Putin: Sırtımızdan bıçaklandık

24 Kasım 2015
Putin: Sırtımızdan bıçaklandık

'TERÖRİSTLERİN ELİNDEKİ PETROLÜN TÜRKİYE'YE GİTTİĞİNİ BİLİYORUZ' --TSK, Türk hava sahasını ihlal eden bir uçağın 5 dakikada 10 kez uyarıldığını ve angajman kuralları çerçevesinde iki F-16 ile Suriye sınırında düşürüldüğünü duyurdu. Putin, Soçi'de Ürdün kralı Abdullah ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, uçağın Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede düşürüldüğünü açıkladı.

Uçağın düşürülmesine ilişkin Reuters'a bilgi veren Türk bir askeri yetkili, uçağın Türk F16'ları tarafından vurulduğunu söyledi. Ancak yetkili, düşürülmeden önce uyarılan uçağın, hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı.

15.33 'UÇAĞIMIZ TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL ETMEDİ, F-16 TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ'

İnterfax haber ajansının ulaştığı bir Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, ''Yaptığımız analizler uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini gösterdi'' dendi.

Açıklamada ayrıca, Rus uçağının terör operasyonları ardından Hmeymim hava üssüne dönerken bir Türk F-16'sı tarafından düşürüldüğü belirtildi. Bakanlık'tan daha önce yapılan ilk açıklamada, Su-24'ün karadan havaya füzeyle düşürüldüğünün tahmin edildiği kaydedilmişti.

15.28 BMGK ÜLKELERİNİN ANKARA BÜYÜKELÇİLERİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞIRILDI

Türk Dışişleri, Ankara'daki Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin büyükelçilerini Bakanlık'a çağırdı. Reuters'e konuşan bir yetkili, "P5 ülkelerinin büyükelçileri konuyla ilgili bilgi vermek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı" dedi.

15.15 'TÜRK ATAŞE SAVUNMA BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI'

TASS haber ajansı, Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesinin Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldığını aktardı.

15.08 RUSYA: TÜRKİYE’YE DOĞALGAZ AKIŞINDA KESİNTİ YOK

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının kesilmediğini açıkladı. TASS haber ajansına konuşan Yanovskiy, "Sevkiyat, sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ediyor. Aksi, mümkün değil" ifadelerini kullandı.

15.05 Bazı Rusya vatandaşları, Moskova’daki Türk Büyükelçiliği önünde Rus uçağının düşürülmesini, ellerinde ‘Türkiye IŞİD’in yanında mısın yoksa karşısında mısın?’ yazılı dövizlerle protesto etti.

14.45 PUTİN: SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK

Ürdün Kral Abdullahı ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amman'daki görüşme öncesinde Suriye sınırında düşürülen Rus uçağını hakkında konuştu. Rusya'ya taziyelerini ileten Ürdün Kralı Abdullah "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu.

"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Şimdi sırtımızdan da bıçaklandık, terörle mücadele eden uçaklarımız sırtından vuruldu" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler ise şöyle:

* Uçağımız Suriye hava sahası üzerinde bir Türk F-16’sı tarafından havadan havaya füze ile vuruldu. Suriye hava sahasına, Türkiye sınırından 4 kilometre öteye düştü. Vurulduğunda 6 bin metre yükseklikte, Türk topraklarından 1 kilometre uzaklıkta uçuyordu.

* Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.

'HER ÜLKENİN FARKLI ÇIKARLARI OLABİLİR AMA BUGÜN YAŞANANA TAHAMMÜL EDEMEYİZ'

* Burası çoğu Rusya kökenli (Çeçen) militanların yoğun biçimde konuşlandığı dağlık bir bölge. Bu bağlamda uçaklarımız, teröristlere önleyici saldırılar düzenleme görevini yerine getiriyordu.

* Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.

* Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri.

* Her ülkenin kendi bölgesel çıkarları olduğunu anlıyorum ve biz her zaman buna saygıyla yaklaşıyoruz. Ama bugün yaşananlara benzer suçların işlenmesine asla tahammül edemeyiz.

'OLAYIN TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE CİDDİ SONUÇLARI OLACAKTIR'

* Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır.

* Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.

* Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu. Türkiye ne istiyor? NATO’yu IŞİD’in hizmetine sunmayı mı?

* Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz.

'TERÖRİSTLERİN ELİNDEKİ PETROLÜN TÜRKİYE'YE GİTTİĞİNİ BİLİYORUZ'

* Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor.

14.41 DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞININ YENİ GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Türkiye tarafından Suriye sınırında düşürülen Rus uçağına ait yeni bir görüntü ortaya çıktı.

14.39 NATO: TÜRKİYE, MÜTTEFİKLERİ BİLGİLENDİRECEK

NATO Sözcüsü Irina Novakova, Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının vurularak düşmesi hakkındaki ayrıntıları bugün NATO büyükelçileriyle paylaşacağını söyledi.

Novakova toplantının TSİ 18.00'de yapılacağını belirterek, "Bugün öğleden sonra Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı yapılacak. Amacı Türkiye'nin müttefiklerini bu sabahki olaylar hakkında bilgilendirmesi" dedi.

14.34 ABD: RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİMİZ YOK

Bir ABD yetkilisi, “Rus askeri uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinde ABD güçlerinin bir rolü yoktur” açıklaması yaptı.

14.33 KREMLİN: ASKERİ YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARINI BEKLEYELİM

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili “Türkiye ile görüşme yapılacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Türkiye tarafı ile olayla ilgili görüşme yapılması bekleniyor mu?" sorusunu, "Siz 'Türkiye tarafı ile' diyorsunuz- ancak şu ana kadar, Savunma Bakanlığı'ndan uçağın düşmesinin sebeplerine dair nihai açıklamayı duymadık" diye yanıtladı ve "askeri yetkililerin açıklamasını bekleyelim."

14.30 ANKARA'DAKİ RUS MÜSTEŞAR DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

RİA Novosti haber ajansı, Ankara'daki Rus Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Panov Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını aktardı.

Ankara'daki Rusya Büyükelçiliği'nin Basın Sözcüsü İgor Mityakov RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, ''Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Panov'un Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını doğrulayabiliriz. Ancak görüşmenin içeriğine dair açıklama yapamayız'' dedi.

14.11 BM: RUS UÇAĞININ VURULMASI IŞİD'LE MÜCADELEDE ENGEL YARATABİLİR

Birleşmiş Milletler Enformayon Servisi Direktörü Ahmed Fevzi, Rus uçağının düşürülmesinin IŞİD’e karşı küresel çatpa verilen mücadele açısından yeni engeller yaratabileceğini söyledi. Fevzi, “Türkiye’nin Rus uçağının düşürülmesi konusunda yaptığı açıklamaları gördüm ve bu durumu daha da karmaşıklaştırıyor” dedi.

14.03 NATO SÖZCÜSÜ: TÜRK YETKİLİLERLE İRTİBAT HALİNDEYİZ

NATO Sözcüsü Carmen Romero, “Bu olağanüstü… görüşmelerin amacı Türkiye açısından Rus ıçağının düşürülmesi konusunda müttefiklere bilgi vermektir” dedi. Ankara’nın talebi üzerine görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Romero, “NATO durumu yakından takip ediyor. Türk yetkililerle yakın irtibat içinde” diye konuştu.

14.01 ÇEK CUMHURBAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'YE KINAMA

TASS ajansının haberine göre, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman Rus uçağının düşürülmesi hakkında, “Kimi zaman, Türkiye’nin IŞİD’le gayrı resmi olarak işbirliği yaptığı yönünde şüpheler dile getiriliyor. Rus Hava Kuvvetleri’nin Suriye’de IŞİD’le savaştığı dikkate alınınca (Rus uçağının düşmesine neden olan) bu eylem, son derece radikal bir önlemdir. Türkler ortamı hararetlendiriyor” dedi.

13.59 AB: TAM OLARAK NE OLDUĞUNU ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Avrupa Birliği'nden de 'gelişmeleri yakından takip ediyoruz' açıklaması geldi. Avrupa Komisyonu Sözcüsü Alex Winterstein, ''Durumu yakından izliyoruz ve tam olarak ne olduğunu anlaşamaya çalışıyoruz'' dedi.

13.47 'İLK KEZ NATO ÜYESİ BİR ÜLKE RUS UÇAĞI VURDU'

Reuters ajansına göre, 1950’lerden bu yana ilk kez bir NATO üyesi Rus veya Sovyetler Birliği yapımı bir uçağı düşürdü. NATO 1949’da kurulmuştu.

13.44 NATO TÜRKİYE'NİN TALEBİ ÜZERİNE OLARAK TOPLANIYOR

NATO, Türkiye'nin talebi üzerine büyükelçileri olağanüstü olarak toplantıya çağırdı. AFP'ye konuşan bir yetkili, toplantının TSİ 18.00’de yapılacağını ve Türkiye’nin NATO’yu olaya ilişkin bilgilendireceğini belirtti.

13.42 İNGİLTERE: NELER YAŞANDIĞINI ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ

RIA Novosti ajansına konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesini ‘çok ciddi bir olay’ olarak değerlendirdi. “Durumu yakından takip ediyor ve tam olarak ne yaşandığını anlamaya çalışıyoruz” diyen yetkili, detaylı yorum yapmadı.

13.39 NATO'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI

AFP'nin haberine göre, Rusya'ya ait bir savaş uçağının düşürülmesinin ardından NATO, 'olağanüstü toplantı' için çağrıda bulundu.

13.15 'BELİRLİ BİR ÜLKEYİ HEDEF ALMADIK, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ KORUDUK'

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, belirli bir ülkeyi hedef almadıklarını amaçlarının angajman kuralları çerçevesinde Türkiye'nin toprak bütünlüğünü korumak olduğunu söyledi.

13.05 PESKOV: OLAYIN TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİ ETKİLERİNİ KONUŞMAK İÇİN ERKEN

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, uçağın düşürülmesinin Rusya-Türkiye ilişkilerine olası yansımaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

“İlişkilere yansıması hakkında herhangi bir değerlendirme ya da varsayım yapmak şu an için doğru olmaz. Çıkarımlarda bulunmak için resmin tamamını görmek gerekiyor. Şu anda sabırlı olmak gerek. Yaşananlar çok ciddi bir olay. Bütün bilgilere sahip olmadan sadece konuşmak mümkün olmadığı gibi doğru da değil.”

12.57 NATO: DİKKATLE İZLİYORUZ

NATO'dan düşürülen SU-24 ile ilgili ilk açıklama geldiğini aktardı. Açıklamada, ''NATO durumu dikkatle izliyor. Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz'' ifadelerine yer verildi.

12.33 TSK, Suriye sınırında düşürülen uçağa ait iz analizini yayınladı.

TSK düşürülen uçağın iz analizini paylaştı
© AA
TSK düşürülen uçağın iz analizini paylaştı

12.17 KREMLİN: CİDDİ BİR OLAY AMA SONUCA VARMAK İÇİN ERKEN

Olayın ardından Kremlin'den ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesini ‘çok ciddi bir olay’ olarak tanımladı, ancak ‘resmin tamamı ortaya çıkmadan’ konuyla ilgili değerlendirme yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.

Peskov, SU-24 uçağının Suriye’de düşme nedeninin kesin olarak saptanana kadar beklenmesi çağrısında bulundu.

Düşürülen Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini belirten Peskov, “Uçağın Suriye hava sahası sınırlarında, Suriye toprakları üzerinde bulunduğunu kesin olarak biliyoruz” dedi.

Uçağın düşmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yarın gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyaretini nasıl etkileyeceği konusunda ise yorum yapmayan Peskov, “Bunu Dışişleri Bakanlığı’na sorun” yanıtını verdi.

'GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI YAPILIRSA BİLGİ VERİRİZ'

Peskov, Türk basınında çıkan ‘Putin, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı’ iddiasını doğrulamadı:

“Türk basını, Putin’in olağanüstü ya da olağan Güvenlik Konseyi toplantısını ne zaman ve ne üzerine toplayacağını muhtemelen bilmiyordur. Bugün ya da gelecek günlerde ek toplantılar olursa bilgilendirme yaparız.”

'PUTİN UÇAKLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPABİLİR'

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün Ürdün Kralı Abdullah ile yapacağı görüşmenin ardından düzenlenecek basın toplantısında, düşürülen Su-24 uçağıyla ilgili bir açıklama yapabileceğini de söyledi: “Putin’e Ürdün Kralı ile yapacağı toplantıda bu konu mutlaka sorulacaktır ve Putin’in de yanıt vermesi gerekir.”

12.11 Düşürülen uçaktaki pilotlardan birinin, Suriyeli muhalifler tarafından yakalandığı ana ait olduğu iddia edilen videonun 13 Eylül'de çekildiği ortaya çıktı.

11.49 DHA'nın olay yerinden geçtiği ilk görüntülerde, bir grubun tekbir getirdiği duyuluyor. Videoda ayrıca, uçakların düştüğü bölgede helikopterlerin arama yaptığı da görülüyor.

11.45 NATO DÜŞÜRÜLEN UÇAKLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPACAK

NATO’nun, Türk hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla düşürülen Rus savaş uçağı konusunda açıklama yapacağı bildirildi. RIA Novosti ajansına konuşan bir NATO yetkilisi, ittifakın kısa sürede konuyla ilgili açıklama yapacağını söyledi. Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’na başta BM ve NATO olmak üzere uluslararası kuruluşları bilgilendirme talimatı vermişti.

11.29 'SINIRA İKİ UÇAK YAKLAŞTI, BİRİNİ VURDUK'

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye-Suriye sınırına iki uçağın yaklaştığını, bu uçaklardan birinin vurulduğunu aktardı. Yetkili, "Suriye sınırına yaklaşan iki savaş uçağı vardı ve sınırımızı ihlal etmeye başlamadan ikisi de uyarıldı; uyarılara rağmen geri dönmediler. Elimizdeki bilgiler Türk hava sahasının defalarca ihlal edildiğini net şekilde gösteriyor, sınırı bilerek ihlal ettiler" ifadelerini kullandı.

10.59 TSK: TESPİT EDİLEN UÇAK BEŞ DAKİKADA 10 KEZ UYARILDI

Olaya ilişkin TSK'dan yapılan ilk açıklama şöyle: "24 Kasım 2015 tarihinde saat 09.20 civarında Hatay Yayladağı bölgesinde Türk Hava Sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (beş dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk Hava Sahasını ihlal etmiştir. Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki adet F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur."

10.54 'BİR PİLOT TÜRKMENLERİN ELİNDE İDDİASI'

CNN Türk, yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde uçaktaki pilotlardan birinin Suriye'nin kuzeyindeki Türkmen güçlerinin elinde olduğu iddia etti.

10.49 RUSYA: UÇAĞIMIZ YERDEN VURULARAK DÜŞÜRÜLDÜ, KANITLAYABİLİRİZ

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus SU-24 tipi uçağın, 6000 metre yüksekteyken yerden vurularak düşürüldüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ifadeleri yer aldı: “Rus uçağı 6 bin metre yükseklikte bulunuyordu. Pilotların durumu netleştirilecek. İlk verilere göre pilotlar uçaktan paraşütle atladı. Ayrıca uçak, sadece Suriye toprakları üzerinde uçmaktaydı. Bunu objektif verilerle kanıtlayabiliriz.”

10.42 CUMHURBAŞKANLIĞI: SU 24 TİPİ RUS UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın SU-24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.

ERDOĞAN, AKAR'DAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakınen takip ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'dan olaya ilişkin bilgi aldığı da aktarıldı.

10.37 BÖLGEDE İKİ YARALI VAR

Uçağın düştüğü Yayladağı'nda savrulan parçalar nedeniyle iki kişi yaralandı.

Türk hava sahasını ihlal eden bir savaş uçağı, Hatay’ın Yayla Dağı ilçesinin karşısındaki Yamadır köyü yakınlarında düşürüldü. Sabahtan bu yana yaşanan gelişmeler ise şöyle:

'TÜRKİYE VURDU, SURİYE YA DA RUS UÇAĞI OLABİLİR'

CNN Türk'ün haberine göre düşen savaş uçağı, Türkiye'ye ait uçaklar tarafından vuruldu. Öte yandan CNN Türk, düşen uçağın Suriye ya da Rusya'ya ait olabileceği belirtiliyor.

DAVUTOĞLU GENELKURMAY VE DIŞİŞLERİ'NDEN BİLGİ ALDI, NATO İLE GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suriye sınırında yaşananlarla ilgili Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile bir görüşme yaptığı belirtiliyor. Başbakanlık Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada ayrıca, Davutoğlu'nun talimatı ile NATO, Birleşmiş Milletler ve ilgili ülkeler nezdinde Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli girişimlerde bulunacağı belirtildi.

PİLOTLARIN ATLAMA ANI KAMERALARDA

Uçağın düştüğü ana ait görüntüler de yayınlandı. Görüntülerde uçağın havada alev aldığı, ardından da yere çakıldığı görülüyor.

Habertürk muhabiri Murat Karataş'ın bölgeden aktardığı bilgiler ise şöyle: "Sabah saatlerinde Türkmen bölgesi ile ilgili haber hazırlıklarımızı sürdürürken bir anda gökyüzünde savaş uçağı belirdi. Gözler yeni bir bombalama olup olmayacağına dair uçağa döndüğünde uçağın bir alev topuna döndüğünü ve hızla aşağı indiğini gördük."

DHA'ya konuşan Türkmen kaynaklar ise pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi. Rus kaynaklar da pilotların fırlatma koltuklarını kullanarak paraşütle atladığını aktardı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…