57 kadın örgütü, tacizleri açıklayan kadınlara yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Nuray KILIÇ

18 Aralık 2020
57 kadın örgütü, tacizleri açıklayan kadınlara yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Aralık ayının ikinci haftasında yine kadın dünyasında yaşanan olaylar ile gündemi takip etmeye devam ediyoruz. Kadınlara yönelik baskı, şiddet, tehdit ve saldırı dalgalarına karşı kadınlar hayat mücadelesini dirençli bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Yeşil dalga hareketini başlatan Arjantinli kadınlar meydanları, sokakları doldurarak örnek bir direniş gösterdiler. Yeşil mendillerin direnişin sembolü haline geldiği mücadelenin sonunda, direnen kadınlar kürtaj yasağının kalkmasını sağladı.

08 Aralık - 16 Aralık tarihleri arasında yine kadın cinayetleri, çocuk istismarları hız kesmeden devam etti, Haber ajanslarına yansıyan ilk hafta katledilen 10 kadına, 5 can daha eklendi. Katledilen bu kadınlar sadece sayıdan ibaret değildir. 

09 Aralık'ta İzmir'in Karabağlar ilçesinde, Fulya Öztürk, birlikte yaşadığı eski eşi Hasan Ozan Baştosun tarafından iş yerinde katledildi.  

11 Aralık'ta Manisa'nın Yunusemre ilçesinde Canan Çeviren Ferhat İ. Adlı erkek tarafından kendi iş yerinde tek kurşunla vurularak katledildi. 

11 Aralık'ta Ankara’da Rasime G. Kıskanç sevgilisi olduğu iddia edilen Muzaffer E. İsimli erkek tarafından katledildi.  

14 Aralık'ta Antalya’da yaşayan Karina Demchenko eski sevgilisi Erhan Razı tarafından katledildi. Erhan Razı “Kıskançlık yüzünden öldürdüm” diyerek suçunu kabul etti. Olay sonrası ilk incelemelere göre Demchenko’nun 10 gün önce boğularak hayatını kaybettiği tespit edildi.

15 Aralık'ta İstanbul Tuzla'da Seher Çatalca kocası olan Ceyhun Çatalca tarafından bıçaklanarak katledildi. Eşini feci şekilde öldüren katil Ceyhun Çatalca ise olay yerinden kaçtı. 

09 Aralık'ta Tuğba Erçakar, ayrılmak istediği erkek arkadaşı M.H. B. tarafından kız arkadaşının evindeyken darp edildi. Kendini korumaya çalışan genç kız, erkek arkadaşı tarafından defalarca yumruklandı. Olay evdeki güvenlik kamerası tarafından kaydedilmiş. Olayı gerçekleştiren M.H.B'nin, polis tarafından çıkarıldığı adliyede adli kontrol kararıyla serbest bırakılmasının ardından Tuğba Erçakar, darp edilmesine ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabı Twitter'da "Sesimi duyurmak istiyorum" diyerek paylaşmıştı. Ayrıca M.H.B'nin Tuğba Erçakar'ı darp sırasında defalarca tehdit etmesi ve bu evden ölün çıkacak demesine rağmen serbest bırakılması akıl tutulmasıdır. 

Toplumun her kesimini isyan ettiren istismar olaylarının önüne geçilemiyor. Yasaların yetersiz kaldığı, yasamanın kulak tıkadığı, yargının etkili, caydırıcı cezalar vermediği istismar olaylarına her gün yenisi ekleniyor. 

10 Aralık'ta İstanbul’da gündeme gelen haber ile sarsıldık. 15 yaşındaki bir çocuğun, babası, amcası ile birlikte öğretmenleri tarafından yıllarca sistematik cinsel istismara maruz bırakıldığı ortaya çıktı.  Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği avukatı Cemile Karaboğa İstanbul’da, çocuğumuzun 8 yaşından 15 yaşına kadar öz babasının, amcasının, öğretmenlerinin istismarına uğradığı bilgisini aldığını açıkladı.  İstismar olayı ile ilgili savcının talimatıyla toplam 27 sanığın gözaltına alındığı bildirildi. İstismar edilen çocuk için koruma tedbirinde bulunulduğu açıklandı. 

11 Aralık'ta, 10 yaşındaki A.K'nın 4 yıl boyunca hâkim babası tarafından cinsel istismara maruz kalması, çoğunun babaya teslim edilmesi sırasında çekilen ve sosyal medyaya düşen video ile tekrar gündeme oturdu. Adli Tıp Kurumu ‘’babanın çocuğa uygunsuz cinsel davranışları vardır’’ raporuna rağmen çocuğun velayeti annesinden alınıp babası Ş.K ya verildi. Dava 6 yıldan beri devam etmekte. 

12 Aralık'ta, İstanbul Esenler'de Ali Öztürk, 11 yaşındaki zihinsel engelli çocuğu markette taciz etti. Marketin güvenlik kameralarına yansıyan taciz görüntüleri, toplumda infial yarattı. Ali Öztürk kaçmak üzere gittiği İstanbul Esenler Otogarı'nda güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı, çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak gözaltına alındı. 

13 Aralık'ta, Gasım Erdoğan iki aylık buzağa tecavüz etti. Cinsel saldırı ‘mala zarar verilmedi’’ gerekçesiyle Gasım Erdoğan serbest bırakıldı. Hayvan hakları acilen yasalaşmalıdır.  

Cinsel tacize uğrayan kadınlar Me Too (ben de) diyerek sosyal medyadan yaşadıklarını paylaştı. Kadınların tacizcileriyle hesaplaşmak için sosyal medya hesaplarından yaptıkları ifşalar, yankı uyandırdı.  Leyla Salinger adlı Twitter kullanıcısı tarafından başlatılan "me too" hareketi ile kadınlar konuşmaya başlayınca gündem bir anda değişti. İfşalar edebiyat dünyasından başlayarak, fotoğraf dünyasına kadar uzandı. İfşa edilen yazarlardan İhtiyar kitabevi'nin sahibi İbrahim Çolak intihar etti. Taciz ederken utanmayan erkekler, ifşa edilince utanarak yaşamlarına son verdiklerinde suçlanan gene kadınlar oldu. Birçok Yayınevi basın açıklamaları ile harekete destek verdi. 57 kadın örgütü bir araya gelerek, sosyal medyada tacizleri açıklayan kadınlara yönelik başlayan saldırılara tepki gösterdi.

Dava Takvimi 

Aralık ayının ikinci haftası adliye salonlarında görülen, takip ettiğimiz 10 dava bulunmaktadır. Bunlar 2 cinayet,2 öldürmeye teşebbüs, 2 tehdit ve hakaret, 1 çocuk istismarı, 1 cinsel saldırı ve 1 de taciz davasıdır. Bu davalardan 1 tanesi İstanbul Mahkemelerinde görülmüştür. 

10 Aralık’ta İstanbul Bakırköy Adliyesi'nde Rabia Kaçmaz davası görüldü. Geçtiğimiz yıllarda, Avcılar'da kendisinden ayrılmak isteyen Rabia Kaçmaz’ın boğazını falçatayla keserek tecavüz etmeye çalışan, ardından öldürdüğünü düşünerek yol kenarına bırakan ve üzerinden arabayla geçen tutuklu sanık Emre Çiçek 3 ayrı suçtan toplam 53 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yardım eden arkadaşı 8 yıl ceza aldı.

El Salvador’da kadın işçiler ne patrona boyun eğeriz, ne de patriyarkaya diyerek fabrikaya el koydu.

El Salvador’da iflasını açıklayan Florenzi adlı Maquila fabrikasına, patrondan haklarını alamayan kadın işçiler el koydu. Dört aydır fabrikada yaşayan 100’den fazla kadın, bu terk edilmiş tekstil fabrikasını feminist bir mücadele alanına dönüştürdü. El Salvador’daki Industrias Florenzi adlı maquila* fabrikası, artık bir maquila fabrikası değil. Sahipleri yıllarca sömürdükleri kadın işçilere haklarını ödemeden fabrikayı kapatıp gidince, 113 kadın işçi 8 Temmuz’da fabrikayı işgal etti. O günden bu yana direnişteler. Yüzlerce kadının hayatından çalan bu işçi cehennemini feminist bir mücadele ve dayanışma alanına, bir okula dönüştürdüler.

GatoEncerrado’dan Carmen Valeria Escobar’ın haberine göre**, kadınlar bu fabrikada yıllarca asgari ücretle çalışarak dünyaca ünlü markalar için giysi üretmiş. Fabrika, 113 kadın tarafından bir direniş kampına dönüştürülmüş durumda ve mal sahibi kıdem tazminatlarını, dört aylık ücretlerini ve diğer alacaklarını ödeyene dek de onların kontrolünde olacak. Aksi takdirde mahkemeye gidecekler ve fabrikada yasal şekilde kalmanın yollarını arayacaklar.

Atlas Global çalışanlarının direnişleri devam ediyor.

Kadınların öncülük ettiği Atlas Global çalışanlarının ETS Tur önündeki direniş çadırındaki eylemleri devam ediyor. 10 Aralık günü Ruken Çakır çekmiş olduğu bir video ile sosyal medyadan destek istemişti. 11 Aralık günü Ruken Çakır'ın da aralarında bulunduğu direniş çadırında bulunanlar yaka paça gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar 2 ay yurtdışına çıkma yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Atlas Global çalışanı yaklaşık iki bin kişi Aralık 2019 tarihinden beri maaş ve tazminatlarını alamadıkları için direnişe devam ediyor.


Tarihte Geçen Hafta, 

09 Aralık 1951 İstanbul Şişli Camii'nde Evita Peron için mevlüt okundu.  Evita Peron'un rahatsızlığının şifa bulması için okunan mevlüt Müslüman olmaması nedeniyle tartışmalar yarattı.  Peki, Evita Peron kimdi. Evita, kocasının Arjantin diktatörlüğü döneminde kadın hakları için çalıştı ve aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşın, her zaman siyasetle ve halkla iç içe oldu. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlendi ve 1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağladı. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulundu, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenledi. Evita Peron, 26 Temmuz 1952’de 33 yaşında kanserden öldü. Madonna’nın ünlü şarkılarından olan "Don't Cry for me Argentina! –(benim için ağlama Arjantin )” onun için bestelendi.

09 Aralık 1988 Bestekâr ve koro şefi Radife Erten öldü.

09 Aralık 2004 Kanada Anayasa Mahkemesi, eşcinsel evliliklerin anayasaya uygun olduğu kararını verdi.

09 Aralık 2020 Hande Küden bir yıldır Keman virtüözü olarak çalıştığı Berlin filarmoni orkestrası asil üyeliğe kabul edildi. 

10 Aralık 2003 İranlı Shirin Ebadi, Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk Müslüman Kadın oldu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlandı. 

11 Aralık 1987 Adile ( Adela) Naşit Öldü. Sürekli yüzü gülerken içinde fırtınalar kopan çocuğunun öldüğü gün İzmir’de sahneye çıkan Adile Naşit bir zamanların Adile ablası ve masalcı teyzesi. 

11 Aralık 2020 Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar ödülüne aday gösterildi. 

11 Aralık Vahide Perçin Latin Amerika’nın Emmy’si olarak kabul edilen Produ Awrads 2020’de en iyi yabancı kadın kategorisinde ödül kazandı. Aynı zamanda bu ödülü alan ilk Türk kadın oyuncu oldu.

12 Aralık 1997 Opera sanatçısı Zehra Yıldız İstanbul'da öldü.

12 Aralık 2020 Arjantin’de yeşil mendillerini sallayarak meydanlarda direnen kadınlar kürtaj yasağının kalkmasını sağladı. Bir kez daha kadın mücadelesi kazandı. 

13 Aralık 1998 İtalya'da düzenlenen 5. Avrupa Kros Şampiyonası'nda Türk Genç Bayan Milli Takımı şampiyon oldu.

13 Aralık 1935 Türkan Saylan İstanbul’da doğdu, 1963 yılında Tıp fakültesinden mezun oldu. 1972 yılında doçent ve 1977 yılında profesör oldu. 1976 yılında Cüzzamla savaş derneği ve vakfını kurdu. 1989 yılın da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı ve uzun süre genel başkanlığını yürüttü. 1990’lı yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kuruluşunda yer aldı. 13 Nisan 2009 yılında Fetö terör örgütünün Ergenekon operasyonu ile oturduğu evi, ÇYDD’in çeşitli merkezlerinde aramalar yapılmış ve bazı belge ve bilgisayarlara el konulmuştu. Uzun süreden beri kanser tedavisi gören Türkan Saylan üstüne atılan iftiralara daha fazla dayanamadı ve 18 Mayıs 2009 yılında vefat etti.

Türkan Saylan'ın hayatı boyunca toplam 440 yayını bulunmaktadır. Bunların 50’si yabancı dergilerde yayınlanmış tıbbi çalışmalar, 204’ü tıbbi, sosyal ve siyasal içerikli gazete makaleler, 186’sı ise Türkçe tıbbi dergilerde ve kongre kitaplarında yayınlanmış araştırma, derleme ve olgu bildirimleridir. 2 kitap, 3 seminer kitabı olmak üzere 5 yayını editör grubunda yer almıştır.

14 Aralık 2020 Almanya’da yılın kadınları arasında Covid 19 aşısı ile gündeme gelen Prof Dr. Özlem Türeci, Kalp cerrahisi uzmanı Dr. Dilek Gürsoy, Sinema oyuncusu Sibel Kekilli ve Sosyal bilimci Ayten Doğan yer aldı.




 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…