Macron, Çin ile Ukrayna savaşını bitirmek için 'gizli bir plan üzerinde çalışıyor'

20 Nisan 2023
Macron, Çin ile Ukrayna savaşını bitirmek için 'gizli bir plan üzerinde çalışıyor'

Bloomberg'in haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin ile Rusya ve Ukrayna'yı bu yaz müzakere masasına getirmeyi amaçlayan "gizli bir plan üzerinde çalışıyor".

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan "planlara aşina kişiler"den alıntı yapılan raporda, Macron'un dış politika danışmanı Emmanuel Bonne'u başlangıç olarak kullanılabilecek bir "çerçeve" tasarlamak üzere Çin dış politika şefi Wang Yi ile işbirliği yapması için görevlendirdiği iddia ediliyor. 

Bloomberg'in raporu, Macron'un Çin'e yaptığı tartışmalı bir geziden dönmesinden birkaç gün sonra geldi. 

Adı açıklanmayan Fransız kaynaklar, Bloomberg'in raporunu açık bir şekilde doğrulamaktan kaçınırken, daha sonra The Daily Telegraph'a şunları söyledi: "Macron, gezisi sırasında Çin'in yapıcı bir rol oynamasını sağlamak istediğini açıkça söyledi. Doğal olarak, diplomatik tartışmalar oldu ve bir takip etmek."

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Macron'un Çarşamba günü iddia edilen planıyla ilgili bir soruya yanıt olarak, "Çin, kendi temel ve uzun vadeli çıkarlarının rehberliğinde Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinimümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmak isteyen Avrupa tarafını destekliyor" dedi. 

Barışa giden bir yol mu?

Macron'un Pekin'e yönelik uzlaşmacı jestleri, diğer AB liderlerinin giderek artan şahin duruşuyla keskin bir tezat oluşturuyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Mart ayında Brüksel'de yaptığı bir konuşmada Çin'in Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgaline rağmen Rusya ile daha sıcak ilişkiler geliştirme kararını şiddetle kınadı.

Von der Leyen, "Ukrayna'nın gaddarca ve yasadışı işgalinden vazgeçmek şöyle dursun, Başkan Xi, Putin ile 'sınırsız dostluğunu' sürdürüyor" dedi. "Çin'in Putin'in savaşıyla nasıl etkileşime girmeye devam edeceği, AB-Çin ilişkilerinin ileriye dönük olarak belirleyici bir faktör olacaktır."

AB başkanı daha sonra Macron'a Pekin gezisinde eşlik etti ve bu gezi sırasında Çin'i savaşı kazanmasına yardımcı olması için Rusya'ya silah sağlamaması konusunda uyardı ve Çin'in 12 maddelik alternatif barış önerisi yerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin 10 maddelik barış planının "kesinlikle arkasında durduğunu" doğruladı. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…