Demirtaş: Milyonların iradesine tokat atanlardan hesap soracağız

19 Aralık 2022
Demirtaş: Milyonların iradesine tokat atanlardan hesap soracağız

Selahattin Demirtaş, Kobanê Davası'nda mahkemeye "Sizi reddediyoruz" diye seslendi ve "Milyonların iradesine İstanbul'da tokat atanlardan da, bizleri kumpasla yargılayanlardan da hesap soracağız" dedi.

Kobanê Davası'nın 20’nci duruşmasının 1’nci oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda başladı. Duruşmada Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın sözünü sık sık kesen mahkeme başkanı mikrofonu kapattı. Demirtaş'ın reddi hakim talebi reddedildi. Demirtaş, "Siz mahkemeyi, anayasayı tanımıyorsanız, biz neden sizi tanıyalım" dedi.

Duruşmada söz alan Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'KUMPASÇI SÜLEYMAN'

"7-8 Ekim provokasyonu ile ilgili, müştekilere açık açık sorular sorulmuyor. Selahattin Çalak, benimle nasıl bir kişisel meselesi varsa özellikle benden şikayetçi olmuş. Burada olsaydı sorardık, bu müştekilerin tamamı usulsüz dinlenildiği ortada. Bunların mahkeme huzurunda dinlenilmesi gerekiyor. 7 bin TL istiyorsa, gidecek tazminat davası açacak, biz burada 37 kere cezalandırılmaktan söz ediyoruz. 7 bin TL nerede, 37 nerede? Bu müşteki beyanlarını kabul etmiyoruz. Türkiye’nin her yerinde bu davanın kumpasçısı olan İçişleri Bakanı’na bağlı ekipler, özellikle bilgi ve belge ile dosyaya sürekli girmeye çalışıyorlar. Hakkari Valiliği’nden gelen belge bir hafta içinde gelmiş, biz istesek bir hafta içinde alamayız. Ama kumpasçı Süleyman Soylu, bir belge gördüğü an hemen delil diye dosyaya gönderiyor."

‘6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TECAVÜZ EDEN KİŞİLERE 2 YIL İDDİANAME HAZIRLANMAMIŞ'

"Ferhat Encü dün İstanbul’da kumpasçı Süleyman Soylu’nun görevlendirdiği polis tarafından tokat atılan, eski milletvekilimiz, Roboksi’de ailesi katledilen kişi. İmamoğlu davasında verilen ceza kararı ile ilgili siyasi olduğundan kaynaklı iddia olduğunu söyleyebiliriz. Ama bizim dosyamız iddia değil mahkumiyet kararımız var. Tarafsız, bağımsız yargı, Türk milleti adına göz yaşartıcı kararlar veriyor. Mahkemeler bağımsız ya; 6 yaşındaki çocuğu yıllar boyunca tecavüz eden kişiler hakkında iki yıl boyunca iddianame hazırlanmamış ve gözaltı kararı dahi verilmemiş. Neredeyse hepimiz, ‘örgüt üyeliğinden’ yargılanıyoruz, üst sınırdan verirseniz 9 yıl 10 yıl. Yatarı 6 yıl, burada 6 yıldan fazla yatan var. 67 yıl tecavüzden yargılanan sanık gözaltına bile alınmamış, mahkemelerin ne kadar siyasete bakarak karar verdiğini görüyoruz." 

‘MAHKEMELER SEÇİM KOMİSYONU GİBİ’

"Heyetiniz ve savcınız da bunu yapıyor, seçim kazandırma faaliyeti yürütüyor. Söz konusu biz olunca, dik duran Kürtler, kadınlar olunca gösterilen muamele bu. Ya tokat atılıyor, ya özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor ya da annelerimize yapıldığı gibi yerlerde sürükleniyor. Bu trajediye son vereceğiz, seçime 5 ay kaldı. Seçim sonuçlarına göre Türkiye’de nasıl bağımsız tarafsız bir yargı olması gerekiyorsa onun mücadelesini veriyoruz şimdi ve seçimde de vereceğiz. Herkesin gözünün içine baka baka AKP ve MHP’li olduğunuı göstermekten çekinmeyen şahıslar gelip hakimlik ve savcılık kürsüne oturup bir partiyi yargılıyor ya da cemaatten çıkan şahıslar polis olup ya tokat atıyor, ya yerde işkence ediyor ya da kadınları dövüyor ve bunun adına da devlet deniliyor. Dünyada bulunan bütün devletler baskıcıdır ama dünyanın hiçbir yerinde partisi, yargısı yoktur. Nazi döneminde kaldı o. Katar, krallıkla yönetilir ama partisi yargısı yoktur. Sizin siyasi ideolojiniz beli üzerinde cübbe olduğu için örtülüyor, ama bizim siyasi kimliğimiz açık olduğu için yargılanıyoruz."

'SİZ SUÇLU İLAN EDİLDİNİZ, HANGİ KARARLA BİZİ YARGILIYORSUNUZ?'

"Bir yerde Kaftancıoğlu’na ceza verilir, bir yandan İmamoğlu’na, bir yandan Gültan Kışanak’a, bir yandan bize. Bu mu tarafsız bağımsız yargı. Biz bunları teşhir edeceğiz, sizler taraflı bağımlı yargısınız. Bundan da gocunmuyorsunuz, çünkü iktidardan beklentiniz var. Bunlar bizim için iddia değil, AİHM’in kararları ile konuşuyoruz. Sizin görmezden geldiğiniz AİHM kararına dayanarak bunları söylüyoruz. Siz elinizdeki hangi karara dayanarak bizlere suçlu muamelesi yapıyorsunuz? Hangi kararla bizlere ‘terörist’ muamelesi yapıyorsunuz? Ama bizim elimizde iki tane karar var. Siz suçlu ilan edildiniz, siz hangi kararla bizi yargılıyorsunuz? Siz mahkemeyi, anayasayı tanımıyorsanız, biz neden sizi tanıyalım. Önce siz mahkeme kararını tanıyarak başlamalısınız. Siz bu kararları uygulamadığınız sürece bağımsızlığınız yoktur. Bu kadar zulüm, hakaret yapacaksınız sonra giyeceksiniz cübbelerinizi, hakim taklidi yapacaksınız. Bu dosyadan çekilmelisiniz, sizi reddediyoruz, gerekçelerimiz var. Bu ret gerekçelerine rağmen hala neden yargılıyorsunuz? Bariz bir şekilde savcının Cumhurbaşkanlığı avukatlığını yaptığını görüyoruz. "

'İKTİDAR SANDIĞA GÖMÜLECEK'

"Bunun hesabını soracağız, biz halkımızın iradesini temsil ediyoruz, buradaki herkes milyonların iradesidir, milyonların iradesine İstanbul'da tokat atanlardan da, bizleri yargılayanlardan da hesap soracağız. Sözümüz var, bunlar yargı önünde hesabı görülecek davalardır. Bizler dünkü çocuk değiliz, Türkiye’nin en önemli seçim sonucunun kaderi ile oynadınız, şimdide öyle yapacaksınız. Ben Selahattin Demirtaş, bu hücrede canımı ortaya koyacağım ama ona o seçimi kazandırtmayacağız. O iktidar sandığa gömülecek. Ömrümüzün 6 yılını burada direnerek geçirdik, bu hakareti içimizde sindirmeyeceğiz, bu kumpasları kuranları sandığa gömeceğiz."

DEMİRTAŞ’IN MİKROFONU KAPATILDI

Demirtaş’ın sözünü sık sık kesen mahkeme başkanı mikrofonu kapattı. Siyasetçiler, duruma tepki göstermesine rağmen mahkeme heyeti, gelen belgeleri yeniden okumaya devam etti. Demirtaş’ın sözünün kesilmesine karşı mahkeme heyetine tepki gösteren Sebahat Tuncel hakkında “duruşma düzenini bozmaktan” tutanak tutuldu.

Demirtaş’ın mahkeme heyetini reddine karşı kararını değerlendiren heyet, Demirtaş’ın duruşmayı uzatmaya yönelik mahkeme heyetini ret ettiğini öne sürdü. Heyet, reddi hakim talebini reddetti.

YÜKSEKDAĞ: OPERASYON MASASI

yuksekdag.jpg

Ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ söz aldı. Demirtaş’ın sözünün gasp edildiğini belirten Yüksekdağ, “Bu halkın iradesine saygı duymayı öğreneceksiniz, bu aşamada evraktan önce bu söz ve ifade özgürlüğümüzün hakkının iadesini konuşmak zorundayız. Demirtaş’a yeniden söz verin, bizim mikrofonumuzu kapatamazsınız, siyaset yapma hakkımız engellendiği için 6 yıldır cezaevindeyiz, Heyetiniz suçun kendisi haline geldi, biz suçlu değiliz. Şeklen de sınırsız söz hakkı vardır. Siz, Türkiye ve halkları adına seçilmiş kişileri yargılıyorsunuz. Yıkıcı bir tutumla yaptığınız şeyin yargılama olduğunu iddia edemezsiniz. İmamoğlu hakkında ceza veren mahkeme heyetinden farkınız yok. Bir operasyon masası olduğunu gösteriyorsunuz” dedi.

KIŞANAK: OPERASYONUN BİR PARÇASI OLMAYACAĞIZ

Ardından Amed Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak söz aldı. Kışanak, Demirtaş’a söz hakkının verilmesi gerektiğini kaydetti. Kışanak, “Siyasi saiklerle yargılama yapıldığını yeniden bize göstermek istiyorsanız, biz de sizin yapmak istediğiniz operasyonun bir parçası olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgere Jinen Azad-TJA) aktivisti Ayla Akat Ata da mahkeme heyetine, “Bizim sesimizi duymuyorsunuz. Eşbaşkanımız, sözünü nasıl kullanacağını bilen bir noktadır” dedi.

TUNCEL: SİYASETEN BURADAYIZ

Heyet tarafından sürekli gerginlik çıkarıldığını söyleyen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Eşbaşkanımız sözünü söyleyebilir, siyasetten buradayız. Bu mikrofonun kapatılması erkek devlet şiddetinin bir biçimidir. 6 yaşındaki çocuğun başına gelenler, bu kadar çürümüşlük… Aile bakanın iki yıldır haberi var ama kamuoyuna yansımadığı sürece bir şey yapılmadı. Bunların münferit olaylar olmadığını biliyoruz. Devlet dersinde Kürtlere zulüm edilmeye devam ediliyor. Ferhat Encü’de tokatla ‘terbiye’ edilmeye çalışılırken, annelerimiz ve Garibe Gezer de yerlerde sürüklenerek ‘terbiye’ edilmeye çalışılıyor. Bütün bunları yok mu sayacağız? Cezaevinde, dışarıda, sokakta sürekli hak mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Bu aynı zamanda bizim hakkımızın ihlalidir. Her periyot başladığında bu gerginlikle başlıyoruz, Türkiye’de yeterince gergin olaylar var” şeklinde konuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…