Sarayın İstanbul Sözleşmesini Anayasaya aykırı olarak fesih kararını tanımıyoruz

Nuray Kılıç

22 Mart 2021
Sarayın İstanbul Sözleşmesini Anayasaya aykırı olarak fesih kararını tanımıyoruz

Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı kararnamesi ile hukuka aykırı bir şekilde feshedilmesini kadınlar olarak kabul etmiyoruz.

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadın düşmanı ve dinci muhafazakâr kampanyalar sonucunda gece yarısı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiğini yayınladığı kararnamesini resmî gazetede duyurdu. Kararı tanımayan ve itiraz eden tüm kadın dernek ve kuruluşları, tepkilerini 81 ilde ve çeşitli ilçelerde aynı gün meydanlardan ve sokaklardan haykırdı.

Karara tepki gösteren siyasi partiler, barolar ve sivil toplum kuruluşları sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarla kararın hukuksuz ve açıkça anayasanın ihali olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdi.

Bir kez daha yüksek ses ile kadınlar olarak haykırıyoruz, İstanbul Sözleşmesi bizimdir, siyasi oy pazarlığında kullanılamaz. 42 milyon kadın olarak haklarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz.

  

Ülkemizde ve tüm dünyada kadın düşmanı politikalar uygulanmaya devam ediyor. Kadınlar patriyarkal politikalara karşı birlikte hareket ederek, güçlü direnişlerine devam ediyor. Afganistan’dan, Avustralya’dan, İngiltere’den ve Türkiye’den isyan sesleri yükseliyor.

 

Afganistan'da kadınların şarkı söylemesi yasaklandı; artık sadece 12 yaşından küçükler şarkı söyleyebilecek. Bu duruma isyan eden Afganistanlı kız kardeşlerimiz sosyal medya hesaplarından özgürlük şarkılarını yüksek ses ile tüm dünyaya haykırıyor.

Avustralya'da ülkenin en büyük kadın ayaklanması yaşanıyor. Binlerce kadın Melbourne ve Sydney'de meydanları doldurarak ayrımcılık, istismar ve kadın cinayetlerine karşı isyanını haykırdı.

İngiltere'de bir polis tarafından öldürüldüğü ortaya çıkan Sarah Everard için yüzlerce kişi Londra'daki Parlamento Meydanı'nda bir araya geldi. Olaylar sırasında kadınlar polisin sert müdahalesine karşı dağılmadılar. Kadınlar kadın cinayetlerinin son bulması için seslerini yükselttiler.

80 günde 85 kadın…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Uluslararası sözleşmelerin varlığı veya yokluğu, vatandaşımızın karşı karşıya kalacağı herhangi bir suç şeklini önlemeye ilişkin sorumluluklarımızı ve bu sorumluluğun gereği olan çalışmalarımızı eksiltmez veya arttırmaz.” dedi.

Sayın Soylu, 2021 yılının ilk 80 gününde 85 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın katilleri için nasıl politikalar uygulayarak önlemeyi düşünüyorsunuz?

 

9 Mart’ta Antalya’da 4 aydan beri kayıp olan Mervenur Polat’ın, Cüneyt Akyol tarafından iple boğularak katledildiği anlaşıldı. Cüneyt Akyol, Mervenur Polat’ı katlettikten sonra cansız bedenini folyoyla sarıp, koli bandıyla bağlayarak paket haline getirdikten sonra motosikletli kurye olan Süleyman G. isimli arkadaşıyla babasının oturduğu binanın çatı katındaki asansör dairesine götürüp bıraktığını itiraf etti. Olayla ilgili altı kişinin sorgusu devam ediyor.

10 Mart’ta İstanbul Esenyurt’ta Sevcan Demir, birlikte olduğu Kenan Danış isimli erkek ile tartıştıktan sonra 4. kattan düşerek hayatını kaybetti. Gözaltına alınan Kenan Danış suçlamaları reddederken, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

12 Mart’ta Bornova’da hakkında 1 Mart’tan bu yana kayıp başvurusu olan Miraç Güneş’in kendisine ait boş bir apartman dairesinde başına aldığı darbe sonucu öldürüldüğü ortaya çıktı.

12 Mart’ta Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Aydınlıkevler Mahallesi'nde yaşayan Bensu Narlı, Serhat Kantaş tarafından kalbinden vurularak katledildi. Serhat Kantaş’ın Bensu Narlı’nın teyzesinin eski kocası olduğu ve yıllarca Bensu Narlı’yı taciz ettiği ortaya çıktı. Ayrıca katil Serhat Kantaş hakkında Milas adliyesinde başka kadın ve kızlara yönelik cinsel istismar, taciz ve tehdit davaları olduğu ortaya çıktı. Serhat Kantaş polis ekipleri tarafından yakalayarak gözaltına alındı.

13 Mart’ta İzmir Bornova’da Hüsna Temurtaş evli olduğu Hüseyin Temurtaş tarafından silahla vurularak katledildi. Olaydan sonra kaçan Hüseyin Temurtaş polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

15 Mart’ta Gaziantep Şahinbey ilçesine bağlı Akkent mahallesinde yaşayan Dila Yıldırım, şüpheli bir şekilde silahla vurulmuş halde bulundu. Polis, şüpheli ölümle ilgili inceleme başlattı.

15 Mart’ta Şanlıurfa Akçakale yolunda Futem Alhamadi'nin cansız bedeni yanmış halde bulundu. Polis ekipleri, Alhamadi'nin ölümüyle ilgili soruşturmasını sürdürüyor.

17 Mart’ta Burdur'un Bucak ilçesinde Gizem Canbulut parkta eski sevgilisi olduğu öne sürülen Eren Yıldız tarafından bıçaklanarak katledildi. Eren Yıldız tutuklanarak, cezaevine gönderildi.

18 Mart’ta Van’ın Erciş ilçesine bağlı Alkanat mahallesinde yaşayan Aysel Y. evli olduğu erkek Remzi Y. tarafından dört çocuğunun gözü önünde vurularak katledildi. Olaydan sonra kaçan Remzi Y. Henüz yakalanmadı.

19 Mart’ta İzmir'in Bayındır ilçesinde yaşayan Serap T.’yi boşanma aşamasındaki Hüsnü T. iki çocuğunun gözü önünde av tüfeği ile vurarak katletti. Aynı olayda fail, kayınvalidesi Serpil Palalı’yı ve silah sesi üzerine yardıma gelen komşuları Hamza Kuzucuk'u av tüfeğiyle vurarak katletti. 3 kişiyi öldürüp, olay yerinden kaçan Hüsnü T. yakalanarak suç aleti silahıyla birlikte gözaltına alındı.

ERKEK ŞİDDETİ

13 Mart’ta İzmir'de Çiğli ilçesi Güzeltepe Mahallesi’nde bulunan bir evde alkollü olduğu ileri sürülen Ali A. isimli erkek, eşi Necla A. ile annesi ve 2 çocuğunun da evde olduğu sırada evi ateşe verdi. Yangında can kaybı olmazken, olaydan sonra kaçan Ali A. polis ekiplerince yakalanarak gözaltına alındı. Fail gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

13 Mart’ta İstanbul Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi Sadri Alışık Sokak’ta meydana gelen olayda, Asya takma adlı trans birey Ayhan M.’ye oturduğu binadan dışarı çıktığı sırada, Emre B. yüzüne kezzap atarak saldırıda bulundu. Saldırgan olayın ardından kaçarken yüzünden ağır şekilde yaralanan Ayhan M., kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Olaydan sonra kaçan Emre B. tutuklanarak mahkemeye sevk edildi ve 'kezzap atma sureti ile kasten yaralama' suçundan tutuklandı.

15 Mart’ta Niğde merkez Aşağı Kayabaşı Mahallesi’nde yaşayan Sibel Yüzer, boşanma aşamasındaki eşi Mehmet Yüzer tarafından silahla ağır yaralandı ve fail kaçtı. Sibel Yüzer hastanede ölüm kalım savaşı veriyor.

17 Mart’ta Sinop'ta Nurdan Sezici boşanma aşamasındaki Mehmet Sezici tarafından av tüfeği ile 6 el ateş edilerek ağır yaralandı. Nurdan Sezici hastanede tedavi altına alındı. Nurdan Sezici'nin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi. Mehmet Sezici jandarma ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

 

Hasan Tunçlar isimli bir erkek ve sözde baba sosyal medya uygulaması TikTok üzerinden başlattığı canlı yayında çocuğunu fiziksel ve sözlü tacize maruz bıraktığı görüntüleri yayınladı. Görüntüler kısa sürede yayılarak sosyal medya hesaplarından tepkilere yol açtı ve Twitter’da '#HasanTunçlarTutuklansın' hashtagı Türkiye gündemine girdi. Sosyal medyadan oluşturulan kamuoyuna tepki gösteren sözde baba Hasan Tunçlar “İstemeden elim oraya gitti diye böyle yapılır mı?” diyerek kendisini savunmaya çalıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hasan Tunçlar isimli erkeğin sosyal medya uygulaması TikTok üzerinden başlattığı canlı yayında çocuğunu istismara maruz bıraktığı görüntülere ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında "Sosyal medyada, kızına uygunsuz söylem ve hareketlerde bulunan kişi ile ilgili görüntülerin ortaya çıkmasının hemen ardından İl Müdürlüğü ekiplerimiz harekete geçmiştir. Çocuğumuz koruma altına alınmıştır. Bakanlığımız tarafından adli süreç takip edilecektir" ifadeleri kullanıldı.

 

14 Mart’ta sosyal medya hesaplarından paylaşılarak tepkilere neden olan olay, Kocaeli'nin Derince ilçesine yaşandı. Boynuna ip bağladığı sokak köpeğini götüren kişiyi gören gençler, şüphelenerek takibe başladı. Köpeği ağaçların bulunduğu alana götüren kişi cinsel istismarda bulununca gençler tepki göstererek darp etti ve olay görüntülerini kayda aldı. Görüntüler sosyal medyada paylaşılırken, yurttaşlar tepki gösterdi. Sosyal medya kullanıcıları, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile iletişime geçerek, yardım istedi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz sosyal medya hesabından, “Güvenlik birimleri tarafımdan talimatlandırılmış olup, gereken yasal işlemler ivedilikle yapılacaktır” paylaşımında bulundu. Olayla ilgili soruşturmanın başladığı öğrenildi.

 TARİHTE BU HAFTA 

12 Mart 1919 tarihinde Mualla Eyüboğlu Sivas’ta doğdu. Türkiye'nin ilk kadın mimarlarındandır. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunudur. Üniversite eğitimini Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ)'nin mimarlık bölümünde tamamlayarak 1942 yılında mezun oldu. Rumeli Hisarı ve Topkapı Sarayı Harem Dairesi gibi birçok tarihi yapının restoresinde emeği geçen isimlerden biridir. Ağabeyinin kendisini İsmail Hakkı Tonguç'la tanıştırmasından sonra Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde Yapı Kolu Başkanı olarak görevlendirildi. Sonraki süreçte yardımcıları olan iki Macar ustayla beraber Eskişehir, Aydın, Kayseri ve Erzurum gibi illerde Köy Enstitüleri'nin kurulabilmesi için arazi seçip binalar inşa etti. Doğduğu Aziziye kasabasına da giderek orada Aziziye Köy Enstitüsü'nü kurup açılışını gerçekleştirdi. 1942 ile 1947 yılları arasında toplamda 21 Köy Enstitüsü'nün kuruluşuna katıldı. Zehirli sıtma hastalığına yakalanınca çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. Sonraki yıllarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Yüksek Şehircilik ve Tasarı Geometrisi kürsülerinde asistanlık görevlerinde bulundu. Bazı Alman ve Fransız arkeologlarla Efes ve Yazılıkaya kazılarına katıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nda raportör olarak görev aldı. Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi, Süleymaniye Külliyesi, Siyavuşpaşa Köşkü, Rumeli Hisarı ve Topkapı Sarayı'nın restoresine önemli katkılar sağladı. Emirgan Yalısı'nın restoratörü olduğu dönemlerde izinsiz yurt dışına gittiği gerekçesiyle görevinden alındı. İstanbul'a dönünce Topkapı Sarayı Harem Dairesi'nde fahri rehberlik yaptı. 1986'da Topkapı Sarayı'nda Padişah Evi (Harem) adlı kitabını yayımladı. 1997'de TRT tarafından çekilen Harem'in Gizemi belgeselinde danışmanlık yapıp çekim kadrosunda yer aldı. 2003 yılında kendisiyle yapılmış bir röportajdan oluşan Hitit Güneşi Mualla Eyuboğlu Anhegger adlı bir kitap yayımladı. 2008 yılında Mimarlar Odası Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü'nü kazandı.

 

15 Mart 1941 Tarihinde Tomris Uyar doğdu. Öykü yazarı ve çevirmendir. Robert Koleji ve Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde eğitim gördü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne bağlı Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Cemal Süreya ve Ülkü Tamer ile birlikte Papirüs dergisini kurdu. Deneme, eleştiri ve kitap tanıtım yazılarını Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dergilerde yayımlandı. Altmışı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında, yayımlandı. Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı'nı aldı. Eserlerinden bazıları Otuzların Kadını, Aramızdaki Şey, Gezegen Kızlar, Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi’dir.

16 Mart 1750 tarihinde Caroline Herschel doğdu. Alman-İngiliz bir astronomdur ve kendisi gibi astronom olan William Herschel'in kız kardeşidir; iki kardeş tüm kariyerleri boyunca beraber çalışmıştır. Astronomiye en önemli katkısı, bazı kuyruklu yıldızları keşfetmesi olmuştur; bunların içinden özellikle kendi adını taşıyan periyodik kuyruklu yıldız 35P/Herschel-Rigollet'nin keşfi önemlidir. Herschel, bilime olan katkılarından ötürü maddi ödeme yapılan, Kraliyet Astronomi Derneği Altın Madalyası'nı kazanan ve Kraliyet Astronomi Derneği'nin onursal üyeleri arasına giren ilk kadındır. Ayrıca, Kraliyet İrlanda Derneği'nin de onursal bir üyesi olmuştur. Prusya Kralı, Herschel'e, 96. doğum günü şerefine bir Bilim Altın Madalyası vermiştir

16 Mart 1940 tarihinde Selma Lagerlöf 82 yaşında vefat etti. İsveçli yazardır. Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan hem ilk kadın yazar hem de ilk İsveçli yazardır. Efsane ve masallara dayanan yapıtlarıyla tanınmıştır. Dönemin geleneklerine göre evde özel eğitim gördü. 1882 sonbaharında babasının rızası olmadan Stockholm'de öğretmen okuluna girdi. Eğitimi sırasında babası ekonomik sıkıntıya girdi.  Landskrona'da öğretmenliğe başladı. İki ciltlik romanı Gösta Berlings Saga'yı öğretmenliği sırasında yazdı. 1895'te bir burs kazanınca, öğretmenliği bırakarak yurt dışı gezilerine katıldı ve kendini tamamen yazmaya verdi. İtalya'ya yaptığı ziyaretten sonra Antikrists Mirakler (Deccalın Mucizeleri)'i adlı sosyalist içerikli romanını yayımladı. Bunu en iyi yapıtlarından biri sayılan En herrgårdssägen (Malikâne Öyküleri) ile Mısır ve Filistin'de geçirdiği kışın etkisiyle yazdığı, kendisine İsveç'in en önde gelen romancısı niteliğini sağlayan iki ciltlik Jerusalem (Kudüs) izledi. Diğer önemli yapıtları arasında, özlü ve güçlü bir anlatımı olan Herr Arnes penningar (Bay Arnes'in Hazinesi) yer alır.

Lagerlöf'ün en iyi eseri olan Nils Holgerssons Underbara Resa Genom Sverige (Nils Holgersson'un Yaban Kazlarıyla Maceraları) adlı kitabından yola çıkılarak hazırlanan çizgi film dizisi, Türkiye'de Uçan Kaz adıyla gösterilmiştir. Türkçede ayrıca Kurtlar ve Uçan Kazlar adlı çocuk kitapları vardır. 

16 Mart 2003 tarihinde Rachel Aliene Corrie vefat etti. Uluslararası Dayanışma Örgütü gönüllüsü Amerikalı bir barış aktivistidir. Okulunun son sınıfındayken Refah-Olympia kardeş şehir projesi kapsamında Gazze'ye gitti. Gazze'deyken İsrail Ordusu'nun Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına şiddet dışı eylemlerle engel olmaya çalışan ISM aktivistleriyle tanıştı. Gazze’ye gittikten iki ay sonra iki İsrail buldozerine karşı 8 ISM aktivisti ile birlikte 3 saatlik direnişe katıldı. Fakat 3 saatlik direniş sonrasında buldozer tarafından iki kez çiğnenmesi sonucu kafatası kırıldı, kaburgaları parçalandı ve akciğerleri delindi. Corrie İsrail Savunma Kuvvetlerine (İSK) bağlı zırhlı bir buldozer tarafından öldürülmüştür.

17 Mart’ta 1873 tarihinde Margaret Bondfield doğdu. İngiliz politikacıdır. Büyük Britanyalı sendika önderi ve Birleşik Krallığın ilk kadın bakanıdır. Çok az öğrenim gördü. On dört yaşında bir kumaşçının yanında çalışmaya başladı. Çalışma koşullarını çok kötü bulduğu için, Ulusal Tezgâhtarlar Sendikası'na kuruluşu sırasında üye oldu. 1899'da İşçi Sendikaları Kongresi'nin (Trades Union Congress-TUC) tek kadın delegesiydi. 1923'te ise Kongre'ye başkanlık eden ilk kadın oldu. Aynı yıl İşçi Partisi'nden Avam Kamarası'na seçildi. 1929'da yeniden seçilerek Ramsay MacDonald'ın ikinci Hükümeti'nde Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. 1931 seçimlerini kaybetti. 1938'de sendika çalışmalarını bıraktı, 1948'de TUC'un onur üyesi oldu.

20 Mart 1984 tarihinde Kerime Nadir 67 yaşında vefat etti.  Saint-Joseph Fransız Kız Lisesinden mezun oldu. Şiirle başladığı edebiyat hayatında öykü ve romanlarıyla tanındı. İlk öyküleri 1937’de Servet-i Fünûn, Uyanış ve Yarımay dergilerinde yayımlandı. Diğer bazı yazıları da Aydabir, Yedigün, Hayat dergilerinde yer aldı.  İlk romanı Yeşil Işıklar da aynı yıl içinde çıktı. Kerime Nadir; Rakım Çalapala, Peride Celal, Fikret Arıt, Oğuz Özdeş, Pakize Başaran, İhsan İpekçi ve İsmail Kaya ile birlikte, çağdaş kadın yaratma kaygısından uzak, yalnızca biçimsel kaygılar taşıyan aşk romancıları kuşağına dahil edilebilir. Cumhuriyet döneminin en çok okunan ve geçimini kitaplarından sağlayan ilk yazarlarındandır. Altmış yedi yaşında öldüğünde kırkı aşkın romanının baskı sayısı yüz elli altıyı, satışı beş milyon adedi bulmuştu. Romanlarının çoğu sinemaya uyarlandı. Posta Güvercini adlı romanı Fransızcaya çevrildi. Başlıca eserleri; Hıçkırık, Seven Ne Yapmaz, Funda, Samanyolu, Günah Bende mi, Suçlu, Solan Ümit, Uykusuz Geceler, Kahkahalar, Balayı, O Gün Gelecek mi, Ormanda Yapraklar, Aşk Rüyası, Posta Güvercini, Ruh Gurbetinde, Pervane, Son Hıçkırık, Esir Kuş, Kırık Hayat, Gümüş Selvi, Boş Yuva, Bir Aşkın Romanı, Kalp Uyumaz, Haydutlar Hanındaki Kadın, Suya Düşen Hayaller, Aşk Hasreti, Kalp Yarası ve Gelinlik Kız’dır.

 

 

 

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…