Joe Biden'dan Trump'a: Yenilgiyi kabul etmemesi utanç verici

11 Kasım 2020
Joe Biden'dan Trump'a: Yenilgiyi kabul etmemesi utanç verici

ABD'de işler karışıyor. Resmi olmayan sonuçlara göre ABD'nin yeni başkanı Joe Biden olmuş, ancak Donald Trump, seçimde hile yapıldığını söyleyerek seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıklamıştı. Pompeo, Trump yönetiminin ikinci dönemine geçişten söz etti.

Joe Biden, Trump'ın yenilgiyi kabul etmemesine sert sözlerle tepki gösterdi.

Joe Biden, Trump'ın seçim yenilgisini kabul etmemesinin utanç verici olduğunu söylerken, tüm buna rağmen iktidar değişiminin önünde hiçbir şeyin duramayacağını söyledi. Bir muhabirin Trump'ın tutumuyla ilgili sorusunu da yanıtlayan Biden, "Arkasında bırakacağı mirasa zarar veriyor" dedi ve 20 Ocak'ta göreve başlamasına kimsenin engel olamayacağını vurguladı.

EYALETLERİN RESMİ SONUÇLARI İLAN ETMESİ BİRKAÇ HAFTA SÜREBİLİYOR

ABD'de seçim sonuçları öncelikle ABD basınının tahminleri ve hesaplamalarına dayanarak açıklanıyor. Eyaletlerin resmi sonuçlarının ilan edilmesi ve onaylanması birkaç hafta sürebiliyor. Henüz hiçbir eyalette bu aşamaya gelinmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkanlık seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre kazanan Joe Biden'ın ekibi ile yumuşak bir geçiş sürecinin olup olmayacağına ilişkin bir soruya, "Trump yönetiminin ikinci dönemine yumuşak bir geçiş olacak." yanıtını verdi. Pompeo, ayrıca tüm oyların tekrar sayılacağı bilgisini de paylaştı.

Pompeo, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

'TRUMP YÖNETİMİNİN İKİNCİ DÖNEMİNE..'

Biden'ın ekibi ile yumuşak bir geçiş olup olmayacağı ve iktidar değişiminin sekteye uğramasının ABD ulusal güvenliği için risk teşkil edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya yanıt veren Mike Pompeo, ''Trump yönetimin ikinci dönemine yumuşak bir geçiş olacak. Biz hazırız. Dünya burada olanları izliyor. Tüm oyları sayacağız. Süreç tamamlandığında, anayasanın oldukça açık bir şekilde önümüze koyduğu bir süreç var. Dünya, geçiş sürecinin bugün olduğu gibi 20 Ocak öğlene 1 dakika kalaya kadar başarılı bir şekilde görevinin başında olan Başkanla birlikte işlevsel bir Dışişleri Bakanlığının olacağından da emin olabilir. Daha önce geçiş sürecinin öbür tarafında yer aldım. ABD'nin muhafızlarının ulusal güvenlik işlevini yerine getireceği konusunda yapılması gereken her şeyi yapacağı konusunda güvenimiz tamdır'' ifadelerini kullandı.

OYLAR SAYILACAK

Seçimlerle ilgili yasal sürecin devam ettiğini belirten Pompeo, 2000 yılındaki seçimlerde sonuçların 37 gün sonra değiştiğini hatırlatarak, yasal süreçle her oyun yasal ve uygun şekilde kullanıldığının tespit edilmesi ile geçiş sürecinin başarılı bir şekilde yapılacağını kaydetti.

Mike Pompeo, bir gazetecinin, "Dışişleri Bakanlığı başka ülkelerdeki seçimlerin adil ve şeffaf olması, seçimi kaybedenlerin yenilgiyi kabul etmesi konusunda her zaman açıklama yapıyor. Başkan Trump'ın yenilgiyi kabul etmemesi bu açıklamaları itibarsızlaştırmıyor mu?" şeklindeki sorusuna, "Bu gülünçtür. Bunu sorduğunuzda gülünç olduğunu biliyordunuz." diyerek tepki gösterdi.  

Trump, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'i görevden almasının ardından kendisine yakın isimleri Pentagon'un kritik pozisyonlarına getiriyor.

Başkanlık seçimini resmi olmayan sonuçlara göre rakibi Demokrat Joe Biden'a kaybetmesinin ardından seçimle ilgili birçok eyaletteki oylar için dava açan Trump, yönetiminin güvenlik bürokrasisinden kritik isimleri görevden alacağı iddia ediliyor.

KENDİSİNE OLDUKÇA YAKIN İSİMLER ATANIYOR

Donald Trump'ın Twitter hesabından Esper'i görevden aldığını açıklaması üzerine ABD liderinin CIA ve FBI direktörlerini de görevden alacağı öne sürüldü. Diğer taraftan Trump'ın Pentagon'da kritik pozisyonlara kendiyle oldukça yakın çalışan isimleri ataması dikkati çekiyor.

PENTAGONDA DEPREM

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, Esper'in görevden alınması ile Savunma Bakanlığı Güvenlik Politikaları Müsteşarı James Anderson'ın da istifa ettiği, yerine Anthony Tata'nın getirildiği duyuruldu. Tata, daha önce aynı görev için Trump tarafından aday gösterilmiş ancak 'İslam karşıtı paylaşımları' ve eski Başkan Barrack Obama'yı 'terörist' olarak nitelediği için adaylığı Senato tarafından reddedilmişti. Anderson'dan sonra Pentagon'da birçok üst düzey yekilinin de istifa etmesi bekleniyor. TTata, görevi vekaleten yürüteceği için Senato onayına gerek duymayacak. Ayrıca Savunma Bakanlığına vekaleten Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christopher Miller'ı atayan Trump'ın, Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğüne ise Ulusal Güvenlik Konseyinde görevli ve kendine yakın bir isim olan Kash Patel'i atayacağı iddia ediliyor. Pentagon'da yapılan bu değişiklikler ile CIA ve FBI'da yapılması beklenenlerin, Donald Trump'ın seçim sonuçlarına ilişkin başlattığı yasal süreçle ilgili olduğu iddia ediliyor.  

Pentagon açıklamasında ayrıca, Savunma Bakanlığı Güvenlik ve İstihbarat Müsteşarı Joseph Kernan ile Savunma Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Jen Stewart'ın da istifa ettiği belirtildi. Açıklamada, Kernan'ın yerine Özel Operasyonlar ve Düşük Yoğunluklu Çatışma Müsteşar Vekili Ezra Cohen-Watnick'in, Stewart'ın yerine ise Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi görevlilerinden Kash Patel'in getirildiği kaydedildi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…