14 yaşında 24 yıl hapis verildi, 11 yıldır platinle yaşıyor!

19 Şubat 2021
14 yaşında 24 yıl hapis verildi, 11 yıldır platinle yaşıyor!

Henüz 14 yaşındayken 24 yıl hapis cezası verilen hasta tutuklu Naif İşçi, 6 ay sonra çıkarılması gereken platin 11 yıldır çıkarılmadı. 7 yıldır oğlunun görüşüne gidemeyen anne Nebahat İşçi, oğlunun tedavi edilmesini istedi.

Her geçen gün hak ihlallerinin arttığı, yaşam koşullarının kötüye gittiği cezaevlerinde, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre 590’ı ağır olmak üzere toplam bin 564 hasta tutuklu bulunuyor. Hasta tutuklulardan biri olan Naif İşçi’nin hikayesi, devletin hem Kürt çocuklarına hem de hasta tutuklulara yaklaşımını gözler önüne seriyor. 
 
14 YAŞINDA 24 YIL HAPİS CEZASI 
 
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2010 yılının Eylül ayında evine yapılan baskınla gözaltına alınan İşçi, çıkarıldığı mahkemece “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Kanununa Muhalefet” ve “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve taşınması” iddiasıyla 24 yıl hapis cezası verilerek tutuklandı. 
 
KEMİK YAŞI BELİRLENMEDİ
 
İşçi, henüz 14 yaşında ve 8’inci sınıf öğrencisi olmasına rağmen nüfus cüzdanına 4 yaş büyük yazdırılması nedeniyle çocuk cezaevi yerine yetişkinlerin tutulduğu Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tutuklanmasının ardından İşçi’nin kemik yaşının belirlenmesi için ailesinin tüm çabaları da sonuçsuz kaldı. 
 
11 YILDIR PLATİNLE YAŞIYOR
 
Tutuklanmadan kısa bir süre önce trafik kazası geçiren İşçi’nin, sol bacağına platin yerleştirildi. 6 ay sonra çıkartılması gereken platin, İşçi’nin tedavisinin engellenmesi nedeniyle 11 yıldır çıkarılmadı. Sol bacağı kısalan İşçi, geçe 11 yıl boyunca tedavi edilmemesi nedeniyle yürümekte zorlanıyor.
 
İLK FOTOĞRAFI CEZAEVİNDE ÇEKTİ
 
Tutuklanmadan önce fotoğraf çekme fırsatı bulamayan İşçi’nin, ilk fotoğrafı ise cezaevi fotoğrafı oldu. İşçi’nin çocukluk fotoğrafları yerine, sıvası dökülmüş cezaevi duvarının dibinde, kendinden yaşça büyük tutuklularla çektiği birçok cezaevi fotoğrafı oldu.  
 
7 YILDIR OĞLUNA HASRET 
 
6 yıl boyunca Siirt E Tipi Cezaevi’nde tutulan İşçi, daha sonra Balıkesir Bandırma T Tipi 1 No’lu Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. 7 yıldır oğlunun görüşüne gidemeyen annesi Nebahat İşçi, oğlunun yaşadıklarını anlattı. Anne İşçi, maddi imkansızlıklar nedeniyle oğlunun görüşüne gidemediğini, en son 7 yıl önce Siirt Cezaevi’ndeyken kapalı görüş gerçekleştirdiğini belirterek, “Oğlum benim için hazırlanmış ve tıraş olmuştu. Sadece kapalı görüş oldu. Siyah bir camın ardından görebildim yüzünü. Oğluma sarılamadım, öpemedim… Büyümüş mü, boy atmış mı? Oğlum alındığında 14 yaşındaydı, şimdi ise 25 yaşında ve nasıl olduğunu bilmiyorum. Bu mu adalet?” diye sordu.
 
YÜRÜMEKTE ZORLANIYOR
 
Avukatı bile olmadan oğlunun kemik yaşının belirlenmesi için verdiği mücadelenin sonuçsuz kaldığını belirten anne İşçi, sağlık hakkının temel insan hakkı olduğunu, oğlunun artık yürümekte zorlandığını ve platinin bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. 
 
HASTA TUTUKLULAR 
 
Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken anne, “Oğlumun bulunduğu koğuşta 16 kişi var. Şuanda sadece benim oğlum değil, yüzlerce hasta tutuklu var. Çocuklarımız bu uygulamalara ve tecride karşı açlık grevinde. Onların talepleri dinlenmelidir. Onların talepleri bizlerin talepleridir. Onlar o durumdayken, bizler ne rahat uyuyabiliyor ne de yemek yiyebiliyoruz. Benim oğlum cezaevinde açlık grevindeyken, ben nasıl yemek yiyebilirim, uyuyabilirim? Bütün tutuklu ailelerine çağrım; gelin birlikte yürüyelim, çocuklarımızı bu işkenceden kurtaralım. Onların taleplerine ses olalım” diye seslendi.

Kaynak: MA 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…