10 Kasım 2012 Anması'nda İlkler

11 Kasım 2012
10 Kasım 2012 Anması'nda İlkler

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yıldönümünde önceki yıllardan farklı bir biçimde anıldı. Bu farklılık devlet protokolü dışında Cumhuriyetçi kitlelerin bağımsız iradesi olarak ortaya çıkıyor. Bu irade Cumhuriyet bayramının 89. yildönümü kutlamalarına ilişkin iktidarın yasaklamarına karşı direniş olarak da ortaya çıkmıştı. Yaşlısı-genci polisin gaz bombalarına karşı direndiler, barikatlari aştılar. Bu bir dönüm noktasıdır.  Çünkü bu, AKP-C iktidarının, laiklik başta olmak üzere Cumhuriyetin kazanımlarına saldırısını bir Pirus zaferine dönüştürebilecek bir dinamiktir.

Ancak şurası kesin ki, gerek Cumhuriyeti yeniden kazanmak, gerekse Mustafa Kemal'i anmak konusunda bu kitlenin zihni eski kalıplardan arınmış değil. Bu belirsizlik Türkiye'nin önünü tıkıyor. Bir yandan eski genelkurmay başkanı İlker Başbuğ'un 10 kasım dolayısıyla yayınladığı mesajda, sahiplenerek tekrarladığı, bir zamanlar "Türkiye'yi 'Küçük Amerika' yapacağız" diyen Celal Bayar'ın, "Atatürk seni sevmek ibadettir" sozünde içkin olan Mustafa Kemal' i kutsallalaştıran zihniyet, kent orta sınıfından Cumhuriyetçi kitlelerde de hala hakim bir eğilim. Seküler bir düzen kurmayı hedeflemiş bir inasnın bu şekilde kutsanması, demokrasi ve özgürleşme perspektifleri açısından büyük bir çelişkidir.

Öte yandan, bu kitle Cumhuriyeti yeniden kazanma çerçevesinde Kürt halkının Demokratik Özerklik-Demokratik Cumhuriyet talebine kulaklarını tıkamış durumda. Bu çerçevede anadilde savunma, Tecritin kaldırılması ve anadilde eğitim talepleriyle başlatılan ve bugün 61.gününü dolduran Açlık grevine de duyarsız ve ilgisiz. 

Oysa halkların eşit haklara sahip olduğu, demokratik, sosyal ve laik bir Cumhuriyetin kurulması, modern, laik Kürt özgürlük hareketiyle ortaklaşmadan mümkün gözükmüyor.

Endişeli.Org

***

29 Ekim kutlamaları sırasında yaşanan gerilimli günlerin ardından 10 kasım Anma törenlerinde farklı uygulamalar ve anma törenlerindeki farklılıklarla Atatürk'ün ölümünün 74. Yılı anma törenleri için 10 Kasım 2012 ilklerin yılı oldu.

Ankara'da Anitkabir çevresindeki yollar trafiğe kapatıldı, 10.00'a kadar halkın Anıtkabir'e girişine izin verilmedi. İstanbul'da "Ata'ya Saygı Zincir"i, İzmir'de ise "Canlı Atatürk Portresi", oluşturuldu. Ceylanpınar'da tören Suriye 'den gelen savaş sesleri eşliğinde yapıldı.

Anıtkabir yolları kapalıydı

Anıtkabir'de düzenlenen resmi törene Başbakan Erdoğan bir günlük çalışma ziyareti için Brunei'de olduğu için katılmadı. Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu vardı.

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ve diğer devlet görevlilerinin de hazır bulunduğu tören yoğun yağmur yağışı altında yapıldı.

Törende Atatürk'ün mozolesine çelenk konuldu ve saygı duruşunda bulundu. Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı, bayraklar yarıya indirildi.

Bazı sivil toplum örgütlerinin Ankara'nın çeşitli yerlerde toplanma kararı alması neden gösterilerek Anıtkabir'e giden yollar trafiğe güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

Bu nedenle Ankara'da sabah erken saatlerde mesai günü olamamasına karşın trafik sıkışıklığı yaşandı. Ankara'da trafikte sıkışan araçlardan saat 09.05'te yüksek volümlü korna sesi yükseldi.

Anıtkabir'e girişlere saat 10.00 itibariyle izin verildi.

Kadıköy'de "Ata'ya saygı zinciri"
İstanbul'da Kadıköy sahilinde bir araya gelen vatandaşlar 09.05'te el ele tutuşarak yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda "Ata'ya saygı zinciri" oluşturdu.
Dolmabahçe'de asker yerine polis

Dolmabahçe Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odaa düzenlenen anma töreninde 74 yıldır askerler nöbet tutuyordu. Bu yıl bir ilk yaşandı ve Dolmabahçe'de saygı nöbetini asker yerine iki polis memuru tuttu.

İzmir'de Atatürk portresi oluşturuldu

İzmir'de de 10 Kasım anma törenleri için bir ilk yaşandı. 2 bin 400 kişi ile oluşturulan canlı Atatürk portresi, 200 metre yükseklikten görüntülendi. Konak Belediyesi'nin katkıları, fotoğrafçı Cumhur Aygün'ün organizasyonunda gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgiyle karşılandı.
Bir yanda silah sesleri diğer yanda anma töreni

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki 10 Kasım törenleri ise sınıra sıfır noktadaki Suriye'nin Rasulayn bölgesinden gelen çatışma sesleri eşliğinde yapıldı. Tören Ceylanpınar Kaymakamlığı'nın önündeki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Ceylanpınar'da 8-9 Kasım günleri çatışmaların artması nedeniyle okullar tatil edilmişti.

Tören sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ceylanpınar Kaymakamı İbrahim Cenet, çatışma yoğunluğunun azaldığını Pazar günü gelişmelere göre okulların açılıp açılmayacağına karar verileceğini açıkladı.(BİA)

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…