Erdoğan’a kötü haber: 12 korumasına tutuklama kararı geliyor

15 Haziran 2017
Erdoğan’a kötü haber: 12 korumasına tutuklama kararı geliyor

Amerika’daki Protestoculara Yapılan Saldırının Artçıları Giderek Şiddetleniyor. Washington polis yetkilileri, Türkiye kökenli iki Amerikalı’nın dün tutuklandığını açıklamıştı.

İki Amerikalı yetkilinin Amerikan basınına yaptıkları açıklamada Perşembe günü, geçen ay Türk büyükelçiliği önünde protestoculara yapılan acımasız müdahale nedeniyle, bir düzine Türk koruma hakkındaki suçlamaların ayrıntılarıyla ilgili bilgi verileceğini söyledi. Korumaların kabahat suçlarından daha ağır suçlamalara kadar farklı şekilde suçlanmaları bekleniyor. Bu bir düzine kadar korumanın tekrar ABD’ye gelmeleri halinde tutuklanmaları kaçınılmaz olacak.

Perşembe günü yapılacak basın toplantısını Washington’ın Belediye Başkanı ve Emniyet Müdürünün katılacağını duyuruldu. Basın toplantısı yerel saatle 11.45’de yapılacak. Basın toplantısında daha ayrıntılı şekilde suçlamalar hakkında bilgi verilip, sorulara cevaplar verilecek.

Yetkililer, zaten iki Amerikalı ve iki Kanadalı’nın aralarında bulunduğu birkaç kişiyi bu sert müdahaleye katılmakla suçlamışlardı.

Washington polisi, 16 Mayıs’ta yaşanan olayı Dışişleri Bakanlığı ve Gizli Servis ile birlikte soruşturuyor. Washington Polisi suçlamaları Perşembe sabahı düzenleyeceği basın toplantısında duyurmayı planlıyor.

Washington polis yetkilileri, iki Amerikalı’nın Virginia’dan Sinan Narin ve New Jersey’den Eyüp Yıldırım olduğunu doğruladı. Eyüp Yıldırım’ın tutuklandığını ABD’de ilk duyuran WHatti olmuştu. Bu kişiler şu anda tutuklu. Polis yetkilileri diğer şahıslar hakkında ise yorum yapmayı reddetti.

Olaydan neredeyse bir ay sonra gelen bu suçlamalar, gerek şahsen gerekse kamuoyu önünde hadiseyi ifade özgürlüğüne ağır bir saldırı olarak niteleyen Amerikalı yetkililer tarafından bugüne kadar yapılmış en önemli misilleme hareketlerinden biri.

Daha önce ABD Kongresi, yapılan saldırıyı kınama kararını oy birliği ile (397 oy ile) almış ve Türk Güvenlik güçlerine yapılacak 1.6 milyon dolarlık silah satışının bloke edilebileceğin ciddi bir ihtimal olduğu haberleşmişti.

ABD Basınından Derleme: Alim Kahraman

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…