'Doktora maske bulamayan Hükümet, Afrika'ya 26 milyar lira gönderecek'

20 Mart 2020
'Doktora maske bulamayan Hükümet, Afrika'ya 26 milyar lira gönderecek'

Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası’ndaki payının 800 milyon dolara (5 milyar TL) çıkarılması Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

Erdoğan rejimi, siyasal İslam ve yeni-Osmanlı imparatoluğu hevesi ile  'Müslüman dayanışması' adı altında özellikle Afrika Boynuz ülkeleri ile siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilere uzun süredir yatırım yapıyor. SUdan, Ruanda, Çad, Kenya, Cibuti, Uganda bu ülkelerin başında geliyor. Bu antlaşmalara limanlar dahil. Emniyet güçlerinin eğitilmesi de. Cemaat'in FETÖ olmadan önce oluşturduğu altyapıyı da devralarak.. 

Afrika Katılım Bankası’na ortaklık payı 5 milyar TL’ye çıkarılması da Erdoğan'nın bu emperyalist Afrika politikasının bir gereği olarak uygulamaya konuyor.  Cumhurbaşkanı’na da 26 milyar TL’ye kadar aktarım yetkisi verildi. Muhalefet, krizin ortasında bütçeden Afrika’ya milyarlarca lira aktarılmasına tepki gösterdi. CHP adına konuşan Utku Çakırözer, Afrika’ya aktarılarak bu paranın küresel salgına karşı yurttaşların korunması için bütçenin esnafın, işçinin, öğrencinin ve sağlık çalışanlarına aktarılmasını istedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sunumunun ardından Meclis'te Afrika Kalkınma Bankası’na yapılması planlanan para aktarımı gündeme alındı.

Geçen hafta Dışişleri Komisyonu’ndan da geçirilen anlaşma çerçevesinde, Türkiye'nin Afrika Kalkınma Bankası’ndaki payının 800 milyon dolara (5 milyar TL) çıkarılması kabul edildi. Anlaşma ile Cumhurbaşkanı’na da bu miktarı beş katına yani 4 milyar dolara (26 milyar TL) çıkarma yetkisi verildi.

CHP ise salgın günlerinde Türkiye’nin kasasındaki her liranın önemli olduğunu vurgulayarak bütçenin  maske bile bulamayan sağlık çalışanlarına, işyerleri kapatılan esnafa, evlerine dönemeyen öğrencilere, risk altındaki emekçilere aktarılmasını talep etti. Muhalefet vekillerinin tepkilerine karşın yasa teklifi, iktidar bloğunun oylarıyla Meclis’ten geçirildi.

Teklife karşı CHP adına TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Dünyada iki kriz var. Biri Koronavirüs krizi, diğeri ekonomik kriz ve bunlar iç içe geçmiş durumda. Türkiye'de 8 milyon işsiz var. Bireysel, toplu işten çıkarmalar var. Yüz binlerce emekçi daha sosyal güvencesi olmaksınız kapı önüne konuyor. Ama dün açıklanan pakette emekçiye hiçbir güvence yok. İşverenlere teşvik bağlamında getirilen önemler için bireysel ya da toplu işçi çıkarmama şartı yok. Çocuğuna bakmak zorunda olan ebeveynlere kamuda idari izin ve özel sektörde ücretli izin yok. Halkın ödeyemediği kredi ve kredi kartlarının ertelenmesi yok. Su, doğal gaz, elektrik faturalarının ertelenmesi yok, esnafın kirasına erteleme yok. ‘Bu eksikleri nasıl tamamlarız’ diye konuşmamız gerekirken Afrika Kalkınma Bankasının sermaye artırımına olağanüstü oranda artışla katılmanın özellikle böylesine bir dönemde doğru değil” dedi.

 
Bu 'dayanişmanın' arkasında savunma sanayi ve askeri işbirliği antlaşmaları var.

Afrika Katı yüzde 125 artırılırken Türkiye’nin payının bunun çok üzerinde arttığına dikkat çeken Çakırözer, “Sermaye artışına tüm donör ülkeler katılmıyor ki bize düşen yükümlülük artıyor. Sermaye artırımı yüzde 125 ama Türkiye'nin taahhüdündeki artış yüzde 752. Bu çok astronomik bir artıştır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanına verilen ‘Türkiye’nin payını 5 kat artırma’ yetkisinin verilmesine de dikkat çeken Çakırözer, “Bu yetkiyi kullanması hâlinde ise Türkiye'nin taahhüdünü 4 milyar dolara artırabilecektir” dedi. Taahhüt edilen paranın halkın  bütçesinden çıkacağını söyleyen Çakıözer, bu paranın salgın nedeniyle kapatılan işletmelerde çalışanların ödenemeyen maaşlarına, çocuğu olan ebeveynlerin birine verilecek ücretli izinlere, yoksul yurttaşlara, emeklilere ve üniversite öğrencilerine ve özveriyle çalışan sağlık emekçilerine harcanması gerektiğini belirtti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…