Kadınlar 'isyan' sloganlarıyla yürüdü

9 Mart 2021
Kadınlar 'isyan' sloganlarıyla yürüdü

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde en geniş katılımlı kadın eylemi İstanbul'da gerçekleşti. Kadın örgütlerinin çağrısıyla kadınlar akşam saatlerinde Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılmak için Sıraselviler Caddesi'nde toplandı. Grupların birleşmelerinin ardından yürüyüşe geçen kadınların İstiklal Caddesi'nde yapmak istediği eyleme ise polis izin vermedi.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem öncesi Taksim'e çıkan bütün yollar ve metro durakları da kapatıldı.

Tünel'den Beyoğlu'na girişin önünde biriken kadınlar, barikatı geçmelerine izin vermeyen polisle tartıştı. Kadınlar bunun üzerine Karaköy'e doğru yürümeye başladı.

'HAYATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ'

Karaköy'e doğru yürümeden önce Kürtçe, Türkçe ve Arapça açıklama yapıldı.  

"Feminist isyan her yerde" başlığıyla yapılan açıklamada, kadınların gücünü feminizm dayanışmadan aldığı belirtilerek, "Sokaklarda her şeye rağmen bir aradayız. Bizler kahkahamız, öfkemiz, isyanımız ve mücadelemizle tam 19. kez 8 Mart feminist gece yürüyüşünde buradayız! Yan yanayız, feminist dayanışmamızla güçlüyüz" denildi. 
 
Açıklamada, pandeminin yarattığı etkilere dikkat çekilerek, "Fiziki mesafelerimiz artarken eşitsizlikler olanca hızıyla derinleşmeye, hepimizi bambaşka yerlerden vurmaya başladı. Bizler ise umutsuzluğa kapıldıkça bu kalabalığı hatırladık. Dayanışmamızın gücü umudumuz oldu, feminist mücadelemiz ise direncimiz" diye belirtildi.
 
Patriyarkanın evde, işte, sokakta, her alanda her fırsatta egemenliğini hakim kılmaya çalıştığı ifade edilen açıklamada, "Feminizm bize hayır deme, kendi hayatımıza, bedenimize ve emeğimize sahip çıkma gücü veriyor, aldığımız bu güçle her alanda isyan ediyor, mücadele yürütüyoruz. Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz" diye kaydedildi.
 
FEMİNİST İSYAN 
 
Pandemi nedeniyle eve kapanmalara dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Ev işini, çocuk bakımını üstümüze yıkanlara, ailede baba, koca, sevgiliye, erkek şiddetine karşı isyan ediyoruz! Feminist isyan evde, ailede! Kimi arzulayacağımızı, kimi seveceğimizi, nasıl sevişeceğimizi bize dayatanlara, hizaya sokup şiddet uygulamaya çalışanlara, bedenlerimizden, arzularımızdan korkanlara karşı feminist isyan yatakta! Bizi evlerin içine, istedikleri mekanlara, belli saatlere, belli kıyafetlere sıkıştırmaya çalışanlara karşı feminist isyan gecede, sokakta!
 
İtiraz etmemizi, hakkımızı aramamızı engellemek için her gün nefret diliyle hedef gösterenlere, kayyumlara, sokakları bize kapatanlara, keyfi gözaltılara, çıplak aramalara, haksız tutuklamalara, ev hapislerine karşı feminist isyan meydanlarda, dayanışmada. Pozisyonunu kullanarak bizi sömürmeye çalışanlara, krizin bedelini omzumuza yıkanlara, ancak üç kadından birinin istihdam edilmesine razı olanlara, utanmadan kadın çalışmasa da olur diyenlere karşı feminist isyan iş yerinde, ofiste, şantiyede, sendikada!
 
AKADEMİDE, KAMPÜSTE, OKULDAYIZ 
 
Cinsel tacizi saklayabileceklerini sananlara, unutulur diyenlere, şiddete karşı tedbir almayıp, ortak olanlara karşı feminist isyan sosyal medyada! Toplumsal cinsiyet eğitimlerini engelleyip kadın üniversitesi açmayı planlayanlara, öğrencileri taciz edenlere, seçilmiş değil atanmış yönetimlere karşı feminist isyan akademide, kampüste, okulda!
 
Kariyerini kadın meslektaşlarını istismar ederek inşa edebileceklerini sananlara, sanat kılıfı altında cinsel tacizi meşrulaştıranlara, sahneyi, kamerayı kendine kalkan edip bizi susturacaklarını sananlara karşı feminist isyan sette, sanatta! Pandemiyi bahane edip görevini yapmayarak kadınların şiddetten uzaklaşmasına engel olanlara, kadın cinayetlerini önlemeyenlere, kadınları tekrar tekrar mağdur eden yargılamalara, hayatını savunan kadınlara en ağır cezaları reva görürken şiddet uygulayan erkekleri ödüllendiren erkek adalete karşı feminist isyan karakolda, adliyede! 
 
Erkek şiddetiyle mücadele etmek yerine kadın düşmanlarının sözüne uyarak İstanbul Sözleşmesi’ni, nafaka hakkını, eşit ve şiddetten uzak yaşama hakkımızı tartışmaya açarak ayrımcılığı ve şiddeti destekleyenlere karşı feminist isyan sözümüzün ulaştığı her yerde!
 
Hastanelerde canla başla emek veren kadınlara bir de şiddet ve mobbing uygulayanlara karşı feminist isyan hastanede!
Kürtaj ve doğum kontrole erişim haklarımızı kısıtlayanlara, bizi çocuk doğurmaya mecbur görenlere karşı feminist isyan kadınların kararlarında!
 
Cinsiyetçi ve aşağılayıcı muameleye, nefrete, homofobik ve transfobik saldırılara, toplumsal cinsiyetten korkan, “LGBT yoktur” diyenlere karşı feminist isyan her yerde!"

Kadınlar, Karaköy'e doğru yürüdükten sonra dağıldı. 

Ankara'daki eylem

Ankara'da da kadınlar, Sakarya Caddesi'nde toplandı. İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve kadın cinayetlerinin son bulması taleplerini dile getiren kadınlar, "Kadınların eşit ve özgür yaşayacağı bir dünyayı da biz kuracağız" açıklamasını yaptı. Kadınlar, "AKP elini bedenimden çek", "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde, kadınların konuşmaları işaret diliyle de anlatıldı. Kadınlar, açıklama sırasında, erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini anımsatarak "İsyan" diye bağırdı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, "AKP iktidarı kadın düşmanı politikalarıyla yüzyılları aşan mücadelemizle elde ettiğimiz kazanımlarımıza saldırıyor, erkekleri cesaretlendiren cinsiyetçi söylemlerde bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ankara'da da eylem düzenlendi

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un etkin uygulanması taleplerini dile getiren kadınlar, "Kadın düşmanı politikalara ve nefret söylemlerine, transfobiye, homofobiye, bifobiye karşı birlikte mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Antalya'da iki basın açıklaması

Antalya'da da Antalya Kadın Meclisi üyeleri adına açıklama yapan Avukat Behiye Pakize Yanık, "5 Mart’tan 5 Mart’a 303 kadın öldürüldü, 181 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Bu rakamlara kimse alışmasın, rakamları kimse normalleştirmesin" dedi.

Kadın Meclisi üyelerinin ardından aynı meydanda toplanan Antalya Kadın Platformu üyeleri de açıklama yaptı. Grup adında Fatma Kayaoğlu, "Her gün 3 kadın öldürülüyor. Yaşam hakları ellerinden alınıyor. Bir yılda 300 kadın öldürülürken, bunların 181'i şüpheli şekilde gerçekleştirildi. Kadınlar mücadelelerini sürdürecekler. Yaşamın her alanında ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa ve erkek şiddetine karşı direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kahramanmaraş, Çorum, Kastanomu, İzmir, Balıkesir, Diyarbakır gibi çok sayıda kentte örgütlenen kadın meclisleri 8 Mart vesilesiyle eylemler düzenledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…