Kadın cinayeti davasında ağırlaştırılmış müebbet alan iki sanığa tahliye!

3 Temmuz 2015
Kadın cinayeti davasında ağırlaştırılmış müebbet alan iki sanığa tahliye!

Van Kadın örgütleri isyan etti --Van’ın Çaldıran ilçesinde 23 yaşındaki Ayşe Hanay’ın öldürülmesine ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılan iki sanık, Yargıtay’ın bozma kararının ardından görülen ilk duruşmada tahliye edildi.

Çaldıran ilçesi Direkli köyünde yaşayan bir çocuk annesi Ayşe Hanay, 11 Şubat 2012’de önce dövülmüş ardından da tüfekle vurularak öldürülmüştü.

Cinayetin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Hanay’ın eşi Mustafa Hanay, kardeşi Behçet Hanay ile amcası Suat Hanay tutuklanmıştı.

Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşavirleri tarafından da takip edilmişti.

Mahkeme heyeti Mustafa Hanay’a ‘haksız tahrik’ indirimi uygulayarak ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçundan 17 yıl 6 ay, amcası Suat Hanay ile kardeşi Behçet Hanay’a ise ‘kasten öldürmek’ suçundan, ‘ağırlaştırılmış ömür boyu hapis’ cezasına çarptırmıştı.

İlk duruşmada iki sanığa tahliye

Yargıtay’ın, yerel mahkemenin bu kararını usüden bozmasının ardından dava Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Farklı cezaevlerinde tutulan sanıklar duruşmaya tele-konferans yöntemiyle katıldı.

Yeni bir mahkeme heyetinin baktığı davanın ilk duruşmasında, sanıklardan Suat Hanay ve Behçet Hanay’ın tahliyesine, suçu tek başına üstlenen Hanay’ın eşi Mustafa Hanay’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Adalet sistemi cinayetlerin azmettiricisi

Duruşmayı takip eden Van Kadın Derneği üyelerinden Selen Özümver, “Mahkeminin aldığı bu karar azmettirenleri ve kadınları katleden zihniyeti daha da cesaretlendirecektir” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da davaya müdahil olduğuna dikkat çeken Özümver, “Her gün kadın cinayetleriyle sarsılan bu ülkenin adalet sistemi de bu cinayetlerin azmettiricisidir. Katiller vuruyor yargı sistemi erkeklerin lehine karar veriyor” diye konuştu.

 

Kadın örgütleri isyan etti

Davada verilen tahliye kararları, Van Kadın Derneği (VAKAD) ve YAKA Kadın Kooperatifi'nin (YAKA-KOOP) tepkisine yol açtı. Konuya dair ortak basın toplantısı düzenleyen oluşumlar, yargının verdiği karar ile suça ortak olduğunu kaydetti.

Verilen kararın skandal nitelikte olduğunu belirten VAKAD aktivisti Selen Özünver, "Cezasızlık ile katiller ödüllendiriliyor. Katiller vuruyor, yargı sistemi erkeklerin lehine karar veriyor. Bu böyle devam ettikçe kadın katliamlarının önüne geçilmez. Biz kadınların adalet duygusunu zedeleyen bu kararı verdiği için kendilerini nefretle kınıyoruz. Verilen karar, hukuka ayıkırdır. Faillerle azmettiricilerin yanında duran, hatta cezasızlıkla ödüllendiren bu adalet sistemini lanetliyoruz" dedi.

Özünver, failler cezalandırılıncaya kadar davanın takipçi olmaya devam edeceklerini ve ellerinden geleni yapacaklarını da ifade etti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…