Mavi Marmara davasında salon karıştı, dava ertelendi

3 Aralık 2016
Mavi Marmara davasında salon karıştı, dava ertelendi

Müşteki avukatları, mahkemeden İsrail-Türkiye anlaşmasının iptal istemiyle AYM'ye götürmesini talep etti. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Mavi Marmara'ya saldırı davasını, 'sloganlar atıldığı, gerginlik yaşandığı ve bu şartlar altında sağlıklı bir yargılama yapılamayacağı' gerekçesiyle 9 Aralık'a erteledi. 

Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı dava, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'davanın düşmesi' talebinde bulunmasının ardından müşteki ve izleyicilerin tepkileri nedeniyle ertelendi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mütalaasını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Arslan'ın, mahkemeye ulaşan, "Türkiye ile İsrail Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşması" gereği davanın düşürülmesi talebinde bulunmasına müşteki ve müşteki avukatlarınca itiraz edildi.

'ANLAŞMAYLA HAK HÜRRİYETİ YOK SAYILIYOR'

Söz alan müşteki avukatlarından Selçuk Kar, anlaşma maddelerinin incelenmesi halinde, verilen tazminatın himmet tazminatı olmadığı, bir lütuf tazminatı olduğunun, yok sayılması gerektiğinin anlaşılacağını belirtti. 

Avukatlardan Kaya Kartal ise, anlaşmanın bir af niteliği taşıdığını öne sürerek, "Af niteliğinde olursa bu davayı düşürebilir. Bu nedenle mahkemenizin bu anlaşmayı iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürmesini istiyoruz. Bu anlaşmayla hak arama hürriyeti ihlal edilmektedir. Yaşam hakkı, işkence görmeme hakkı gibi temel insan hakları normlarını çiğneyen bu anlaşmanın yok sayılarak davaya devam edilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, anlaşmanın TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdiğine dikkati çekerek, anlaşmanın iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini reddetti.

Ara verilmesinin ardından öğleden sonra tekrar başlayan duruşmada söz alan Cumhuriyet Savcısı Arslan, "davanın düşmesi" yönündeki talebini yeniledi. Müşteki avukatları da savcılık talebine karşılık söz alarak talebin reddedilmesini istedi. Bazı müşteki avukatları, davada taleplerinin yerine getirilmediği gerekçesiyle reddi hakim talebinde de bulundu.

ÇEVİK KUVVET EKİPLERİ DURUŞMA SALONUNA GİRDİ

 Mahkeme heyeti, reddi hakim talebini, "davayı uzatma amaçlı olduğu" gerekçesiyle reddetti. Bu karara, müşteki ve duruşma salonunda bulunan izleyiciler tarafından tepki gösterildi. Mavi Marmara gemisinde yaşamını yitiren Çetin Topçuoğlu'nun eşi müşteki Çiğdem Topçuoğlu, bu sırada baygınlık geçirdi.

Diğer müşteki ve izleyicilerin de, "Kahrolsun İsrail" ve "Mavi Marmara onurumuzdur" şeklinde sloganlar atarak, mahkeme heyetine tepki göstermesi üzerine heyet duruşmaya bir süre ara verdi.

SALONDA TEKBİR VE SLOGAN SESLERİ

 Tekbir de getiren izleyicilerin slogan atmaya devam etmesi üzerine duruşma salonuna, çevik kuvvet ekipleri girerek, önlem aldı. Bu arada çağrılan bir ambulansla fenalaşan müşteki Topçuoğlu, hastaneye götürüldü.

Müşteki ve izleyicilere seslenen kimi müşteki avukatları, herkesin sakin olması gerektiğini belirterek, mahkeme heyetiyle görüştüklerini bildirdi. İzleyicilerin sakinleşmesinin ardından salona gelen heyet, "duruşmanın sabah 10.30'da başladığı, yaklaşık 12 saat sürdüğü, sloganlar atıldığı ve gerginlik yaşandığı, bu şartlar altında sağlıklı bir duruşma yapılamayacağı" gerekçesiyle duruşmayı 9 Aralık'a ertelediğini bildirdi.

AYKUT ERDOĞDU: KİMMİŞ ŞEREFSİZ

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu da konuyla ilgili açıklama yaptı.. Odatv'ye açıklama yaparak AKP MKYK üyesi Ayhan Oğan'la CNN Türk'teki tartışmasını hatırlatan Aykut Erdoğdu, "CNN'de 'Biz İsrail'in önünde diz Çökmedik... Bunu söyleyip ispatlamayan şerefsizdir' diye bağırıyorlardı... Bugün savcı İsrail'le yapılan anlaşmanın gereği olarak Mavi Marmara Davası'nın düşmesini talep etti... İsrail'in önünde diz çöktüler... Kimmiş şerefsiz?" ifadelerini kullandı.

Erdoğdu'nun yaptığı açıklama şöyle:

“AKP, İsrail'le yaptığı anlaşmayla 20 milyon dolar karşılığında Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin dava yetkisinden vazgeçti... ‘Eyyy İsrail’ diyorlardı... ‘Siz çocuk öldürmeyi iyi bilirsiniz’ diyorlardı... ‘One minute’ diyorlardı... CNN'de ‘Biz İsrail'in önünde diz çökmedik... Bunu söyleyip ispatlamayan şerefsizdir’ diye bağırıyorlardı... Bugün savcı İsrail'le yapılan anlaşmanın gereği olarak Mavi Marmara Davasının düşmesini talep etti... İsrail'in önünde diz çöktüler... Kimmiş şerefsiz?”

O ANLAŞMANIN MADDELERİNDE NELER VAR

İsrail’le Mavi Marmara saldırını bitiren anlaşmanın maddelerinde neler vardı?

Üç dilde (Türkçe-İbranice-İngilizce) yazılan anlaşmada skandal ifadeler yer alıyordu. Anlaşmada, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun, İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dore Gold’un imzası yer alıyordu.“Türkiye ve İsrail, işbirliği ruhuyla aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır” denilen anlaşmanın ilk maddesinde, Mavi Marmara’da 10 Türkiye vatandaşının öldürüldüğü olay için“konvoy hadisesi” deniliyor. Aynı maddenin devamında, “Türk Hükümeti tarafından açılacak bir hesaba ex gratia 20 milyon Amerikan Doları ödeme yapılacaktır” ifadeleri kullanılıyor. Anlaşma maddesinde geçen “ex gratia” ifadesi, “lütuf ödemesi, yükümlülük içinde olmayan para, mecburiyet içinde olmadan yapılan” anlamına geliyor. Yani hükümetin “İsrail’in tazminat ödemeyi kabul ettiği” şeklindeki ifadelerinin aksine, anlaşmada İsrail tarafının ödeme yapmasının “tazminat” olarak kayıtlara geçilmediği görülüyor. Anlaşmayla, Türkiye'de haklarında dava açılan İsrail askerlerinin davaları da düşürüldü.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…