Putin ilan etti: 'Ukrayna'ya karşı askeri operasyon başladı'

24 Şubat 2022
Putin ilan etti: 'Ukrayna'ya karşı askeri operasyon başladı'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin, Rusya'nın Ukrayna sınırına on binlerce askeri yığarken niyetleri hakkında aylarca süren spekülasyonların ardından bu sabah Ukrayna'da "özel bir askeri operasyonun" başladığını ilan etti.

Sabah saat 6'dan hemen önce televizyonda yayınlanan bir konuşmada ulusa seslenen Putin, amacının ülkeyi "silahsızlaştırmak" olduğunu ancak işgal etmek olmadığını söyledi.

Dakikalar sonra, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri olan Harkov yakınlarında büyük patlamalar görüldü ve başkent Kiev ve ülkenin diğer bölgelerinde patlamalar bildirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus birliklerinin Odessa'ya indiğini ve sınırı geçmekte olduğunu söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "İşgal başladı" dedi.

Ukrayna dışişleri bakanı Dmytro Kuleba, Twitter'da Putin'in "Ukrayna'ya karşı tam ölçekli bir savaş başlattığını" ve sivil şehirleri bombalamaya başladığını söyledi.

Twitter'da "Bu bir saldırganlık savaşı" yazdı. “Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya harekete geçmeli ve Putin'i durdurmalı. Harekete geçme zamanı - hemen."

1999'da NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasını ve 2003'te Amerika'nın Irak'ı işgalini hatırlatan Putin, eylemini “yalanlar imparatorluğu” olarak tanımladığı Amerika liderliğindeki dünya düzenine karşı gecikmiş bir saldırı olarak değerlendirdi.

O konuşurken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil bir toplantı yaptı ve ona işgal etmemesi için yalvardı.

Putin, 2014 yılında doğu Ukrayna'da kurulan Rus destekli ayrılıkçı bölgelerin liderlerinden yardım talebi aldıktan sonra harekete geçtiğini söyledi - Batılı yetkililerin olası bir işgal bahanesi olarak öngördüğü bir hareket.

Putin ayrıca operasyonu, Ukrayna'nın katılmayı arzuladığı NATO ittifakının doğuya doğru genişlemesinin bir sonucu olarak Rusya'nın karşı karşıya olduğunu söylediği “ölüm kalım meselesine” bir yanıt olarak nitelendirdi.

Putin, “Bu, defalarca bahsettiğim kırmızı çizgi” dedi. "Onu geçtiler."

Putin, operasyonun amacının, Ukrayna güçlerinin doğu Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerinde etnik temizlik yaptığı yönündeki suçlamaya atıfta bulunarak, "Kiev rejimi tarafından sekiz yıldır zulüm ve soykırıma maruz kalan insanları savunmak" olduğunu söyledi.

''Her türlü olaya hazırız''

Putin şöyle devam etti: Ülkemiz ve halkımız için tehdit oluşturmak için bize müdahale etmeye, hatta daha da fazlasını yapmaya çalışan herkes, Rusya'nın yanıtının hemen olacağını ve tarihinizde daha önce hiç yaşamadığınız sonuçlara yol açacağını bilmelidir” dedi. Sayın Putin söyledi. "Her türlü olaya hazırız"

Biden: "Başkan Putin, feci bir can kaybı ve insan ıstırabı getirecek önceden tasarlanmış bir savaşı seçti" dedi.

ABD başkanı Biden yaptığı açıklamada, çatışmanın sorumluluğunu doğrudan Putin'in omuzlarına yükledi.

“Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur ve ABD ile müttefikleri ve ortakları birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir. Dünya Rusya'dan hesap soracak."

ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya dayatacağı "daha ileri sonuçlar" hakkında Perşembe günü Amerikan halkına sesleneceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'in ülkede "özel bir askeri operasyon" başlattığını duyurmasının ardından Ukrayna genelinde şehirlerde patlamalar olduğu bildirildi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin'in ülkede "özel bir askeri operasyon" başlattığını ilan etmesinin ardından Ukrayna'nın ikinci en büyük şehrinde patlamalar görüldüğü için dünyanın "Rusya'yı sorumlu tutacağını" söyledi.

Biden Çarşamba gecesi yaptığı açıklamada, "Başkan Putin, feci bir can kaybına ve insanların acılarına yol açacak önceden tasarlanmış bir savaşı seçti" dedi. “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur ve ABD ile müttefikleri ve ortakları birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık verecektir. ”

Kaynak: New York Times

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…