Erdoğan, Yavaş’a da İmamoğlu’na da kaybediyor

15 Şubat 2021
Erdoğan, Yavaş’a da İmamoğlu’na da kaybediyor

Aksoy Araştırma'nın ‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının Ocak 2021 sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Mansur Yavaş hem de Ekrem İmamoğlu’na karşı Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışını kaybediyor. Cumhur ittifakının oyu yüzde 44.

Aksoy Araştırma tarafından her ay düzenli olarak açıklanan ‘Türkiye Monitörü’ araştırmasının Ocak 2021 sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Mansur Yavaş hem de Ekrem İmamoğlu’na karşı Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışını kaybediyor. Aksoy Araştırma’nın bu sonuçlarının önceki gün açıklanan Avrasya Araştırma’nın sonuçlarına çok yakın olması da dikkat çekti.  

Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” 

Kararsız/boykot/yanıt yok: yüzde 17,9

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra

Cumhur İttifakı: yüzde 44,2 

Millet İttifakı: yüzde 39,4 

HDP: yüzde 9,9 oldu. 

(Geçen aya oranla Cumhur İttifakı’nın oy oranında 0,4 puanlık artış, Millet İttifakı’nın oy oranında 0,9 puanlık düşüş oldu)

AKP: 35,2

MHP: 9

CHP: 26,5 

İyi Parti: 12,9 

Deva: 2,5 

Saadet: 1.5 

Gelecek:  1.

Yavaş da İmamoğlu da Erdoğan’ı geçiyor

Araştırmada, katılımcıların olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihleri ikili kombinasyon olarak soruldu. Olası bir seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı en yüksek oy oranına ulaşan siyasetçi yüzde 48,5 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yüksek oy oranını alan bir diğer isim yüzde 44,1 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu. Erdoğan her iki isim karşısında katılımcıların yüzde 37,7’sinin oyunu aldı.

Ekonomi iyi diyenler yüzde 15

Araştırmaya katılanlara Türkiye ekonomisinin şu anki durumu sorulduğunda, katılımcıların yüzde 49,6’sı Türkiye ekonomisini berbat, yüzde 13,7’si ise çok kötü olarak ifade etti. Katılımcıların yüzde 15,3’ü ise Türkiye ekonomisini çok iyi ve mükemmel olduğunu belirtti.

Boğaziçi toplumu böldü

Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç ise Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılanların yüzde 42,8’i öğrencilerin başlatmış olduğu protestolara katıldığını belirtirken, yüzde 40,1’i katılmadığını ifade etmesi oldu.

Türkiye kötüye gidiyor: yüzde 61,5

Türkiye iyiye gidiyor:  yüzde 17,4. 

Parlamenter sisteme dönülmesi gerekir: yüzde 53,6

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…