Suriye ve SDG: Türkiye Afrin'e saldırırsa karşılık verilir, uçakları düşürülür

18 Ocak 2018
Suriye ve SDG: Türkiye Afrin'e saldırırsa karşılık verilir, uçakları düşürülür

On binlerce Afrinli operasyona karşı sokakta --SDG sözcüsü Bali “Türk hükümeti, Suriye'deki herhangi bir demokratik projenin hayata geçirilmesinden her zaman korkacak çünkü bu ülkeye kendisininki gibi bir yönetimi empoze etmek istiyor” dedi.

Rusya, Türkiye’nin olası Afrin operasyonuna hala yeşil ışık yakmazken, hükümete yakın kalemlerden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, olası operasyonda Suriye hava sahasının açılıp açılmayacağının henüz bilinmediğine dikkat çekmişti.

Selvi, Afrin’de Hava Kuvvetleri’nin kullanılması için Rusya ile müzakerelerin sürdüğünü bildirmişti.

Bugün ise Rusya’nın Afrin’de olası bir operasyona karşı çıkmaması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin konusunda ‘adım atacaklarını’ ifade ederek, “Hava sahasını kullanmak için Rusya ve İran’la temas halindeyiz” demişti.

Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, Rusya Genelkurmay Başkanı ile görüşmek üzere Moskova’ya gittiği duyurulmuştu.

Suriye devlet televizyonuna konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Afrin’e düzenlenecek herhangi bir operasyonun da ‘saldırı eylemi’ olarak algılanacağını ifade etti.

Mekdad, “Türkiye hükümetini bu yönde bir adım atmamaları konusunda uyarıyoruz” dedi.

Suriye’nin Lazkiye kentinde Rusya’nın konuşlandırdığı S-400 füze bataryaları, ülkedeki hava savunma sisteminin temelini oluşturuyor.

Suriye: Türk savaş uçakları Afrin'e saldırırsa düşürürüz

Türkiye’nin Afrin’e olası operasyon gündemdeki yerini korurken kentte sokağa çıkan on binlerce Afrinli protesto gösterileri düzenledi.

Yağan şiddetli yağmura rağmen on binlerce kişinin toplanmasıyla yürüyüş Newroz Kavşağı’ndan başladı.

On binlerce Afrinli operasyona karşı sokakta

Karınca'ın, bölgeden yayın yapan ANHA’nın haberine göre El Vilat caddesine kadar süren yürüyüşte, “Toplarınız bizi korkutamaz”, “Topraklarımızı bırakmayacağız”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Afrin halkı birdir” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda ‘Afrin kırmızı çizgidir’ söylemi ön plana çıktı.

YPG komutanlarından Ebdo İbrahim, “Zeytin yurdu halkı direnişçidir ve topraklarını terk etmezler” şeklinde konuştu.

El Bobena Aşireti liderlerinden Şerif Cemo da “Burada bugün toplanmamız tüm dünyaya sizlerin direnişçi ve özgür irade sahibi olduğunu mesajını veriyor. Buradan tüm dünyaya Afrin halkının tüm bileşenleriyle bir olduğunu ve aramızda hiçbir fark olmadığını söylüyoruz” dedi.

SDG Sözcüsü: Türkiye Afrin'e saldırırsa karşılık verilir

Afrin kantonunun dış ilişkiler departmanı başkanı Süleyman Cafer Ahval'e verdiği demeçte “Erdoğan'ın Afrin'i işgal tehditleri Türkiye'nin iç siyasetini etkilemeye yönelik. Son politikaları yurtiçindeki konumunu kötüleştirdi”, dedi ve şunu ekledi: “Bu nedenle Türk halkını meşgul edecek sınır dışında bir mesele arıyor”.

Buna karşın, Kürt yetkili “Erdoğan'ın tehditlerini ciddiye alıyoruz çünkü bu noktada her şeyi yapabilir” dedi.

Jaafer “Kendi bölgelerimizde kontrolü sağladığımız son altı yılda Türkiye'ye doğru tek bir kurşun atmadık” dedi.

afrin

Öte yandan, SDG sözcüsü Mustafa Bali, Ahval News'e “Eğer Afrin'deki yurttaşlarımız Türk ordusu tarafından saldırıya uğrarsa boş boş oturmayacağız” dedi.

Bali “Suriye'ye yönelik herhangi bir Türk saldırısı SDG'yi Afrin'i savunmak için IŞİD'den kurtarılmış bölgeleri bırakmaya zorlayacak” diyerek şunu ekledi: “Bu durum, aşırılıkçı grupların yeniden su yüzüne çıkmasına neden olacağı için [ABD liderliğindeki] koalisyon açısından durumu karıştıracak. Bu nedenle Türkiye'den gelebilecek böylesi bir hareketi engellemek koalisyonun çıkarına.”

Buna rağmen, ABD askeri yetkilileri IŞİD karşıtı koalisyonun YPG ve Afrin bölgesine dahil olmadığını söyledi.

Kürt yetkililer, bu durumun ABD liderliğindeki koalisyon için de geçerli olduğunu, Afrin'e ya da Kürt Suriyesi'nde başka herhangi bir yere bir Türk işgalinin parçalanmış ülkedeki terörle mücadele çabasını potansiyel olarak engelleyeceğini savunuyor.

SDG sözcüsü Bali “Türk hükümeti, Suriye'deki herhangi bir demokratik projenin hayata geçirilmesinden her zaman korkacak çünkü bu ülkeye kendisininki gibi bir yönetimi empoze etmek istiyor” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…