Kovulan FBI Direktöründen Trump’a Ağır Salvolar: Yalancı!

9 Haziran 2017
Kovulan FBI Direktöründen Trump’a Ağır Salvolar: Yalancı!

Yaklaşık bir haftadır merakla beklenen FBI eski direktörü James Comey’inin Kongre’deki oturumu sonlandı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Comey’in kısa bir açılış konuşması yaptıktan sonra sorulara geçildiği görüldü.

Comey dün, açılış konuşmasını Senato’ya teslim etmiş ve bu konuşma basında geniş bir şekilde yer almıştı.

Sabah erken saatlerden itibaren bütün ABD’nin dikkatle izlediği Comey’in konuşması beklenildiği kadar heyecan verici sahnelere şahit oldu.

Comey: Trump ‘adaleti engelleme’ soruşturmasına muhatap

Comey, Trump’ın Flynn soruşturmasının düşürülmesi talebinin ‘adaletin engellenmesi’ olup olmadığının Mueller tarafından soruşturulduğuna emin olduğunu söylemesi dikkatleri çekti. ‘Adalet engellenmesi’ suçlamasına muhatap olan eski ABD başkanlarından Richard Nixon, 1974 yılında istifa etmek zorunda kalmıştı. Comey, Trump’ın taleplerinin ‘adalet engellenmesi’ anlamına gelip gelmediğinin kararının kendisinin olmadığını, buna Mueller’in karar vereceğini söyledi ve ekledi: ”ben bunları çok rahatsız edici, çok endişe verici gördüm.” dedi.

Konuşma metninde Trump’ın kendisinden ‘umarım Flynn soruşturmasını sonlandırırsın’ dediğini görmüştük. Senato Komitesindeki Cumhuriyetçi senatörler ‘umarım’ kelimesinin ‘adaleti engelleme’ anlamına gelmediği yönünde yorumlar yaptılar.

Comey’in ise Trump’ın bu talebini ”yöneltme” (direction) olarak algıladığını kaydettiği görüldü. Comey ayrıca FBI’dan ayrılırken Flynn’in ‘cezai bir soruşturma altında’ olduğunu da teyit etti.

Comey, Trump ile olan bütün görüşmelerini ‘memo’lar yazarak kayıt altına aldırdığını söyledi. Bunun nedeni olarak ise Trump’ın bu görüşmelerin içeri ile ilgili olarak ‘yalan söyleyebileceği’ ni göstermesi dikkatleri çekti. Bu ‘memo’ların Rusya soruşturmasını yürüten özel müfettiş Mueller’e verdiğini de ekledi.

Comey, teslim ettiği konuşma metninde Trump’ın kendisinden ‘sadakat’ istediğini söylemişti.

Comey: Trump beni yıpratmak için yalan söyledi

Comey, Trump’ın ve Trump yönetimindekilerin kendisinin FBI içinde güveni kaybettiğini söylemelerini ‘yalan söylediler’ şeklinde yanıtladı

Comey ilk kez bir başka itirafta daha bulundu ve Trump’ın yaptıklarının FBI’ın soruşturmasının altında olduğunu kaydetti.

Meclis Başkanı Ryan ise yaptığı basın toplantısında Trump’ın bu konularda ‘yeni’ olduğunu söyleyerek savunma yapmaya çalıştı.

Trump’ın kendisi twitter’den savunma yapmazken oğlu Donald Trump Jr. bu savunmayı yaptı ve Comey’e saldırdığı görüldü.

Comey, Trump ile görüşmelerinde Trump’ın işini koruması karşılığında kendisinden ‘favor’ beklediğini anladığını da ekledi.

Comey, Flynn ile ilgili konuşma konusunun açılmasından hemen önce, Trump’ın görüşmede Adalet Bakanı Jeff Sessions ve damadı Kushner’den odadan çıkmalarını istediğini bundan dolayı da ciddi bir konunun geleceğini anladığını, konuşulanları aklında tutmak için özel bir gayret gösterdiğini, sonra da bunları hemen yazdığını söyledi.

Trump Rusya ile işbirliği yaptı mı?

Comey, kendisine sorulan ‘Trump’ın Rusya ile işbirliği yaptığına inanıyor musunuz?’ sorusuna karşılık ise ‘bu soruya kamoyu önünde, açık ortamda cevap verebileceğimi sanmıyorum’ dedi. Comey, kamuya açık bu oturumdan sonra bir de basına kapalı bir şekilde Senatörlerle tekrar bir araya geldi.

Comey ile Bharara dostluğu

Comey ile tanışıklığı 1990’lı yılların sonlarında New York’un güney bölgesi savcılığı yıllarına giden Reza Zarrab’ın eski savcısı Preet Bharara da Kongre salonunda görüldü. Comey, 2007 yılında Lockeed isimli özel şirkette çalışırken, Bharara da Senatör Chuck Schummer’in başyardımcısı idi. Comey’in eski Adalet Bakanı John Aschcroft’ın hastane yatağında zamanın Adalet Bakanı Alberto Gonzales hakkında yaptığı ve Gonzales’i istifaya götüren bazı açıklamaların organizesini zamanın Senato çalışanı Bharara organize etmişti.

Ilhan Tanir, WashingtonHattı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…