Menbiç’te binlerce sivil IŞİD’den kurtarıldı, yüzlerce IŞİD'li öldürüldü

20 Haziran 2016
Menbiç’te binlerce sivil IŞİD’den kurtarıldı, yüzlerce IŞİD'li öldürüldü

Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç kentinde IŞİD ile Arap, Türkmen ve Kürt savaşçılardan oluşan Menbiç Askeri Meclisi arasında çatışmalar şiddetlenirken, Meclis Komutanı Ebu Adil Menbiç’in çevresindeki binlerce sivili IŞİD’in elinden kurtardıklarını, üzlerce IŞİD'linin öldürüldüğünü söyledi.

Halep’e bağlı Menbiç kentinin alınması için Arap, Türkmen ve Kürt savaşçılardan oluşan Menbiç Askeri Meclisi’nin 20 gündür başlattığı operasyon kapsamında ilerleme yaşanırken, operasyon kapsamında ABD önderliğindeki koalisyon uçakları da bölgede IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyor. Koalisyon uçaklarının bugün bölgede IŞİD’e yönelik 14 hava saldırısı düzenlediği öğrenildi. Koalisyon uçakları hava saldırılarını kent merkezinde yoğunlaştırıyor.

Operasyona katılan ABD ve Fransa askerleri, daha çok cephenin ikinci kısmında koalisyon uçaklarıyla koordinasyonu sağlıyor ve aynı zamanda operasyonun teknik boyutunu yönetiyor.

Menbiç Askeri Meclisi kente 800 metre uzaklıkta bulunan ve kentin kuzeydoğusunda yer alan Xerice köyünü şiddetli çatışmaların ardından IŞİD’den kurtardı. Askeri Meclis, ele geçirdiği köylerde IŞİD’in yerleştirdiği mayınları ve bombalı tuzakları yok ediyor.

‘KENTE DOĞRU İLERLİYORUZ’

Çatışmalarla ilgili Sputnik’e konuşan Menbiç Askeri Meclisi Komutanı Ebu Adil, şöyle konuştu:

“Kentin etrafında bazı noktaları IŞİD’in elinden aldık. Kentin batı ve doğu tarafından kentin içine girmeye çalışıyoruz. Kenti ve tüm köyleri IŞİD’in elinden kurtaracağız. Koalisyon uçakları da bize hava desteği veriyor. Koalisyon uçakları kentin içinde ve etrafındaki IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombalıyor. Çatışmalarda yüzlerce IŞİD üyesini öldürdük. Bazılarının cenazesi elimizde.”

“Onlarca köyü IŞİD’in elinden aldıklarını aktaran Ebu Adil, şöyle devam etti: Ele geçirdiğimiz köylerde arama tarama faaliyetleri yapıyoruz. Örgüt birçok yerde mayınlı ve bombalı tuzaklar kurmuş. Kimseye zarar gelmemesi için bu tuzakları yok ediyoruz. Birçok köy ve yerde binlerce sivili IŞİD’in elinden kurtardık. Sivilleri güçlerimizin olduğu güvenli alanlara yerleştiriyoruz. Onların ihtiyaçlarını gideriyoruz.”

2012 yılında ÖSO’nun, 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçen 80 bin nüfuslu Menbiç, güneyde Halep'e 85, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise Bab'a 45 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…