ABD Suriye'ye saldırdı!

7 Nisan 2017
ABD Suriye'ye saldırdı!

Doğu Akdeniz'de bulunan 2 ABD gemisinden Humus yakınlarındaki Şaryat hava üssüne 50'nin üzerinde Tomahawk füzesi fırlatıldı. ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, "Operasyon ABD'nin güvenliği için elzemdi" dedi.

Trump, Suriye’de, Esad rejimine karşı bir müdahalede bulunmayı düşündüğünü dün Kongre üyeleri ile yaptığı bir toplantıda açıkladığını CNN açıkladı. 

Ayrıca Trump dün Ürdün Kralı Abdullah’ı Beyaz Saray’da kabülünde, Suriye’de ortaya çıkan kimyasal silah saldırısı sonrası kendisinin ‘Suriye Rejimi Lideri Esad hakkındaki görüşlerinin değiştiğini’ belirtmiş, ayrıca ‘kırmızı şeridin geçilip, geçilmediği’ sorusuna karşın, ‘yalnızca kırmızı çizgi değil, birçok çizgi aşıldığını’ kaydetmişti.

ABD'nin Suriye'ye saldırısı başladı. ABD'de yapılan toplantının ardından ABD savaş gemilerinden Suriye'ye Tomahawk füzeleri ateşlendi. Humus yakınlarındaki Al Shayrat askeri hava üssünün vurulduğu belirtildi.  Bu üs, bölgede cihatçılara düzenlenen operasyonların da merkezi olarak biliniyor.

ABD kuvvetlerinin Akdeniz'den bu bölgeye, 2 uçak gemisinden 50 Tomahawk füzesi attığı belirtiliyor. Askeri üste ciddi hasar oluşmuş durumda.

Reuters ise ABD'nin hava operasyonu başlattığını ileri sürdü.

17820662_10154547141696588_1740644407_o.jpgABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin cihatçıları Han Şeyhun kasabasında ardından ülkeye askeri müdahalede bulunabileceğinin sinyallerini vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da haberler sonrası Türkiye'nin "üzerine düşeni yapmaya hazır" olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" dedi.

GÜNCELLEME (04:58)

Pentagon görevlisi, ABD füzelerinin Han Şeyhun’un güneyinde yer alan Al Sharyat hava üssünü hedef aldığını, uçaklar, pistler ve yakıt noktalarının vurulduğunu söyledi. Yetkili, operasyonun bu saldırıyla sınırlı olduğunu bildirdi. 

GÜNCELLEME (05:05)

Reuters'e konuşan Pentagon yetkilisi, Rusya'ya önceden bilgi verildiğini ve saldırının bir 'uyarı' olduğunu açıkladı. Öte yandan Rusya'nınsa istihbarat aldığı belirtiliyor. Gelen bilgilere göre, üste can kaybı yok. Çünkü üs önceden boşaltılmış durumda. 

GÜNCELLEME (5:10)

Ateşlenen füzeler, hava üssüne düşüyor:

GÜNCELLEME (05:27)

İdlib'te yapılan algı operasyonundan sonra Suriye devletine "uygun bir yanıt vermeyi düşündüklerini" belirten ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, saldırı sonrası"Suriye'ye orantılı bir yanıt verdik" açıklaması yaptı.

GÜNCELLEME (05:37)

Suriye devlet televizyonu ise yayınında, ABD'nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu. Suriyeli bir askeri kaynak, füze saldırısında yaklaşık 70 füze kullanıldığını açıkladı.

Erdoğan'danTrump'a,'Suriye'ye askerimüdahale' desteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'de kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili ABD Başkanı Donald Trump'ın 'askeri müdahale' öneren açıklamalarını destekleyerek, "İcraat lazım. Hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız" dedi. Erdoğan, Trump'ın ekibinin "henüz duruma hakim olmadığını" da ekledi.

 TRUMP'IN KADROSU HENÜZ DURUMA HAKİM DEĞİL'

  • 6 yıllık süre içerisinde her şeyden önce Sayın Obama ne yazık ki ne Suriye'de ne Irak'ta üzerine düşen görevi yapması gerektiği şekilde yerine getirmedi. Bunları kendileri ile çok konuştuk. Şu anda Trump Obama'nın bıraktığı o tabloyu devralmış durumda. Bunu hangi kadro ile nasıl yapacak? Şu anda gördüğüm kadarıyla Obama'nın bıraktığı kadro var elinde. Henüz kendi kadrosu duruma hakim değil.

'OBAMA'YA YAPTIĞIMIZ TEKLİFİ TRUMP'A DA YAPTIK'

  • Bu böyle devam edecek olursa bu terör esintileri ve cinayetler devam edecek. ABD'nin önce bunu değiştirmesi lazım. Bir terör örgütünü bir başka terör örgütü ile yok edelim elimiz de sıcaktan soğuğa değmesin bu olmaz. Bu teklifi Obama'ya da yapmıştık şimdi de size yapıyoruz. Gelin DEAŞ'ı oradan birlikte temizleyelim. Ama siz buna hala olumlu cevap veremiyorsunuz dedim. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya baktığımızda masum insanları hedef alan bugün ki saldırı göz ardı edilemez. Beşar Esed'in bu hain eylemleri önceki yönetimin beceriksizliğidir.

TRUMP'IN 'SURİYE'YE ASKERİ MÜDAHALE' AÇIKLAMASINA DESTEK


  • (Trump'ın Suriye'ye askeri müdahale öneren açıklamalarına ilişkin) Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim.

'PUTİN HALA BUNU ANLAMADIYSA…'

  • Sayın Putin'le de konuştum. Ama Sayın Putin hala, 3 gün geçmesine rağmen bu işin arkasında Esed var mı yok mu anlamıyorsa, biz buna üzülürüz.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…