ABD: Türk hükümeti ne yapıyor orada? Ne başarmaya çalışıyor?

11 Ekim 2017
ABD: Türk hükümeti ne yapıyor orada? Ne başarmaya çalışıyor?

ABD yönetiminin bir bütün olarak vizelerin kaldırılması kararının arkasında olduğunu vurgulayan Dişişleri sözcüsü Nauert, kendisine Türk hükümetinden ne istedikleri sorusuna karşılık olarak ”ilk olarak tutuklanmış olan çalışanlara avukat imkanı vermeliler. Bu noktada Türk hükümetinin yaptığı suçlamalar hakkında hiçbir kanıt görmüş değiliz. Bunları görmemiz iyi bir başlangıç olur” dedi.

ABD Dişişleri Bakanlığının Salı günkü basın toplantısına Türkiye ile vize krizi damga vurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, toplantının çok büyük bir kısmında Türkiye krizi ile ilgili sorulara cevap verdi. Sözcü Nauert, ‘Türk hükümeti tam olarak ne başarmaya çalışıyor?” ”Türk hükümeti tam olarak ne yapmaya çalışıyor orada?” gibi sözlerle Ankara hükümetine seslendi.

ABD, yargıyı değil doğrudan AKP hükümetini suçladı

Sözcü Nauert’in kendi misyon çalışanlarının tutuklanması ile ilgili Türkiye’de yargıdan bahsetmemesi, onun yerine ‘Türk hükümetinin’ bu kişileri tutuklandığını söylemesi gözlerden kaçmadı.

ABD, Büyükelçisi Bass’in ‘tümüyle arkasında’

Nauert, kesin bir şekilde Büyükelçi John Bass’in ‘tümüyle’ arkasında olduklarını üstüne basarak söyledi. Dahası, Bass’in ”ABD’nin en iyi büyükelçilerinden biri olduğunu” eklerken, vizelerin kaldırılması kararının ”Dışişleri Bakanlığı koordinesi, Beyaz Saray koordinesi ve Ulusal Güvenlik Konseyi koordinesi‘ ile alındığını söyleyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer AKP hükümeti yetkililerinin bu kararın doğrudan ABD Büyükelçiliği veya Büyükelçi Bass’in kendi kararı olduğu yolundaki sözlerine cevap vermiş oldu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Nauert, ”Türk hükümetinin 2 yerel çalışanımızı tutuklama kararından dolayı hayal kırıklığı yaşadık.” diyerek ilk cümlesine girdi.

Sözcü Nauert’in hemen her cümlesi AKP hükümeti yetkililerinin son günlerde yaptığı açıklamalara cevap niteliğinde göründü.

ABD Dışişleri bakanlığı basın odasında pek görülmeye alışılmadık sözler duyuldu.

Türk hükümetine birçok kez seslenildi. Sürekli bir şekilde AKP hükümetinin yaptığından dolayı ABD hükümetinin ‘derinden rahatsız olduğu’, ‘hayal kırıklığına uğradığı’ veya ‘derinden endişeli olduğu’ demeçleri ardı ardına geldi.

Başlangıç olarak tutuklananlara avukat imkanı verin

Nauert, kendisine Türk hükümetinden ne istedikleri sorusuna karşılık olarak ”ilk olarak tutuklanmış olan çalışanlara avukat imkanı vermeliler. Bu noktada Türk hükümetinin yaptığı suçlamalar hakkında hiçbir kanıt görmüş değiliz. Bunları görmemiz iyi bir başlangıç olur” dedi.

Sözcü AKP hükümetinin suçlamalarına karşı hazır göründü

Nauert ciddi bir şekilde Türk hükümeti ile yaşanan kriz hakkında gelecek sorulara hazırlıklı gibiydi. ”ABD Dışişleri bakanı bütün dünyada yerli çalışanlara muhtaçtır ve bu kişiler olmadan çalışmamız imkansızdır. Türk hükümeti ise ABD misyonlarında çalışmış 3. çalışanı (sorgu için) davet etti. Bu üçüncü kişi resmi olarak tutuklanmadı. Bu yapılanlar bizi derinden rahatsız etmektedir. ABD Büyükelçisi hafta sonu bu konularla ilgili olarak mantıki şekilde bahsetti. Biz oradaki durumdan dolayı çok endişeliyiz.” dedi.

Bundan sonra sözcü Nauert, Büyükelçi Bass’in yaptığı uzun açıklamadan alıntılar yaptı ve özellikle çalışanların neden tutuklandığının nedenleri öğrenemediklerini söylediklerini kaydetti. ”Kolluk kuvvetleri işbirliği masasında çalışmaktadır. Görevi Türk ve Amerikan vatandaşlarının güvenliğini sağlamaktır. Türk hükümetine sorularımız devam ediyor: ‘’neler oluyor? Ne başarmaya çalışmaktalar? Bu 3 kişi Türk kolluk kuvvetleri ile beraber çalışıyor. İşleri gereği bunları yapıyor. Türkler bu imkanımızı sorgulamaya başladıklarından ciddi sorular sahibi olmaktayız.”

ABD Sözcüsü, Bass’in sadece Dışişleri Bakanlığının değil, Beyaz Saray’ın da tam desteğini aldığını hatırlattı.

Sözcü, ”Bass dışarıdaki en iyi büyükelçilerimizden birisidir ve Türkiye’de hizmet etmesinden dolayı gurur duyuyoruz.” sözleri, günlerdir Bass’e yüklenen Ankara’ye cevap idi.

Vizelerin askıya alınması kararının ‘‘Dışişleri Bakanlığı koordine edildi. Beyaz Saray’da koordine edildi ve Ulusal Güvenlik Konseyinde koordine edildi.” dedi.

Türk hükümetinin motivasyonun tam olarak ne olduğundan emin değilim. Şunu açıkça söyleyebilirim ki biz Türk hükümetinin yaptıklarından dolayı hayal kırıklığı yaşadık. NATO ortaklıklarıyla yakından çalışmak isteriz. Ama kolluk kuvvetleri tutuklanmaya başlayınca bu bizim için çok büyük, çok ciddi bir endişe haline gelir.”

Sözcü Türk hükümetini Rus hükümetine benzetti

Dışişleri Bakanı Tillerson’ın geçtiğimiz aylarda Ankara’yı ziyaret ettiğinde söylediği ”ilişkilerin iyileşmesini istedikleri” yönündeki sözler hatırlatılınca ”bunu görmek tabi ki isteriz. Rusya da bir başka ülke ilişkilerin geliştirilmenin istendiği. Ama bu durum Türk hükümetinin yaptıkları ile soru işareti haline geldi.” dedi.

İlişkilerin düzeltilmesini halen istiyor musunuz sorusuna karşılık olarak ise sözcü Nauert, bu iyileştirme amacının olup, olmadığı konusunun tam olarak belirsiz olduğu, çünkü tutuklamaların gerçekleştiğini işaret etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı kaynakları ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Tom Shannon’ın vizeleri askıya alınması kararı öncesi Ankara ile görüştüklerini ifade etti.

Kulis:

Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanlığı ve çevresinin katıldığı resepsiyonda Türk hükümetine karşı çok büyük bir tepki olduğu görüldü. AKP hükümetinin Washington’da hiçbir savunucusunun olmadığı anlaşılıyor. Dışişleri çevrelerinden AKP tepkisinin Dışişlerinin resmi basın toplantısına da aksettiği görüldü.

Ilhan Tanir, WashingtonHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…