68'in öğrenci liderlerinden Süleyman Aslan hayatını kaybetti

2 Ocak 2017
68'in öğrenci liderlerinden Süleyman Aslan hayatını kaybetti

1968 döneminde Yıldız Teknik Üniversitesi'nin öğrenci liderleri arasında yer alan Süleyman Aslan yaşamını yitirdi. 69 yaşında olan Aslan kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süredir hastanede tedavi görüyordu. 

Dev-Gençli bir yoldaşımızı daha uğurluyoruz….

Bir yoldaşımızın ölüm haberi ile 2017'ye girdik.. Süleyman Arslan.. 68 Kuşağının gençlik önderlerinden…Yıldız Teknik Üniversitesinin Dev-Genç’lisini sonsuzluğa uğurluyoruz…

1965 yılında Kadastro Meslek Lisesini bitirdikten sonra öğrenimine Yıldız Teknik’te devam eden Arslan, devrimci gençlik örgütlenmesinde başı çekenlerdendi.

Yıldız Teknik Dev-Genç Başkanı olarak mücadele saflarını genişleten, öğrenci gençliğin en geniş birlikteliğini yaşama geçiren bir mücadele hattı geliştiriyordu. Bu birliktelik, sosyalizm yolunda tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye, olarak ifadesini buluyordu.

Dünya halklarının emperyalizme karşı verdiği mücadelenin yükseldiği, Vietnam ve Filistin halklarının mücadelesinin ezilen dünya halklarının esin kaynağı olduğu yıllardı…

1969 yılında Zihni Çetiner ile Filistin halkının mücadelesi için Filistin’e giden Arslan, Filistin dönüşü gözaltına alındı.

Vedat Türkali'nin “Güven” romanında anlattığına benzer bir anlatımla söylemek gerekirse, devrimci mücadelenin tarihi ile buluşmak, geçmişi anlamak amacıyla ilişki arayışına giren Arslan, Mihri Belli ile ilk ilişki kuranlardan biriydi. Bu ilişki sonucu 1951 TKP tutuklamasının önemli isimlerinden, tütün işçilerini örgütleyen Şevki Akşit'in eğitim programı başlıyordu Yıldız Teknik’te… Felsefenin Temel İlkeleri adlı eserle başlayan bu eğitimler uzun bir süre devam ediyor, gençlik sosyalizm ile buluşuyordu.

Bu buluşma, Yıldız Teknik devrimci gençliğinin Türkiye işçi sınıfı tarihinin en büyük işçi direnişlerinden biri olan 15-16 Haziran 1970 Direnişine yoğun katılımıyla taçlanıyordu…

Mihri Belli ile gençlik mücadelesi sürecinde başlayan yoldaşlığı bu yazıya sığmayacak kadar uzun mücadele birlikteliği yaşamının sonuna kadar sürecekti.

12 Mart faşizmi altında polis onu Mihri Belli diye, öldürmek kastıyla yakın mesafden vurmuştu. Uzun süre illegal yaşamak zorunda oluşunun da etkisiyle sahnede görünmekten imtina eden mütevazi bir devrimci.. 

1974'te hapisten çıktıktan sonra Mihri Belli ve arkadaşlarıyla mücadeleye devam etti. Bağımsız Türkiye ve Emekçi dergisinin yazıişleri sorumluluğunu üstlendi. Uzun yıllar kaçak yaşadı.

Kürt özgürlük hareketinin liderliği ile öğrencilik yıllarına dayanan sağlam ilişkileri vardı. Bunun temelinde, tüm kimliklerin farklılıklarıyla varlığını koruması, eşit ve özgür yurttaşlık hukuku içerisinde yaşama hakkına sahip oldukları anlayışına dayanan ve Kürt sorununun, barışçıl demokratik ve eşit haklara dayalı çözümünü savunmak vardı…

Dev-Gençli olmak, ezilenlerden, dışlananlardan, yok sayılanlardan yana olmaktı O’nun için.

Mihri Belli, Celal Beşiktepe, Mehmet Özgen, Eşber Yağmurdereli, Selçuk Polat, Erhan Erel ile birlikte Anadolu Demokrasi hareketinin kurulmasında ve ÖDP'ye evrilmesinde etkin bir rol oynadı.

3 Kasım 2002 seçimlerinde "Emek, Barış, Demokrasi Bloku"nun oluşturduğu Demokratik Halk Partisi'nin (DEHAP) desteklenmesi çağrısını içeren metne imza koyanların başında geliyordu.

Dev-Genç'in ilk kadroları ve Türkiye'deki devrimci hareketin önemli isimlerinin bulunduğu 75 Dev-Genç'li, çağrı metninde, “Dev-Genç bayrağı altında mücadele etmiş olan bizler, sevgili arkadaşımız Deniz Gezmiş'in vasiyetine uygun olarak, "Türk ve Kürt halklarının kardeşliği"nin bugünkü hali olan "Emek-Barış-Demokrasi" blokunu desteklediğimizi kamuoyuna ilan ediyor ve tüm ezilenleri Emek, Barış ve Demokrasi Bloğunun çatısı altında seçime girdiği DEHAP'ı aktif olarak desteklemeye ve ona oy vermeye çağırıyoruz. “ dediler.

7 Haziran 2014 seçimlerinde de “Biz aşağıda imzaları bulunan 68liler; barış, demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesi doğrultusunda HDP’ni genel seçimlerde desteklediğimizi kamuoyuna duyururuz” diyenlerin başında yer alıyordu.

Yoldaşlarının dert babası olarak adlandırdıkları, çözüm için başvurulan, sakin ve mütevazi insan..

O şimdi elveda dünya merhaba evren diyor.. ışıklar içinde uyu sevgili yoldaş..

**

Aslan'ın cenazesinin bugün öğle namazının ardından İstanbul Erenköy Galip Paşa camisinden kaldırılacak.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…