İstanbul, İzmir, Mersin'de İşçiler Sokakta: Açlığa Mahkum Ettiniz!

28 Aralık 2020
İstanbul, İzmir, Mersin'de İşçiler Sokakta: Açlığa Mahkum Ettiniz!

Asgari ücret günlük 17, aylık 500 liralık artışla 2825 liraya yükseltildi. İşçi sendikaları hükümete tepki gösterirken, çeşitli illerde eylem yapan DİSK'ten, "Bu ülkenin işçisini, emekçisini sefalet ücretiyle açlığa mahkum ettiniz" açıklaması geldi.

Asgari ücret, işçi kesiminin kabul etmemesi nedeniyle hükümet ve işveren kesimi TİSK'in uzlaşısıyla açıklandı. Türk-İş'in Kasım 2020 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2517, yoksulluk sınırının ise 8197 liraya yükseldiği bir ortamda asgari ücret 2324 liradan 2825 liraya yükseltildi.

Hükümetin bu sabah açıkladığı asgari ücreti, 'sefalet ücreti' olarak nitelendiren DİSK başta İstanbul, İzmir ve Mersin olmak üzere çeşitli illerde 'İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret' çağrısıyla eylemler yaptı.

'ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLSUN' ÇAĞRISI

İstanbul Kadıköy'deki eylemde taşınan döviz ve pankartlarla, asgari ücretin vergiden muaf olması ve insan onuruna yaraşır bir düzeye çıkarılması talebi dile getirildi. 

İstanbul Kadıköy'de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da katıldığı protesto eyleminde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, açıklanan rakamla işçilerin, emekçilerin açlığa mahkum edildiğini söyledi.

İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret için mücadele yürüttüklerini vurgulayan Çerkezoğlu, buna karşılık iktidarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısını apar topar yaptığını anlattı. 

ÇERKEZOĞLU: EVE EKMEK GÖTÜRME MÜCADELESİ

Çerkezoğlu konuşmasında özetle şunları söyledi: "Hükümet ve işverenin milyonlar hakkında masa başında karar verdiği bir düzenleme olamaz. Asgari ücretin giderek düştüğü bir ortamda mücadelemiz evimize ekmek götürme, çocuklarımızın geleceği ve memleket mücadelesine dönüyor. Bu nedenle ürettiğimiz emeğin değerinin hakça paylaşıldığı bir dünya olana dek mücadelemiz sürecek.  

Çalışma Bakanı'nın en önemli vurgusu 'Enflasyona ezdirmedik' iddiası. Türkiye'de enflasyonun ne olduğunu, işçilerin, emekçilerin, halkın nasıl yoksullaştığını bu ülkede yaşayan herkes her gün bakkala, manava, pazara gittiğinde, evine ekmek götürmek istediğinde yaşıyor ve biliyor. Asgari ücretlinin en önemli gider kalemi olan gıda enflasyonu daha kasım ayında yüzde 21'in üzerindeydi. Yıl sonunda resmi rakamla bile en az yüzde 25 olacağını herkes biliyor. Ama gerçek enflasyon, yani bizim kendi hayatımızda yaşadığımız enflasyon çok daha yüksek. Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında geriledi. 'Büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır."

Çerkezoğlu, “İşçiler bir kez daha açlığa, sefalete mahkum ettiniz. Bu mu adaletiniz? Bu mu, bu ülkenin tüm değerlerini üreten işçiye, emekçiye reva gördüğünüz asgari ücret. Bu asla kabul edilemez. Bu adaletli değildir. Hakkaniyetli değildir, insaniyetli değildir. Ticaret Odası Başkanı’nın sözünü bir kez daha teyit ettiniz. Bu ülkenin işçisine emekçisini açlığa mahkum ettiniz. Ama bilin ki asgari ücreti sizin keyfiyetinize bırakmayacağız. Bilin ki bu dava burada bitmez. Bilin ki bu hesap burada bitmez. Biz net bir şekilde söylüyoruz: 1 Ocak’tan itibaren başta asgari ücret ve civarın da ücret alan sendikalı ve sendikasız işçilerle beraber bu ücreti değiştirmek, yükseltmek ve insan onuruna yaraşır bir ücret haline getirmek için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ: BELİRLENEN NET ASGARÎ ÜCRET YETERSİZDİR

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, “Belirlenen net asgari ücret yetersizdir, işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır” açıklamasını yaptı.

Irgat, “2021 yılında geçerli olacak asgari ücret gördüğünüz gibi işveren ve hükümet temsilcileri tarafından oy çokluğuyla belirleniyor. İşçi kesimi olarak alınan karara katılmıyor ve muhalif kalıyoruz. Açıklanan ücret işçi beklentilerini karşılamaktan uzak” dedi.

“3 BİN LİRANIN ÜZERİNDE BİR RAKAM TEKLİF ETMELERİNİ BEKLEDİK”

Irgat, şöyle devam etti:

“Bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları yoktu, aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı da yoktu. Fiyat artışları da dikkati de alınmamıştı. İşçi kesimi olarak net 3 bin liranın üzerinde bir rakam teklif etmelerini bekledik. Birlikte belirledikleri asgari ücret yetersiz ve işçilerin beklentilerinden uzak. Bugünün şartlarında yetmeyecek bir asgari ücret belirlenmiştir. 3 işçi konfedarasyonu olarak görüşlerimizi paylaşmıştık.”

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmişti. TÜRK-İŞ asgari ücretin 3 bin TL’den az olmamasını talep ederken, DİSK net 3 bin 800 TL olmasını talep etmişti. Asgari ücret konusunda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak tutum alma kararı almıştı.

“UTANMAZLIK”

Selin Sayek Böke: Utanmazlık! 2021’de 10 milyon çalışana, üstelik de pandemi ve ekonomik buhranda reva görülen #AsgariÜcret net 2.825 TL. Vergiden muaf değil. Gerçek enflasyona karşı hiçbir güvencesi yok. Milyonları yoksulluğa, açlığa, işsizliğe mahkum eden bu düzeni mutlaka değiştireceğiz!

“AZAMİ SEFALET ÜCRETİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücrete ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Ağbaba açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de süregelen ekonomik kriz, 2020 yılında salgının yarattığı krizle birlikte daha da derinleşti. Temel gıda maddelerin fiyatlarından faturalara, vergilerden döviz kurlarına kadar her şey katlanarak arttı. Çalışanlar daha da yoksullaştı. Böyle bir ortamda artan enflasyonun da göz önüne alarak asgari ücretin en azından yaşanabilir bir seviyeye çekileceğine dair umutlanan işçiler, açıklanan 2825 TL ile büyük hayal kırıklığına uğramış durumda.

Bu ücret, TÜİK’in resmi olarak açıkladığı gıda fiyatlarının artış oranını bile karşılamadığı gibi Türkiye’yi Euro bazında Avrupa’da sondan 2. sıraya sabitlemiş oluyor. Emekçinin cebindeki paranın korunması bir yana her gün cebinden çalındığı bir ülke olarak 2021 yılında da iktidar işçilere ‘asgari geçimi’ değil, ‘azami sefaleti yaşatacaktır.” 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyükşehir belediyelerine, iştirak şirketleri ve bağlı kuruluşlarında çalışan personeller için asgari ücret tutarının net 3 bin 100 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

İmamoğlu ve Soyer, İBB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları için asgari ücreti duyurdu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 2021 asgari ücretinin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklamasının ardından İBB Başkanı İmamoğlu da büyükşehir belediyesi, iştirak şirketleri ve bağlı kuruluşlarda çalışan personel için asgari ücretin 3 bin 100 lira olduğunu duyurdu. İmamoğlu’nun ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer de asgari ücreti 3 bin 100 lira olarak belirlediklerini açıkladı.

İmamoğlu, sosyal medya hesabından, “1 Ocak 2021 tarihinden itibaren İBB, iştirak şirketleri ve bağlı kuruluşlarında çalışan personeller için asgari ücret net 3100 TL olacaktır. Halkımıza ve çalışanlarımıza duyururuz” ifadelerini kullandı.

Soyer de sosyal medya hesabından, “Asgari ücret 2 bin 825 lira olarak açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinde çalışan personel için asgari ücret 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren net 3 bin 100 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanlarımıza hayırlı olsun” paylaşımını yaptı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…