İkinci Ahmet Kaya vakası: Savaş karşıtları magazin programında hedef gösteriliyor

30 Ocak 2018
İkinci Ahmet Kaya vakası: Savaş karşıtları magazin programında hedef gösteriliyor

''Bakar mısınız olaya! Bakar mısınız hedef gösterme biçimine! Bakar mısınız linç kültürüne! 170 yazar, gazeteci, sanatçının, aydınların imzaladığı mektup okunuyor, tekrar fotoğrafları uzun uzun ekrana getirtiliyor ve "Beğenmiyorsanız gidin başka ülkede yaşayın" deniyor.

Magazin Gazetecileri Derneği’nin ödül gecesinde, Ahmet Kaya'ya yaptığı konuşma sonrasında çatal-bıçak atıldı ve sanatçı hedef gösterilmişti. O gece yaşanan hedef gösterilme olayını yazan Tuğçe Tatari, ödül töreninin sunucusu Ece Erken, organizasyonun sahibi ise Ali Eyüboğlu olduğunu ifade ediyor.

Bugün aynı kişilerin de ekranda olduğu bir televizyon programında ünlü isimlerin hedef gösterildiğini, savaşa destek vermediği için linç edildiğini kaleme alıyor Tatari. (Ahmet Kaya utancını unutmak, 'savaş magazini' yaparak linç kültürünü beslemek.../ T24)

Ahmet Kaya olayını tecrübe eden bu kişilerin, savaşa destek veren isimleri de ekranda göstererek övdüğünü, karşı çıkanlar için ise dün Ahmet Kaya için söyledikleri, ""Beğenmiyorsanız gidin başka ülkede yaşayın" sözlerini tekrar kullandığını ifade ediyor.

Beyaz TV'de 'Söylemesem Olmaz' adıyla yayınlanan programa yönelik izlenimlerini şöyle aktarıyor Tatari:

"Savaşa destek vermeyen, sosyal medya hesabından desteğini paylaşmayan tüm ünlü isimleri bir bir tespit edip ekrana getiriyor, onlara parmak sallayarak 'milli ve yerli olma' dersi veriyorlar. Geçmişte yapılan söyleşileri raflardan indirip, ekranlarda o sözlerin sahiplerini hedefe oturtuyorlar."

Tatari, savaşa destek verenlerin fotoğraflarının ekrana getirilerek alkışlandığını ve tebrik edildiğini aktarıyor. Ve, "savaşa karşı çıkan veya hiçbir şekilde herhangi bir yorum yapmayanların fotoğrafı ekrana veriliyor, o fotoğraf üzerine uzun uzun 'vatanını sevse böyle yapmazdı' iddiaları öne sürülüyor" diyerek şöyle devam ediyor:

Bakar mısınız olaya! Bakar mısınız hedef gösterme biçimine! Bakar mısınız linç kültürüne! 170 yazar, gazeteci, sanatçının, aydınların imzaladığı mektup okunuyor, tekrar fotoğrafları uzun uzun ekrana getirtiliyor ve "Beğenmiyorsanız gidin başka ülkede yaşayın" deniyor.

Oysa bu ülke, henüz çok uzak olmayan bir zamanda bir sanatçısına 'git başka ülkede yaşa' demenin bedelini ödemiş, acısını çekmiş ve defalarca özür dilemişti diye hatırlıyorum. Ama yanılıyormuşum! Ahmet Kaya'dan söz ediyorum elbette. Daha da acısı Beyaz TV'deki bu programı sunanlardan biri -Ece Erken- Ahmet Kaya'nın linç edildiği gecenin sunucusu, bir diğeri -Ali Eyüboğlu- organizasyonun ev sahibi.

Yani bir sanatçıyı hedef göstermenin nelere neden olabileceğine olay yerinde tanık olmuş iki isim bunlar. Tecrübesiz değiller, aksine birçoğumuzdan o olaya daha yakından bakabilme ayrıcalığını yaşamış iki kişiden söz ediyorum. Sonra hayatta karşılaştıkları her Ahmet Kaya sorusuna "Bizim olayla ilgimiz yok, aksine rahatsız olmuştuk" diyen isimler...

Doğrusunu isterseniz ben şöyle düşünüyorum: Hedefe konan ünlü isimlerin mal ve can güvenliğinden Beyaz TV'de 'Söylemesem Olmaz' adıyla yayınlanan bu program da sorumludur. Bir diğer sorumlu da buna göz yuman mercilerdir şüphesiz.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…