Bağdadi’nin yardımcısı Abdullah: Kobanê’ye saldırmamızı Erdoğan ısrarı etti

30 Ekim 2019
Bağdadi’nin yardımcısı Abdullah: Kobanê’ye saldırmamızı Erdoğan ısrarı etti

IŞİD’in üst düzey yöneticisi Taha Abdurrahim Abdullah, Şam’a saldırmak üzere yaptıkları hazırlığın son anda Bağdadi tarafından Kobanê’ye çevrildiğini belirterek, “Bağdadi, Kobanê'ye saldırılmasını istedi. Bu duruma itiraz ettik, kabul etmedi. Daha sonra öğrendik ki Erdoğan ısrar etmiş” iddiasında bulundu. 

IŞİD’in öldürülen halifesi Ebu Bekir El Bağdadi’nin en yakın yöneticisi ve IŞİD’in isim yaratıcısı Iraklı Taha Abdurrahim Abdullah, esir düştüğü Demokratik Suriye Ordusu’na (QSD) itiraflarda bulundu. 23 Mart’ta Derezor Baxoz’da esir alınan Abdullah, Türkiye ile IŞİD arasındaki ilişkilerden, Kobanê saldırısına kadar birçok detay anlattı. Sorgusu halen devam eden Abdullah, Kobanê savaşının talimatının birçok yönetim üyesinin itirazlarına rağmen bizzat Bağdadi tarafından verildiğini ve bunu “Erdoğan ısrar etmişti” iddiasında bulundu. 

Erdoğan'ın o günlerde 'Kobane düştü düşecek' sözleri büyük tepki çekmişti..

‘KOBANÊ’DE AĞIR KAYIPLAR VERDİK’ 

ANF’nin geçtiği haberde, Abdullah, IŞİD’in 13 Eylül 2014’te başlayan Kobanê saldırısı konusunda önemli bilgiler verdi. Bu saldırı talimatının bizzat Bağdadi tarafından verildiğini anlatan Abdullah, “Savaş hazırlığı yapıyorduk fakat hedefimiz Kobanê değil, Şam’a ilerlemekti. Bağdadi, Kobanê'ye saldırılmasını istedi. Bu duruma itiraz ettik. Ama kabul etmedi. Kobanê’de ağır kayıplar yaşadık. Daha sonra öğrendik ki Bağdadi’nin bir gecede yönümüzü Kobanê’ye çevirmesinin nedeni Türklerin ısrarıydı. Kobanê’ye saldırılmasını Türkler istemişti. Erdoğan ısrar etmişti. Daha sonra zaten bu savaşın komutanı olan Ebu Yasir Iraki susturulmak için Irak’a gönderildi. Ebu Yasir bu durumu fark etmişti” diye konuştu.

‘BAĞDADİ’YE EN UYGUN YER İDLİB TÜRK BÖLGELERİ’

Taha Abdullah, sorgusunda Bağdadi’nin saklanacağı yerler için de tahminlerini şöyle sıralıyor:

“Dulaim kabilesinin varlığı nedeniyle örgütü yeniden kurmak için Irak çölüne gidebilir. Dulaim kabilesi cömertliği ve örgüte güçlü sadakati ile tanınan bir kabile. Fakat son dönemlerde çölün tüm bölgelerinin Irak hükümetine destek vermesi ve Haşdi Şabi hareketliliği nedeniyle bu El Bağdadi için bir tehdit oluşturabilir. Bu nedenle Irak çölünü tercih edeceğini sanmıyorum.

İdlib’de çok sayıda silahlı grup var. Orada tanınması daha zor. İdlib’in Türkiye denetimindeki bölgelerinde kalabilir. Bağdadi için en elverişli yer orası. Fakat Colani’nin hâkimiyeti altındaki alanlar Onun için riskli.”

‘ABDULLAH QARDAŞ TÜRKİYE’YE YAKIN’

Bağdadi’nin Halefi olan Abdullah Qardaş (Haci Abdullah) hakkında da bilgiler paylaşan Abdullah, şunları söyledi: “Ben Bağdadi’nin İdlib’in Türk denetimindeki bölgesinde olduğunu düşünüyorum. Hacı Abdullah’ın örgütün yeni lideri olarak belirlenmesinin nedeni Türk devletiyle bağlantısının olmasıdır. Zaten Hacı Abdullah’ın bir kardeşi Türkiye’de yaşıyor ve Irak Türkmen Cephesinde yer alıyor. Bağdadi Haci Abdullah’ı yeni lider olarak belirleyerek işlerini yeniden düzenledi. Hacı Abdullah ‘Ebu Omer Turkmeni’ ismini de kullanıyor. ‘Turkmeni’  vurgusunun yapılması Türk devletini tatmin etmek ve ilişkileri derinleşmek içindir.”

‘BAĞDADİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ ETKİLİ OLMAYACAK’

Bağdadi’nin ölüm haberini alan Abdullah, “Bağdadi, Haci Abdullah'ı lider olarak atadı. Bağdadi’nin öldürülmesinin Hacı Abdullah liderliğinden örgütün yeniden yapılanması, faaliyetleri ve yeniden ortaya çıkması üzerinde bir etkisi olmayacak. Bağdadi zaten işlerini yeniden düzenledi ve ondan sonra işleri yürütecek güçlü adamlar var. Onlar durmayacaklar” diye konuştu. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…