Onlarca kent sallandı, yıkılan evler var

30 Ekim 2020
Onlarca kent sallandı, yıkılan evler var

İzmir’de 6.8 büyüklüğünde deprem: Onlarca kent sallandı, yıkılan evler varİzmir ve çevresi bugün saat 14.51.’de büyük bir depremle sallandı. Vatandaşlar, panik içerisinde ev ve iş yerlerinden dışarı çıkarken, bir süre sonra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin merkez üssünü Ege Denizi’nde İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre açığı olarak açıkladı.

Bölgede büyüklüğü 4 ile 4,9 arasında değişen birden fazla artçı deprem yaşandı. Uzmanlar ana depremde hasar alan binaların artçı depremlerde yıkılabileceği uyarısında bulunuyor ve bölgede yaşayanlara “Evlerinize girmeyin” tavsiyesini veriyor.

Deprem, Seferihisar’ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir’de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.

Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

Ege Denizi’nde yaşanan deprem İzmir başta olmak üzere tüm Ege ve Marmara bölgesinde hissedildi. 

Vatandaşlar panik yaşadı, kendini sokaklar attı. İzmir’de yıkılan ve eğilen binalar var. 

AFAD depremin 6.6 şiddetinde, merkez üssünün Ege Denizi olduğunu belirtti.  

AFAD’dan yapılan açıklamada “Ege Denizi’nde İzmir’in Seferihisar ilçesinde saat 14.51’de 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” denildi.

Kandilli Rasathanesi ise depreminin şiddetinin 6.8 ve Ege denizinde 11.8 derinliğinde olduğu duyuruldu. 

​16,5 kilometre derinlikle meydana gelen ve İstanbul dahil çevre illerde de hissedilen deprem paniğe neden oldu. Depremin 15 saniye sürdüğü belirtildi. 

Ege Sonsöz gazetesi İzmir Bayraklı ilçesinde bir binanın yıkıldığını bir binanın da eğildiğini duyurdu. 

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından "Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır” paylaşımını yaptı.  

İzmir Valisi Köşger yaptığı ilk açıklamada "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız” dedi. 

Vali Köşger TRT Haber yayınında "Bayraklı ve Bornova'da yıkılan binalar olduğu bilgisi geliyor itfaiye AGAD ve kurtarma ekipleri seferber oldu. Şu anda sağlıklı bilgi veremiyorum" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin ardından şu açıklamayı yaptı: 

"Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da altı binanın yıkıldığı ihbarı geldi. Uşak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla'da binalarda ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ege Denizi'nde meydana gelen deprem nedeniyle Batman'daki programını iptal edip, deprem bölgesine gitmek üzere yola çıktı.

Depremin hissedildiği kentlerden biri de İstanbul oldu. İstanbul Valisi Yerlikaya ise "İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir” dedi.

Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde yıkılan evlerin olduğu görülüyor. 

 

Başka bir görüntüde eğilen bir bina görülüyor. 

Bir başka sosyal medya kullanıcısı yıkılan bir evin görüntüsü paylaştı ve buranın İzmir Bayraklı, Manavkuyu olduğunu duyurdu. 

Seferihisar’da kimi görüntülerde çok sayıda dükkan ve evin sular altında kaldığı görülüyor.

İzmir’de meydana gelen deprem sonrası, yakınlarının durumunu öğrenmek isteyen vatandaşların hemen telefonlarına sarıldı.

2019’da İstanbul’da yaşanan depremde iletişim hatlarında yaşanan sorunun tekrar etmemesi için ilk uyarı da AFAD’tan geldi:

“Depremlerde ve acil durumlarda iletişimin kesilmemesi için internet tabanlı haberleşme uygulamaları ve SMS'i tercih edin.” 

Paylaşımda, iletişimin sürekliliğinin sağlanabilmesi için şu kritik tavsiyelere uyulması gerektiğinin altı çizildi: 

“Telefon görüşmelerinizi olabildiğince kısa tutun. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.” 

MMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan deprem sonrasında BirGün’e yaptığı açıklamada “Bu deprem tuzla fay hattı üzerinde gerçekleşti. AFAD’ın verilerine baktığımız zaman 6.6 civarında bir şiddette olduğunu gördük. Depremle beraber fayın bütünüyle kırıldığını düşünüyoruz. Fayın tümüyle kırılması olumlu bir durum. Bu fay hattında daha büyük bir deprem gerçekleşeceğini düşünmüyoruz ancak artçı depremler olacaktır” dedi.

Deprem bilimci Prof. Övgün Ahmet Ercan ise depremle ilgili şunları söyledi:

"Deprem tam da bir hafta önce dediğim yerde oldu. Depremin olacağını üç aydır söylüyordum. Aydın’dan gelen kırıkla Seferihisar’dan gelen kırığın arasında her an deprem olabilir demiştim ve maalesef oldu. Bu depremle eşik değer aşılmıştır. İzmir ve Aydın illerinde özellikle Rum evlerinde yıkılmalar bekliyorum bunun dışında da bazı evlerde yıkılmalar olabilir. En fazla Sisam Adası’nda ve diğer Ege Adalarında yıkım bekliyorum. Bunun dışında ayine depremler olacaktır bunlar, çok yıkıcı olmayacaktır ve hasar görmüş evler bu depremlerle yıkılacaktır. En fazla sarsıntı Seferihisar, Urla, Kuşadası, Bornova, Göztepe, Bostanlı ve Mavişehir’de görülmüştür. Özellikle bu saydığım yerlerde oturanlar bu gece evlerine girmesinler. Çok şükür ki deprem bu saatte oldu. Deprem akşam saatlerinde olsaydı etkisi daha fazla olacaktı."

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…