İran'da 11 idam kararı..Demirtaş'tan protesto

16 Aralık 2022
İran'da 11 idam kararı..Demirtaş'tan protesto

Selahattin Demirtaş, İran'ı idamlar nedeniyle kınadı. Demirtaş, dört dildeki attığı tweet'te "Hangi şiddet, hangi hapis, hangi ölüm hak ve özgürlük isteğini yok edebilmiş ki?" dedi.

 Edirne Cezaevi'nde tutuklan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İran'daki idam cezalarına tepki gösterdi.

Demirtaş'ın twitter hesabından Türkçe, Kürtçe, Farsça ve Azerice şu mesajı paylaştı:

"Halkların özgürlük isteklerini şiddetle, idamla bastırmaya çalışan İran devletini kınıyorum. Hangi şiddet, hangi hapis, hangi ölüm hak ve özgürlük isteğini yok edebilmiş ki?"

EN AZ 11 İDAM KARARI ÇIKTI

İran'da 22 yaşındaki Jîna Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan ve üç aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar en az 25 kişinin dava dosyası idam istemiyle mahkemeye gönderildi. Bu kişilerden en az 11'i hakkında idam kararı verildi.

İran yargısı geçen haftaki açıklamasında ülkede 11 kişiye “Allah düşmanlığı” ve “yozlaşma” nedeniyle idam cezası verildiğini açıklamıştı.

Muhsin Şikari ve Mecid Rıza Rahneverd'in idam cezaları temyiz süreci beklenmeden infaz edildi.

Şikari ve Rahneverd'in avukat seçme hakkından mahrum kalması ve infazların mahkeme kararının temyize gitme süreci beklenmeden uygulanması eleştirilere yol açtı.

Son orak 17 yaşındaki bir genç Sonya Şerif idam cezasına çarptırılmıştı. Ancak ülkede yükselen şiddetli tepkinin ardından idamın infazı durduruldu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…