Sinop Belediye Başkanı'ndan 'acil' çağrı

13 Ağustos 2021
Sinop Belediye Başkanı'ndan 'acil' çağrı

Karadeniz’de devam eden sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor. Gelen son dakika bilgisine göre Kastomunu’da hayatını kaybedenlerin sayısı 25 olurken, Sinop’ta da 2 kişi hayatını kaybetti. Bartın’da kayıp yurttaşı arama çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki sel için “Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz.” dedi.

Batı Karadeniz bölgesindeki etkili aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen sel ve su baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 27’e yükseldi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.” denildi.

Kentte çarşamba günü etkili olan şiddetli yağış, Bozkurt, Azdavay, Pınarbaşı, Küre, İnebolu, Cide ve Abana ilçelerinde sele neden oldu. Su altında kalan ilçelerde yollar çöktü, köprüler yıkıldı, araçlar selde sürüklendi. Sel, 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde büyük yıkıma yol açtı. Yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı taştı. Çayın taşmasıyla birlikte meydana gelen selde, su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi. Araçlar sel sularında sürüklendi. Birçok vatandaş bulundukları binalarda mahsur kaldı. Ezine Çayı kenarında bulunan 8 katlı Ölçer Apartmanı çöktü. Yanında bulunan iki binada ise büyük hasar oluştu.

CAN KAYBI 27’YE ÇIKTI

İlçe girişindeki akaryakıt istasyonunda afet koordinasyon merkezi kuruldu. Oturdukları binalarda mahsur kalanlar arama-kurtarma ekiplerinin çalışmasıyla tahliye edildi. Havadan helikopterler, karadan ise botlar ve iş makineleriyle yürütülen çalışmalarla çok vatandaş tahliye edilerek hastanelere kaldırıldı. AFAD’dan yapılan açıklamada, Çatalzeytin ilçesinde ilk gün meydana gelen heyelanda haybeden 1 kişi ile birlikte kentte yaşamını yitirenlerin sayısı 25’e yükseldi. Kastamonu’da 2 bin 466 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR’ı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil enerji aracı, 283 iş makinesi, 29 bot ve 12 motopomp, 1 dalgıç pompa, 19 arama köpeği ile arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

Kıyıya vurmuş cesetler var burada’

Yol TV’nin paylaştığı bir videoda Bozkurt ilçesinde bir kadın, ‘kıyıya vurmuş cesetlerin olduğundan’ bahsetti, “Hep içerde cesetler var, cesetler var. Hep kıyıya vurmuş cesetler var. Sadece benim saydığım 5 tane. Kim bilir kaç tane? Hepsi kıyıya vurmuş, hepsinin kolu bacağı gözüküyor. Buralar böyle zaten. İçerisi dolu” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ‘kıyıya vurmuş cesetlerin’ beyaz torbalarla taşındığına ilişkin de bir video da paylaşıldı.

Son dakika... Sinop'ta son durum: Sinop Belediye Başkanı'ndan 'acil' çağrı

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Ayancıkta altyapı tamamen çökmüş durumda, kanalizasyon tahrip olmuş durumda. Elektirik ve su yok" dedi ve ekledi:

"Resmi açıklamalara göre 3 kişi hayatını kaybetti. Ancak ulaşamadIğımız birçok insan var, şehir merkezi yakınlarındaki köylerde çok sıkıntı var. Yaşıyor olup olmadıklarını ulaşamadığımız için tespit edemiyoruz. Sonuçta telefonları da sele kapılmış olabilir ancak ayrımını yapamıyoruz. 20'ye yakın vatandaşa ulaşamıyoruz hayatta olup olmadılarına ilişkin endişelerimiz var."

Yaşanan sel felaketinin boyutunu Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait tomruk deposunun yer seçiminin artırdığını da belirten Ayhan, "Afetin büyük derecede olması dere yatağına yakın orman işletmesine bağlı tomruk deposu olması. Tomruklar çaya inmeseydi bu derece felaketle karşı karşıya kalmayacaktık" dedi ve ekledi:

"Ayancık'ta altyapı tamamen çökmüş durumda, kanalizasyon tahrip olmuş durumda. Elektirik ve su yok. Vatandaşın öncelikli ihtiyacı temiz su, kuru gıda, ekmek. Elektrik olmadığı için fırınlar da çalışmıyor. Biz onlara acil ihtiyaçları temin ediyoruz. Bir yandan iş makinaları hayatı normale çevirmeye çalışıyor. Halkın su, beslenme ihtiyaçları gideriliyor. Hala binaların bodrum katları su ile dolu."

"1.5 aydan önce Ayancık'ta musluktan su akması öngörülmüyor" diyen Ayhan, "Üç gün sonra yardımlar çekildiğinde sorun yaşamak istemiyoruz. Şunun net bilinmesi gerekiyor En az 1.5 ay - 2 ay yardımları sürdürmemiz lazım."

Ayancık bölgesinde evlerin bodrum katlarında 3 metre su olduğunu belirten Ayhan, insanlar evlerden çıkamıyor. Suları boşaltıp ihtiyaçların giderilmesi için çalışıyoruz. Hem kamu binalarında, hem de halkın zararı çok büyük. Hükümetten beklentimiz acilen afet bölgesi ilan etmesi. Afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor çünkü gerçekten vatandaşın, kamunun zararı çok büyük boyutta" diye konuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…