeles'ta Polis ve askerler de diz çöktü

ABD'nin bazı kentlerindeki protestolar sırasında polis memurları ve askerler, göstericilerle dayanışma göstermek için diz çöktü.

Bu kentlerden biri Los Angeles'tı. Kentteki protestolarda diz çöken askerler, göstericiler tarafından alkışlandı.

ABD'nin bazı kentlerinde polisler diz çökerek göstericilerle dayanışma gösterdi

Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti de bir polis merkezinin önünde düzenlenen protesto sırasında diz çökerek dayanışma gösterdi.

 Ancak daha sonra Garcetti de protesto edildi. Günün ilerleyen saatlerinde Garcetti'nin evinin önünde toplanan yüzlerce kişi protesto gösterisi düzenledi.

Iowa ve Georgia eyaletlerinde de polisler protestocularla dayanışma göstermek için diz çöktü.

BM’den itidal çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD'li yetkililere başlayan gösterilere müdahale etme konusunda itidal çağrısında bulundu. 

Guterres, Twitter hesabından ''Bize ev sahipliği yapan ülke ve BM'nin merkezi New York'ta şiddet olayları görmek çok üzücü.' mesajını paylaştı. 

''Şikayetler duyulmalı ama barışçıl ifade edilmeli ve yetkililer gösterilere müdahale konusunda itidalli olmalı.'' çağrısı yapan Guterres, ''Irkçılığı hepimizin reddetmesi gerek'' ifadesini kullandı. 

Reuters

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…