1 Mayıs: 'Başka bir düzen, tek adamın değil üretenlerin yönetmesidir'

1 Mayıs 2022
1 Mayıs: 'Başka bir düzen, tek adamın değil üretenlerin yönetmesidir'

Pandemiyle geçen iki yılın ardından İşçi Sinıfının mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs  bu yıl Türkiye'nin dört bir yanında kutlanıyor. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu"Bu düzeni birlikte değiştireceğiz. Başka bir düzen, ayakların baş olmasıdır. Evet tek adamın değil üretenlerin yönetmesidir. Başka bir düzen Emeğin Türkiyesi’dir." dedi.

1 Mayıs İşçi Bayramı için Maltepe miting alanında toplanan sendikalar, emek örgütleri, siyasi partiler ve işçiler kortej yürüyüşlerini tamamladı. Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül'ün de içinde olduğu tekne Maltepe'ye yanaştırılmadı.CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat, kıyıya yüzerek ulaştı.Özlem Gürses ve Bülent Parlak'ın sunumu ile başlayan 1 Mayıs programında Bandista grubunun ardından sahneye Ruhi Su Dostlar Korosu çıktı. Korodakiler şarkılarını söylerken ellerinde "Gezi Onurumuzdur" dövizleri tuttu. 

rdından DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hayatta kalmak için, bu düzeni değiştirmek için hep birlikte mücadele veriyoruz. Bu meydanda zamları hayır diyenler var, açlık sınırının altına gerileyen asgari ücretin artırılması için mücadele verenler var. Bu meydanda her türlü eşitsiziliğe karşı eşitlik talebiyle mücadele eden, artan şiddete rağmen bir gece yarısı çıkarılan kararnameyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadınlar var." diyerek alandakilere seslendi.

Pandemiyle geçen iki yılın ardından 1 Mayıs tekrar alanlarda kutlanıyor:

Arzu Çerkezoğlu şöyle devam etti: 

"Bu düzeni birlikte değiştireceğiz. Başka bir düzen, ayakların baş olmasıdır. Evet tek adamın değil üretenlerin yönetmesidir. Başka bir düzen Emeğin Türkiyesi’dir."

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve tutuklanan Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın Silivri ve Bakırköy'den Maltepe'deki miting alanına mesaj yolladı. Mesajda,  "1 Mayıs'ı, Taksim'de kutlayacağımız günlerde hep birlikte olacağız, zulme karşı direneceğiz, birlikte kazanacağız” ifadesi kullanıldı.

 Edirne’den Kars’a 1 Mayıs kutlaması: Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiçbirimiz

TTB Başkanı Fincancı: 'Hiç bir yere gitmiyoruz'

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı da Maltepe'de emekçilere seslendi. Sözlerine “Merak etmeyin hiçbir yere gitmiyoruz. Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” ifadesiyle başlayen Fincancı, şöyle konuştu:

"İşçi sınıfının birlik ve dayanışma gününde bu mücadelenin de diğer mücadeleler gibi birlikte kazanılabileceğini bilenlerdeniz. Biz hekimlerin örgütlü sesi birlik olarak mücadele ederken aylardır alanlarda 'Emek bizim, söz bizim, sağlık hepimizin' dedik. Toplumda sağlıksızlık üreten ne varsa ona karşı mücadelemiz."

Canlı müzik dinlenilmesi ve sloganlar atılmasının ardından Maltepe'deki 1 Mayıs mitingi sona erdi.

Ankara’da 1 Mayıs’a Tandoğan ev sahipliği yaptı

Ankara’da emekçilerin adresi Tandoğan Meydanı oldu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar kutlamalara katılan isimler arasındaydı. Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman’ın mesajları Ankara’da da okundu.

İzmir’de 1 Mayıs on binlerce kişinin katılımıyla kutlandı: "Ey muktedirler, korkun bizden"

İzmir' de, 1 Mayıs İşçi Bayramı on binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp Gündoğdu Meydanı'na yürüyen işçiler, "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı. Kutlamalara katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ey muktedirler, korkun bizden. Açlığımızdan, dürüstlüğümüzden, aşkımızdan korkun. Sel gibi büyüyen dayanışmamızdan korkun. Ey kendini hükümdar sananlar, Mumculardan korkun, Denizlerden korkun, Ali İsmail Korkmazlardan korkun, ağaçlardan korkun, Gezi'den korkun, 1 Mayıs'tan korkun. Bu düzeni topla tüfekle değil, hakkımızla, vicdanımızla yıkacağız" dedi. Basmane Meydanı’nda toplanan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Şubeleri ise yürüyüşle alana geldi.
Binlerce kişinin katıldığı kutlamalarda “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bu abluka dağıtılacak”, “Mücadeleyi büyütüyoruz yaşasın 1 Mayıs biji yek gulan”, “KHK'lar gidecek biz kalacağız” yazılı pankartlar taşınırken, sık sık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Mardin'de Ahmet Türk : Kirli siyaset ayaklar altında ezilecek

Mardin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Mardin Tabip Odası öncülüğünde kutlandı. Artuklu ilçesi ve Yenişehir PTT binasının önünde sabah saatlerinden itibaren toplanan emekçiler, pankartlar ve dövizleriyle taleplerini dile getirdi. 1 Mayıs kutlamalarına Halkların Demokratik Partisi (HDP) il ve ilçe örgütleriyle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Şahmaran Kadın Platformu da kendi kortejleriyle katıldı. HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, kent Milletvekili Pero Dündar ve siyasetçi Ahmet Türk kutlamaya katılanlar arasında oldu. Kortejlerler, 1 Mayıs kutlamasında Yenişehir PTT önünden, “Bijî 1’e Gulan”, “Bijî berxwedana kedkaran”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganları eşliğinde Karayolları Parkı’na ulaştı. Bariyerlerle çevrili alana yapılan aramanın ardından giren kitle, davul ve zurna eşliğinde halaya durdu. Tertip Komitesi adına Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş ile Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Yasemin Altunli Derin söz aldı.

Ahmet Türk, 1 Mayıs’ın özel bir gün olduğunu belirterek, “1 Mayıs direniş ve özgürlük günüdür. İşçiler için, ezilenler için, Kürt halkı için özel bir gündür” dedi. Kürt halkı, işçiler ve mazlumların üzerinde büyük bir saldırı olduğunu aktaran Türk, “Adalet ve hukuk ayaklar altına alınmış. Bugün demokrasi talep eden, eşitlik isteyen 10 binlerce kişi cezaevlerinde tutuluyor. Bugün binlerce hasta cezaevinde yaşamını idame ettiremeyecek durumda ama buna rağmen bırakmıyorlar. Buradan tüm cezaevlerine selam göndermek istiyorum” diye konuştu.

Tutuklu olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un durumuna dikkati çekerek, “Ağır hastalığına rağmen zindanda tutuluyor” diyen Türk, şöyle devam etti: “Biliyoruz ki; bugün Kürt halkı üzerinde, işçiler üzerinde, demokratlar üzerinde yürütülen bu kirli siyaset çok yakın zamanda yıkılacaktır. Buna inanıyoruz” diye belirtti.

Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlamasında Mızraklı'nın mesajı okundu

1 Mayıs için Diyarbakır'da toplanan sendikalar ve siyasi partiler kortej halinde alana girdi. Kutlamalarda tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın mesajı okundu.

Mızraklı mesajında, “Kapitalist modernitenin bizleri sarmalayıp boğmaya çalıştığı bir dönemde, insani temel ölçülerimizden biri olan emekle, değerlerimizi koruyup mücadele etmekteyiz. İnsana ve onun ortaya çıkardığı emeğe saldırılar pervasızca devam etmektedir. Böylesi bir dönemde demokratik modernite de ısrar eden, tarafını belli eden, cesaretle ve azimle emeğin mücadelesini sürdüren herkesi saygıyla selamlıyorum. Emekleriyle dünyamızı şekillendiren emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını kutluyor, özgür ve eşit bir yaşama olan inancımla bu zorlu mücadele de hepimize başarılar diliyorum.” dedi.

Bursa’da “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı

Gazete Duvar’da yer alan habere göre  Bursa 1 Mayıs’ında yürüyüş kortejine Türk-İş katılmadı. Türk Metal’in sosyal tesislerinde basın açıklaması yapan Türk-İş, mitinge katılmama gerekçesi olarak salgını gösterdi. Yürüyüşün başı ile sonu arasında yaklaşık bir kilometrelik mesafe ölçüldü. Sendika ve siyasi partiler, geçtiğimiz günlerde tepkiye neden olan Gezi Davası’nı da unutmadı. Altıparmak’ta  “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atıldı.

Gaziantep’te işçiler: Bizim olan ne varsa sizden tek tek alacağız

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Antep Balıklı Parkı’nda yapılan açıklama ile başladı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğündeki 1 Mayıs kutlamalarına BİR-TEK SEN, EMEP, HDP, TKP, TİP ve SOL Parti temsilcileri, işçiler ve halk da katılım gösterdi. Açıklamada, “Antep’te yurttaşlar bayat ekmeğe muhtaç edilirken, kentin asalak sermayesi avuçlarını kaşıyor. Mesele patronların çıkarı olunca en önde giden kentin yöneticileri, söz konusu işçilerin hakları olunca kapıları kapatıyor. Emekçi halklar en temel geçimini bile sağlayamaz durumda. Bizler düzenin gerçek sahiplerine ve onların temsilcilerine karşı sesleniyoruz: Bizim olan ne varsa sizden tek tek alacağız” denildi.

Siirt'de polis hoparlöre el koydu

Siirt Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kent merkezinde bulunan Demokrasi Meydanı'nda düzenlenmek istenilen 1 Mayıs etkinliği izin verilmediği için sadece basın açıklaması yapıldı. Platformun etkinlik için başvurduğu Siirt Valiliği Demokrasi Meydanı'na daha önce izin verilirken, valiliğin bugün ise etkinliğin Newroz Alanı’nda yapılması yönünde karar verdiği belirtildi.

Valiliğin almış olduğu bu karara karşı HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Milletvekilli Sıdık Taş, Barış Anneleri Meclisi, TJA, HDP ve platform üyeleri, Demokrasi Meydanı’na aktı. “Ekmek, özgürlük ve adalet için yoksulluk düzenini değiştireceğiz” ile “Sömürüye, yoksulluğa, güvencesizliğe ve savaşa karşı mücadeleyi büyütüyoruz” İle Kürtçe, Arapça ve Türkçe “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açıldı. Yapılan açıklamanın ardından hoparlörden müzik sesi yükselmesi üzerine işçiler, halay çekmeye başlayınca polis hoparlöre el koydu. Sendika temsilcileri ve polis arasında kısa süreli arbede yaşanınca HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş tepki gösterdi. Hoparlörün el konulması ile polis amirinin, “Gidin Nevruz'da oynayın” demesi üzerine tartışma büyüdü. Beştaş polis yetkilisine, “Her yer bizim alanımız, bu il bizim ilimiz, oraya buraya gidin diyemezsin" dedi. Tepkisini sürdüren Beştaş, “Bu hukuk dışılıktan vazgeçin, sizden korkacak bir Siirt yok. Gelip bize 'burayı terk edin' diyor. Burası bizim, sizin değil. Nerede, nasıl halay çekeceğimizi size mi soracağız” dedi.

Van ‘Saray, rejimini kalıcılaştırmak için HDP'yi kapatmak istiyor 

 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlandığı kentlerden biri olan Van’da binlerce emekçi alanda buluşmaya başladı. Sabah saatlerinde Hayat Hastanesi civarında kendi renkleriyle kortejdeki yerlerini alan demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, sloganlarla Musa Anter Parkı’na yürüdü. Savaşa, sömürüye karşı sloganların atıldığı yürüyüşte kitle alanda çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. Üç noktadan miting alanına giriş yapılırken, halkın katılımı ise oldukça yüksek. Van’daki gazeteciler de Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) öncülüğünde alanda yerini aldı.  Eğitim Sen Merkez Yöneticisi Arzu Nur Şimşek, 2022 yılının 1 Mayıs’ını Şenyaşar ailesine atfettiklerini belirtti.

    

İktidarın savaş politikasından derhal vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, “Saray rejiminin kendi bekasını savaş politikalarında garantiye alma çabası, son yıllarda tanık olduğumuz acizce ve insafsızca bir iktidar yöntemidir. Her geçen gün halk desteğini kaybeden AKP-MHP iktidarı bir kez daha savaş ipine sarılmaktadır. Savaş, Türkiye halklarının demokratik geleceklerinin yararına değildir. Saray rejiminin kalıcılaştırmak için HDP’yi kapatma istiyor. İktidar bu nedenle seçim stratejisini tamamen savaş üzerine kurmuştur” diye konuştu.

Zonguldak’taki 1 Mayıs mitinginde arbede; Kadın Platformu Üyeleri alanı terk etti

Zonguldak’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde sunucunun sahneden indirilmesini isteyen Kadın Platformu Üyeleri ile diğer sendika üyeleri arasında arbede yaşandı. Tarafların yatıştırılmasının ardından kutlamalar devam etti.

Eğitim Sen bayrakları ile alana giren Zonguldak Kadın Platformu üyeleri sahnede sunuculuk yapan Gülhan Yıldız'a tepki gösterdi. Sendika üyesi kadınlar Yıldız'ın sahneden inmesiyle alana girdi. Gülhan Yıldız'ın yeniden sahneye çıkarak sunuculuğa devam etmesi üzerine tartışmalar sahne önünde devam etti. Bu sırada diğer sendikaların üyeleri Kadın Platformu Üyeleri'nin tutumuna tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik fiziki müdahaleye dönüştü. Birbirine giren sendika üyelerini yine alanda bulunan diğer sendikacılar ayırdı. Tarafların yatıştırılmasının ardından kutlamalar devam etti. Kadın Platformu Üyeleri ise kutlamaların yapıldığı alanı terk etti.

164 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valiliği 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde izinsiz yürüyüş yapmak isteyen 164 kişinin gözaltına alındığını açıkladı:

"İstanbul’da '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' kapsamında bugün Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunmak, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmak ve basın açıklaması yapmak, Maltepe Etkinlik Alanında miting yapmak amacıyla talepte bulunan sendika ve sivil toplum kuruluşlarına, Valiliğimizce gerekli izinler verilmiştir. Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak; izinsiz toplantı ve gösteri yapmak amacıyla yürüyüş yapan ve slogan atan, güvenlik güçlerimizin uyarılarına rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 164 şahıs yakalanmış ve haklarında işlem başlatılmıştır"

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…