Die Linke: AKP birçok yerde hile ile kazandı

9 Nisan 2014
Die Linke: AKP birçok yerde hile ile kazandı

Alman Sol Parti (Die Linke), 30 Mart Yerel Seçimleri'nde AKP tarafından yapılan seçim hileleri ve uluslararası toplumun sessizliğini kınadı. Partinin milletvekilleri ve yerel temsilcileri tarafından yapılan ortak açıklamada, AKP'nin, hile yaparak stratejik önemdeki şehirleri kazanmaya çalıştığı vurgulandı.

Ankara'da CHP'nin, Ceylanpınar ve Hasankeyf'te ise BDP'nin önde gittiği sıralarda elektriklerin kesildiğine değinilen Die Linke açıklamasında, sandık başlarındaki gözlemciler ile Die Linke tarafından görevlendirilen delegasyonların dışarı çıkarıldığına dikkat çekildi. Ceylanpınar'da BDP'ye verilen 1500 oy pusulasının çöpte bulunduğu ve Hasankeyf'te ise oyların yakıldığı hatırlatılan Die Linke açıklamasında, her iki kentte de AKP'nin kıl payı kazandığına vurgu yapıldı.

Seçimlerdeki hilelere karşı yapılan protesto gösterilerine polis ve AKP yandaşlarının sert müdahalesinin de eleştirildiği Die Linke açıklamasında, Ceylanpınar'da AKP adayının El Nusra yanlıları ile birlikte kitleye saldırısının kameralara yansıdığına değinildi.

Açıklamada, Ceylanpınar ve Hasankeyf gibi kentlerde BDP'nin yaptığı itirazların reddedildiği, ancak Ağrı'da oyların 15 kez sayılmasına rağmen BDP'nin kazandığı ve seçimlerin yenileneceği de hatırlatıldı. Ankara, Ceylanpınar, Hasankeyf ve Ağrı'nın Türkiye için önemine değinilen Die Linke açıklamasında, protestolar sonrası getirilen olağanüstü hal uygulamaları eleştirildi.

AKP HİLE İLE STRATEJİK YERLERDE İKTİDARDA KALMAYA ÇABALIYOR'
Avrupa Birliği'nin (AB) Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunması istenen açıklamada devamla şöyle denildi: "Stratejik önemdeki yerlerde seçim hileleri yapılması kabul edilemez. Ankara, Ceylanpınar ve Hasankeyf'te ilgili partilerin ve halkın şikayetleri ciddiye alınmalı ve seçmenlerin gerçek tercihi hayata geçmelidir."

Açıklamada yer alan Die Linke Milletvekili Harald Weinberg, "Türkiye'deki yerel seçimler esnasında ve sonrasında yaşananlar kaygı verici. AKP, seçim hileleri de dahil olmak üzere tüm imkanlarını devreye sokarak, stratejik önemdeki yerleşim yerlerinde iktidarda kalmaya çalışıyor" dedi.

DOLZER: AĞRI SEÇİMLERİ TRAJİK BİR MASKARALIK ÖRNEĞİ
Açıklamaya imza atan, Die Linke'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki adaylarından sosyolog Martin Dolzer ise şöyle dedi: "Ağrı'da seçim sonuçları AKP hükümetinin hoşuna gitmediği için yeniden seçim yapılacak. Bu da iktidarın düşüncelerine aykırı düşünen insanların gizli servis, polis ve askerlerce tehdit edildiği ve kötü muamele gördüğü bir bölgede oluyor. Trajik bir maskaralık örneği."

KIRIM'DAN AYNI HABERLER GELSE ACABA NE OLURDU?
Açıklamada yer alan Die Linke Meclis Grubu İçişleri Sözcüsü Ulla Jelpke ise, Almanya'nın Türkiye ve Kürdistan'daki seçim hilelerine yönelik sessizliğini eleştirirken, Ukrayna'nın Kırım bölgesi ile mukayese etti. Jelpke şöyle dedi: "Federal (Alman) Hükümet'in NATO üyesi bir devletin hükümetinin yaptığı açık seçim hilelerine karşı sessizliği, uluslararası siyasetteki iki yüzlülüğe bir örnektir. Kırım'daki referandum oylarının sayımı sırasında aynı haberler gelse acaba ne olurdu? Söz konusu Türkiye olunca Federal Hükümet demokratik prensipleri jeopolitik amaçlara kurban ediyor."

PATRİOTLAR SAVUNMAYA DEĞİL, ROJAVA'YA KARŞI
Partinin Aachen milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi Andrej Hunko ise, seçimlerdeki hilelerin yanı sıra, Maraş'ta konuşlandırılan Patriot Füze Savunma Sistemi'ne değindi. Patriotların Türkiye'yi savunmaktan çok, Kürtlerin Rojava'daki demokratik öz yönetime karşı olduğunu söyleyen Hunko, Alman hükümetinin patriotlarda ısrar ederek, Türkiye'nin Rojava karşıtı politikasına hizmet ettiğinin altını çizdi.

Hunko, Türk Dışişleri Bakanlığı'nda Suriye'ye savaş için yapılan görüşmeye ait gizli kayıtlara işaret ederek, patriotların görevinin sona erdirilmesini de istedi.

Die Linke ortak açıklamasını milletvekilleri Andrej Hunko, Ulla Jelpke ve Harald Weinberg ile, AP seçimleri adayı Martin Dolzer, Die Linke Niedersachsen eyalet yöneticisi Yılmaz Kaba ile Nürnberg Belediye Meclis üyesi Marion Padua imzaladılar. /ANF


 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…