Teslim Töre hayatını kaybetti

24 Kasım 2019
Teslim Töre hayatını kaybetti

68 Kuşağı devrimci hareketin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO), sonrasında THKO MB ve Türkiye Komünist Emek Partisi (TKEP) kurucularından Teslim Töre, siyasi sürgün olarak yaşadığı Bern’de hayatını kaybetti.

Bir yılı aşkın süredir kanserle mücadele  eden Töre, dün sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

Töre’nin Almanya’da yaşayan oğullarından Şükrü Töre, babasının ömrünün insanlığın kurtuluşu mücadelesiyle geçtiğini belirtmiş ve son bir yıldır buna kanserden kurtuluş mücadelesinin de eklendiğini söylemişti. Babasını ziyarete pek çok yoldaşının ve dostunun geldiğini belirten Şükrü Töre, dün itibarıyla babasının bilincinin kapandığını ancak kimi mimiklerle dışarıdan gelen uyarılara mimiklerle karşılık verebildiğini belirtmişti.

Töre, Bern Beau-Site Hastanesi’nde yoğun bakımda tutuluyordu.

Teslim Töre kimdir?

1939 Malatya doğumlu. 1963’te TİP’e üye oldu. 1965’te Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da çıkartılan yerel gazete (Haşhaş) de baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “bağımsız sosyalist” milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında ancak anti-demokratik olduğunu öne sürerek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile THKO’nun kuruluşunda yer aldı. Nurhak’larda Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’daki Filistin Kurtuluş Örgütü ile (FKÖ) ilişkiye geçti. Suriye’de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik (THKO/MB) adlı bir kitapta topladı. Arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Örgüt sonrasında silah bırakmayı kararlaştırdı.

1 Mayıs 1980’de THKO/MB yapmış olduğu Kongre ile, Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak kendini fes etti. Türkiye’de yapılan TKEP’ inin bu kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’nin Genel Sekreterliğine seçildi.

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı.

1982’de 8 Türk ve Kürt örgüt ve partisinin içinde yer aldığı Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nin (FKBDC) kuruluşunda yer aldı. Mihri Belli'nin de bulunduğu bu cephenin yönetimindeTKEP adına yer aldı. 

Bunu takip eden süreçte, 1984’te Sol Birlik adında, 7 Kürt ve Türk parti ve örgütünün içinde yer aldığı bir platformun kuruculuğunda ve yönetiminde yer aldı. 

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’te İstanbul’da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.

Cezaevinde Birleşik Sosyalist Parti’nin (BSP) kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’ nin Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ile 1994’te ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’ de seçime katıldı. 

Cezaevinde, 1996’da kurulan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Yargılandığı dava kapsamında 2004’teki duruşmasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2003’te İsviçre’ye giderek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…