AKP-MYK üyesi Mustafa Yeneroğlu Erdoğan'ın isteğiyle partisinden istifa etti

30 Ekim 2019
AKP-MYK üyesi Mustafa Yeneroğlu Erdoğan'ın isteğiyle partisinden istifa etti

Yeneroğlu ilk olarak AK Parti MKYK'dan istifa ettiğini, ardından Erdoğan tarafından gelen talep ile partisinden istifa ettiğini duyurdu

AK Parti’nin en yetkili organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yeneroğlu, partiden istifasını Cumhurbaşkanı ve AK Parti Recep Tayyip Erdoğan'ın istediğini, bu isteğin de kendisine genel sekreter aracılığıyla iletildiğini belirtti.

Avrupa’yla ilişkiler ve insan hakları konusunda AK Parti’ye de eleştirilerini sık sık gündeme getiren Yeneroğlu, TBMM’de yaptığı basın toplantısı ile istifasını duyurdu.

Yeneroğlu, basın açıklamasında özetle şunları söyledi:

Doğru bildiğim her şeyi kamuoyuyla paylaştım. Siyasete 7 Haziran 2015 seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine girdim.  Geldiğim nokta itibarıyla 2-3 yıldan beri partimin politikaları noktasında birçok huzursuzluk yaşadığımı, insan hakları ihlalleri noktasında, demokratik kurumların zarar görmesi gibi rahatsızlık yaşadığım birçok konuda görüşümü kamuoyuyla paylaştım. "Hesap yapıyor" gibi yaklaşımlarla karşı karşıya kaldım. Ama bu benim çizgimi bozmadı. Zorlanmadığım konular olmadı değil. Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde karşı karşıya kaldığımız sıkıntılı dönemler oldu. 

28 Ekim'de MKYK'dan istifa etti, daha sonra partiden istifası istendi

28 Ekim'de MKYK'dan istifa ettiğini belirten Yeneroğlu, daha sonra Erdoğan tarafından AK Parti'den istifası istendiği belirtti:

Sayın Cumhurbaşkanımız takdir buyurdular 18 Ağustos seçimleri sonrasında MKYK üyeliğine layık gördüler. O süreçte de Türkiye'nin önünde olan ve itibarını zedeleyen insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması noktasında kamuoyuyla eleştirilerimi paylaştım. Son iki MKYK toplantımıza bu rahatsızlıklarımın artık karşılık bulmadığı, düzelebileceğine dair bir ümit taşımadığım için katılmadım. 28 Ekim tarihinde MKYK'dan istifa ettim. Geçen günler içerisinde arkadaşlarımla değerlendirmeler yaptım, partimizin genel sekreteri merkeze davet ettiler. Daha sonra genel sekreterimizle yaptığım konuşmada AK Parti'nin kuruluş felsefesine dönmesi gerektiğini söyledim. Genel sekreterimiz bu görüşlerimi dinledi. Cumhurbaşkanımızın AK Parti'den istifa etmem noktasında kanaat bildirdiğini ifade etti.

​Yeneroğlu, milletvekilliğinden de istifa etmesinin istendiğini belirtti ve bu konuyu önümüzdeki günlerde değerlendireceğini söyledi. Ayrıca Yeneroğlu "Türkiye'deki tüm siyasi partilerin daha çoğulcu daha katılımcı olmasını bekliyorum" derken şu ifadeleri kullandı:

Muhafazakarlar açısında Alevileri, Kürtleri reddeden bir partinin olamayacağını düşünüyorum. AK Parti'nin kuruluşunda olduğu gibi konuşan Türkiye tasavvuruna sahip bir parti düşünüyorum. 

Yeneroğlu'nun istifasıyla Meclis'te halihazırda çoğunluğa sahip olmayan AK Parti, bir sandalye daha eksildi. İktidarın sandalye sayısı 290'a düştü.

Yeneroğlu kimdir?

Mustafa Yeneroğlu, kişisel internet sitesinde özgeçmişini şöyle anlatıyor:

1975 yılında Bayburt’ta doğdum. 1976 yılında ailemle birlikte Almanya’nın Köln şehrine yerleştim. İlk, orta ve lise eğitimimi Köln’de tamamladıktan sonra Almanya’nın önde gelen hukuk fakültelerinden biri olan Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldum. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ise denklik belgemi aldım. Evli ve üç çocuk babasıyım.

1987 yılından bu yana, yaklaşık 27 yıl boyunca yurt dışındaki sivil toplum çalışmalarına aktif olarak katıldım. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) teşkilatında çeşitli kademelerde görev aldım. 2011-2014 yılları arasında IGMG Genel Başkan Yardımcısı ve son olarak IGMG Genel Sekreteri olarak Avrupa’da yaşayan Müslümanlara yönelik çeşitli çalışmalara öncülük ettim.

Avrupa’daki Türklerin ve Müslümanların meseleleri, din özgürlüğü, ayrımcılık, Türk vatandaşlarının yurt dışındaki sorunları; azınlıklar, yabancılar ve vatandaşlık hukuku, göç ve diaspora politikaları, yurt dışı kültür, eğitim ve din politikaları ile ilgili çalışmalar yaptım. Göçmen ve azınlık hakları konusunda, Avrupa’da artan İslam düşmanlığı ile ilgili siyasi ve hukuki çalışmalarda aktif olarak yer aldım, yüzlerce davayı takip ve koordine ettim.

Uzun yıllar boyunca haber-yorum dergisi “Perspektif’in” genel yayın yönetmenliğini ve kültür-sanat-felsefe dergisi “Sabah Ülkesi’nin” yayın sorumluluğunu üstlendim. Türkiye dışında yaşayan yurttaşlarımızın dil, kültür ve kimliklerini muhafaza etmeleri için Türkçe yayınların artırılması konusunda çeşitli çalışmalar yaptım. Bu doğrultuda birçok projeyi hayata geçirerek ilmî ve kültürel hizmetlerde bulundum.

“Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği” ile “Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Derneği (Federation Againist Injustice and Racism) Kurucu Başkanlığı görevlerinde bulundum. Ayrıca bir iletişim ajansı ve yayınevi kurucu müdürlüğü yaptım. 2015 – 2017 yılları arasında “Göç Araştırmaları Vakfı” Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttüm.

7 Haziran ve 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili olarak seçildim. Partimizin 12 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen 5. Olağan Kongresinde Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği görevini üstlendim. Ayrıca 26. Yasama Dönemi 1. ve 2. Yasama Yıllarında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı, Aralık 2017 ile Haziran 2018 tarihleri arasında TBMM Anayasa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu üyeliği görevini ifa ettim.

24 Haziran 2018 seçimlerinde yeniden AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili olarak seçilmemle birlikte 27. Yasama Döneminde TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliğinin yanı sıra Türkiye – Avusturya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu ve AKPM bünyesinde tesis edilen Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu ile Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu Üyesi olmakla birlikte Hür Demokratlar Grubu (FDG) başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş bulunmaktayım.

Partimizin 18 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilen 6. Olağan Kongresinde, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyeliğine seçildim.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…