Rusya: Türkiye topraklarına 35 bin HTŞ'linin (El Nusra) ailesi geçti

4 Mart 2020
Rusya: Türkiye topraklarına 35 bin HTŞ'linin (El Nusra) ailesi geçti

Suriye’nin İdlib kentinde bir Türk konvoyuna yönelik saldırıda resmi açıklamaya göre 36, askeri kaynaklara göre ise en az 100  Türk askerinin hayatını kaybetmesinin ardından bölgedeki kriz derinleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye yönetimine Soçi mutabakatına dönülmesi yönündeki verdiği süre 1 Mart itibarıyla dolarken, Ankara İdlib’de “Bahar Kalkanı Harekâtı” adını verdiği misilleme operasyonu başlattı.

Bir yandan Rusya ile diplomatik temaslarını sürdüren Ankara, diğer yandan da Suriye politikasının bir parçası olarak Avrupa’ya karşı mülteci kozunu kullanıyor. Ankara’dan Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyecekleri yönünde açıklamanın gelmesiyle binlerce kişi Yunanistan sınırına akın etti.

Avrupa Birliği’nden (AB) Ankara’ya yönelik geri kabul anlaşması konusunda uyarılar gelirken, İdlib’de de sıcak gelişmeler yaşanıyor.

İlk önce Suriye rejiminin daha sonra tekrar Türkiye destekli ÖSO’nun eline geçen stratejik önemdeki Serakib dün yine Suriye ordusunun kontrolü altına girdi. Başkent Şam ile ülkenin en büyük ikinci kenti Halep'i birbirine bağlayan M5 ve M4 karayollarının kesiştiği noktada olması nedeniyle askeri açıdan büyük önem taşıyan Serakib civarında çatışmalar ise devam ediyor.

Suriye ordusuna karşı misilleme harekatı yürüten Türkiye, iki gün önce rejime ait iki savaş uçağını düşürmüştü. Bugün ise bir Suriye uçağının daha düşürüldüğü duyurdu.

Gözler 5 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı kritik görüşmeye çevrilirken, bugün Suriye ordusunun stratejik önemdeki Serakib ilçesine açılan Neyrab köyünde bulunan TSK gözlem noktasını hedef aldığı haberi geldi.

Saldırı sonrası yaralanan askerler olduğu ve TSK'ye ait helikopterin yaralanan askerleri tahliye etmek üzere bölgeye intikal ettiği belirtiliyor. Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir askerin hayatını kaybettiğine dair açıklama geldi.

Rusya: Türkiye İdlib'de uluslararası hukuku ihlal etti

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan İdlib'de yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Türkiye İdlib'deki asker sayısını artırarak uluslararası hukuku ihlal etti ve çatışmasızlık bölgesi oluşturulması konusundaki anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirmedi" dendi.

Reuters’ın Ria haber ajansından aktardığına göre, bakanlık sözcüsü, İdlib’deki terörist tahkimatlarının Türk gözlem noktalarıyla birleştiğini belirterek, bunun Rusya’nın Hmeymim Hava Üssü’ne her gün saldırı yapılmasına yol açtığını söyledi.

Türkiye topraklarına 35 bin HTŞ'linin ailesi geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Ocak-Şubat ayları boyunca İdlib’deki çatışmalar sonucu Türkiye topraklarına 35 bin kişinin geçtiğini, bunların da "HTŞ terör örgütü savaşçılarının aileleri" olduğunu belirtti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…