Murat Karayılan: Erdoğan’ın kendisi bize haber gönderdi

11 Haziran 2021
Murat Karayılan: Erdoğan’ın kendisi bize haber gönderdi

PKK üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, “Devlet birkaç ay önce Erdoğan’ın bilgisi dahilinde bize bir heyet gönderdi. ‘Türkiye içerisinde yani Kuzey Kürdistan’da, ateşkes ilan edin, diğer parçalarda ne yaparlarsa yapın’ dediler. Bu bir oyundur” diye konuştu.

Rudaw'da yer alan habere göre Avrupa’da yayın yapan Stêrk TV’ye konuşan Karayılan son dönemde Irak'ın kuzeyinde PKK ve Peşmerge güçleri arasındaki gerginliğin de Türkiye'nin provokasyonları nedeniyle çıktığını öne sürdü. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde yaşanan çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karayılan, Peşmerge ile savaşmak istemediklerini belirterek, “Neden bu kadar yoğun savaş halindeyken başka bir savaş cephesi açalım? Hem de Metina gibi bir bölgede. Metina'nın kuzeyinde savaş verirken neden kalkıp orada peşmerge karşısında ikinci bir savaş cephesi açalım? Bunun mantıklı bir tarafı yoktur” dedi.

5 Haziran günü Metina’da Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırının kendileri tarafından yapılmadığını savunan Karayılan, “Gerilla güçlerimiz peşmergeye saldırmamıştır. Gerilla delirmiş mi ki karşısına ikinci bir savaş cephesi açsın. Peki ne vardır. İllaki peşmerge güçlerini gerilla ile karşı karşıya getirip savaştırma planı vardır. Biz peşmerge güçlerine dönük hiç bir şekilde bir talimat vermemişiz. Hiçbir karar veya bir hareketliliğimiz de olmamıştır. Biz Kürtlerin kendi içinde savaşını hele böyle bir dönemde felaket olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Kürdistan Demokrat Partisi’nden Peşmergenin de kendileri ile birlikte operasyona katılmasını istediğini iddia eden Karayılan, “Sayın Mesut Barzani ile görüştüğümde ona söylemeyi düşünüyordum. Ya da başka bir KDP yöneticisi ile paylaşmayı düşünüyordum” diye konuştu.

Türkiye hhükumetinin kendilerine mesaj gönderdiğini anlatan Karayılan, şu ifadeleri kullandı:

“Şu an kamuoyu önünde tüm halkımıza bunu belirtmek istiyorum. Bundan birkaç ay önce bazı dostlardan oluşan bir heyet vesilesi ile Türk devleti, Tayyip Erdoğan’ın kendisi bize haber gönderdi. Ne söyledi, ‘Siz Kuzey Kürdistan’da ateşkes ilan edin, fakat diğer Kürdistan parçalarında ne yaparsanız yapın biz karışmayacağız.' Bu ne anlama geliyor peki; yani siz bizimle ateşkes ilan edin, zaten KDP ile çelişkileriniz var gidin onlarla savaşın. Bu düşmanın bir oyunudur. Düşmanın bu oyunları karşısında uyanık olmamız lazım. Türk devleti her zaman Kürtleri böyle kandırıp birbirine saldırtmış. Kendini böyle geliştirmiş, ayakta tutmuş. Yani bizim tarihimizde düşmanın gerçekliği sürekli böyle olagelmiştir.

Tarihimizde hem Osmanlı dönemi hem de Türkiye Cumhuriyeti döneminde Kürtlere sürekli sözler verilmiş ve bu sözler tutulmamıştır. Bunun altını tekrardan çizmek gerekir. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Mesela 1990’da uluslararası komplo neticesinde Önder Apo’yu esir alıp Türkiye’ye teslim ettiler. O zaman Türk devleti PKK bitti diye sevindi. Biz de savaşı durdurduk. O zaman ne yapıldı. Güney yönetimini kırmızı çizgisi yaptılar. Niçin? Bir daha ilişki kurmamak için. Bu kırmızı çizgiyi ne zaman kaldırdılar. 2008 de Zap’ta yenilgiye uğradıkları zaman. Baktılar ki tek başına Güney Kürdistan’da başarılı olamayacaklar. O zaman Güney yönetimi ile aralarındaki kırmızı çizgiyi kaldırdılar. Bu yakın tarihten bir tecrübe.

Yine 90’larda bize karşı savaşta Hizbullah’ı devreye sokmuşlardı. Fakat önderlik esir alındıktan sonra, Hizbullah’ın liderini İstanbul’da öldürdüler. Yani Türk devletinin geleneği böyledir. Sürekli Kürtleri kandırıp birbirine çatıştırıp kendi hakimiyetini pekiştirmek istemiştir. Şu anda yaptıkları plan böyledir. Umuyorum ki her kesim bu kirli plana karşı uyanık olur. Türk devleti bizi birbirimize karşı çatıştırmaya ve kırdırmaya çalışıyor. Bunu yaparak kendilerini bölgede egemen kılmak ve stratejilerini sonuca ulaştırmaya çalışıyorlar. Beklentimiz odur ki tüm Kürt tarafları ve kamuoyu tarafından bu durum anlaşılır ve ona göre hareket edilir.”

Metina’da yaşanan ve 5 Peşmergenin şehit düşmesi ile sonuşnalan saldırıya da değinen Murat Karayılan, “O alandaki arkadaşlardan alınan raporlara göre Peşmergeler Kanimasi ve Amedi’den harekete geçiyor. Arkadaşlarımız onları durdurmak için uyarı ateşi ediyorlar. Ama durmuyorlar. Sonra bir araçları patlıyor. Arkadaşlarımız bir aracı havaya uçuracak silah kullanmamıştır. Aynı anda sadece 5-6 keşif uçağı havadaydı. Biz o arabaya saldırmadık. Şimdi 'PKK ateş ettiğini itiraf etti' diyorlar. Evet uyarı ateşi ettik ama bireysel silahlarla. Zırhlı araçları yok eden, parçalayan silahlardan bahsetmiyoruz ki. Görünüşe göre bu güçlere karşı bir füze kullanılmış” dedi.

Murat Karayılan, “Bunun için ya her iki taraftan bir heyet oluşturulmasını, ya da bağımsız bir heyetin gelip alanda teknik araştırma yapmasını istedik. Biz bu insanlara saldırmadık. Böyle bir olayın bir plan, bir provokasyon olduğundan şüpheleniyoruz. Bunun da araştırılmasını istiyoruz” şeklinde kouştu.

Hayatını kaybeden Peşmergeler için “şehit” diyen Karayılan, “hayatını kaybeden bu insanlar masumdur ve şehittirler. Ailelerine, akrabalarına başsağlığı, tüm yaralılara acil şifalar diyorum. Bu olay bizleri de üzdü” diye belirtti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…