Kiev'deki çatışmalarda ölü sayısı 5'e yükseldi

23 Ocak 2014
Kiev'deki çatışmalarda ölü sayısı 5'e yükseldi

RUSYA FEDERASYONU BATILI ELÇİLERİ SUÇLADI --Ukrayna'da polis dün, iki aydır eylem yapan göstericilere en büyük müdahalesini yaptı. Kiev sokakları savaş alanına dönerken, ilk ölüm haberleri geldi, 5 gösterici yaşamını yitirdi. Devlet Başkanı Yanukoviç'le görüşen muhalif liderler göstericilere 24 saat sükunet tavsiye etti.

UKRAYNA'da AB yanlısı göstericilerin eylemleri, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in AB ile ortaklık müzakerelerinden vazgeçmesi üzerine iki ay önce patlak vermişti.

Görece barışçıl geçen eylemlere polisin sert müdahalesinin ardından dört gün önce çatışmalar başlamıştı. Önceki gece ilk can kaybı yaşandı.
Polislere daha iyi taş atabilmek için Dinamo Stadı girişindeki sütunların tepesine çıkan genç, 15 metrelik yükseklikten düşerek hayatını kaybetti.

Dün sabah saatlerinde ise binlerce polis yoğun kar yağışı altında, direnişin karargâhı Maidan'a (Bağımsızlık Meydanı) yakın Hruşevski Caddesi'ndeki barikatları yıkmak için bugüne kadarki en büyük operasyonunu yaptı.

Göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı gaz, plastik mermi kullanıldı. Sokaklarda zırhlı araç görüldü. Göstericiler, polise taş ve havai fişek atarak barikatların kaldırılmasını, göz altı olmasını engellemeye çalıştı. Sokaklar savaş alanına dönerken, biri Sergey Nigoyan isimli Ermeni genç olmak üzere iki kişi vurularak öldürüldü.

Kiev olayları

Toplam can kaybı şimdilik 5. Yüzlerce kişi yaralandı. Müdahale nedeniyle Kiev'de "önlem olarak" okullar, bankalar, ofisler kapatıldı.
Başbakan Mykola Azarov, göstericileri "terörist" ilan edip polisin ölümlerden sorumlu olduğu suçlamalarını reddetti. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç dün çatışmalar dev
am ederken Başkanlık Sarayı'nda üç muhalif liderle bir araya geldi.

Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Yanukoviç, "Kan dökülmesine, güç kullanılmasına ve şiddete karşıyım. İnsanlardan evlerine dönmelerini istiyorum. Ukrayna'da barış, sükûnet ve istikrarı hâkim kılmalıyız" dedi.

Maidan'daki halk kurultayı muhalefet liderlerinden, eski boks şampiyonu Vitali Kliçko'yu dün ülkenin yeni lideri olarak belirledi.
Muhalif lider, "Bu bir savaş, hemen pes etmeyi düşünmüyorum... Bundan sonra Maidan'da akıtılacak kanın tek sorumlusunun yönetim ve özellikle Yanukoviç olacağını şimdiden ilan ediyorum" diye konuştu.

Akşam saatlerinde Yanukoviç'le bir araya gelen muhalefet liderleri, görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada "hükümete 24 saat süre verdiklerini ve bu süre içinde göstericilerin de sakin olmasını beklediklerini" söyledi.

Kiev olayları

ABD ve AB olaylardan derin kaygı duyduklarını belirten açıklamalar yaptı. / Hürriyet

Peskov: Yabancıların Ukrayna'nın işlerine karışması Rusya'yı öfkelendirdi

Rusya Devlet Başkanlığı Basın Danışmanı Dmitriy Peskov Kiev'in kendi başına Ukrayna'daki durumu normale dönüştürmek ve huzurlu bir konuma getirmek için en iyi kararı alma imkanlarına sahip olduğunu düşünüyor.

Komsomolskaya Pravda gazetesinin web sitesinde yer alan haberde Peskov'un "Biz elbette ki Kiev'de meydana gelen iç sürece dıştan müdahale yapıldığı açıkça görüldüğünde buna üzülüyor ve hiddetleniyoruz. Kiev'de görevli yabancı büyükelçilerin zaman zaman Ukrayna hükümetinin ne yapması gerektiğini, nereden iç askerlerini ve polisleri geri çekmesi ve bunun gibi şeyleri söylemelerini, yani dışarıdan ne yapılması gerektiğini göstermelerini kesinlikle anlayamıyoruz. Bu bizim için tamamen anlaşılmaz bir hikayedir. Biz tabii ki bunu tasvip edemeyiz, bu bizi öfkelendirmektedir" ifadelerine yer verildi. /Rusya'nin Sesi

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…