Rusya: Türkiye harekatından sonra IŞİD'li militanlar Suriye'den yayılmaya başladı

21 Ekim 2019
Rusya: Türkiye harekatından sonra IŞİD'li militanlar Suriye'den yayılmaya başladı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasından sonra Suriye’deki olayların istenmeyen bir seyir aldığını, teröristlerin bulunduğu hapishanelerin gözetimsiz kaldığını ve militanların Suriye’den yayılmaya başladığını söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik işgal harekatında ABD ile varılan anlaşma sonucu ilan ettiği ateşkeste son 48 saate girildi. Çoğunluğunu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), anlaşmaya göre Serekaniye'den tamamen çekildiklerini açıkladı. AKP'li CB Erdoğan, Suriye gündemiyle yarın Rusya'ya gidecek ve Devlet Başkanı Putin'le bir araya gelecek. SDG Genel Komutanı Mazlum Kobane son olarak Türkiye'nin güvenli bölgede kuracağını iddia ettiği gözlem noktalarını kabul etmeyeceklerini söylerken, ateşkese rağmen bölgeden Türkiye'nin saldırılarına ilişkin haberler geliyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu
Ateşkesin dördüncü gününde ana başlıklar şöyle:

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasından sonra Suriye’deki olayların istenmeyen bir seyir aldığını, IŞİD'li teröristlerin bulunduğu hapishanelerin gözetimsiz kaldığını ve militanların Suriye’den yayılmaya başladığını söyledi.

Çin'in başkenti Pekin’deki Xiangshan Forumu’nda konuşan Şoygu, “Şimdi atılan adımların, Türk ve ABD’li meslektaşlarımızla olan işbirliğimizin bölgedeki güvenlik ve istikrarı arttırmasını çok umuyoruz. Ancak son günlerde olanlar, maalesef bizi pek iyimser düşüncelere sevk etmiyor” dedi.

Onlarca ülkeden teröristlerin tutulduğu kamp ve yerlerin bir kısmının artık gözetim altında olmadığını belirten Şoygu, teröristlerin Suriye’den başka yerlere yayılmaya başladığını ifade etti.

"Türkiye ordusunun Suriye’deki eylemleri neticesinde sekiz göçmen kampı ve yabancı militanların bulunduğu 12 hapishane gözetimsiz kaldı. Bu teröristlerin tersine göçüne, anayurtlarına dönmesine yol açabilir" diyen Şoygu, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Uluslararası toplumun terörist tehlikesi, ideolojileri ve propagandalarına karşı güçlerini birleştirmesi gerektiği açık. Rusya Savunma Bakanlığı, bu konuda muazzam deneyime sahip ve bu deneyimi Asya-Pasifik bölgesindeki partnerlerimizle paylaşmaya hazırız."

Şoygu ayrıca "Teröristlerin nereye gideceğini kimse bilmiyor. Ancak işbirliğimizin taktik aşamasında bugün bize göre bu, derhal çözülmesi gereken bir sorun. Ve yalnızca Rusya, Türkiye ve ABD düzeyinde değil" ifadelerini kullandı.

ALmanya: İşgal harekatı sürerse ekonomik yaptırım uygulayabiliriz

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin askerî saldırılarını sürdürmesi halinde Ankara’ya ekonomik yaptırımlar uygulanabileceğini, bunun için de ateşkesin sürecini takip ettiklerini söyledi. Maas, Türkiye’nin saldırıları için de “işgal” ifadesini kullandı.

lman televizyon kanalı ZDF'in Pazar akşamı yayınlanan "Berlin direkt" adlı programına katılan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Kürt birliklerine ya da Kürt milislerine saldırının devletler hukuku açısından meşru ya da meşruiyete uygun olduğuna inanmıyorum" değerlendirmesini yaptı. Maas sözlerini, "Bu tür bir işgalin devletler hukukunda bir dayanağı yoksa, söz konusu işgal o zaman devletler hukukuyla da uyumlu değildir" şeklinde sürdürdü.

"Bizin anlayışımıza göre meşru ve yasal olmayan şeylere para ödemeyeceğiz" diyen Maas, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mülteci anlaşmasının hâlâ önemli rol oynadığını da kaydetti. Maas, Avrupa Birliği içinde Türkiye'ye karşı yeni önlemler alınacağını ise tahmin etmediğini dile getirdi. Maas, "Ancak başka önlemleri, bunlar ekonomik yaptırımlar da olabilir, açık tuttuğumuzu açıkça söyledik. Bu nedenle şimdi ateşkesten sonra neler olacağını ve Türkiye'nin bundan sonra nasıl bir tutum sergileyeceğini bekliyoruz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye’den çekilmekte olan yaklaşık bin ABD askerinin Irak’ın batısına konuşlanacağını söyledi. Esper, yaklaşık bin ABD askerinin IŞİD’e karşı mücadelede Irak’ın savunmasına yardımcı olacağını belirtti.

Mazlum Kobane: Türkiye bölgeden çıkmak zorunda

SDG Komutanı Mazlum Kobane, Türkiye'nin iddia ettiği 13 nokta konusunda hiçbir bilgilerinin olmadığını söyleyerek "Bu konuda herhangi bir şey söylemedik. Böyle bir şeyi kabul etmemiz de mümkün değil. Bu yüzden bölge için görüşmeler ve anlaşmalar olmalı. Bölgeye BM güçlerinin girmesi ve bölge halkına yönelik katliamların önüne geçmesi gerekmektedir. Bölgenin geleceği, genel bir çözüm çerçevesinde belirlenmelidir. Türkiye’nin Rojava ve Suriye ile hiçbir ilişkisi yok. Türk devleti, bölgeden çıkmak zorundadır" dedi.

İran: Türkiye ve ABD'nin yaptığı anlaşmayı reddediyoruz

İran Dışişleri Sözcüsü, Türkiye ve ABD'nin yaptığı anlaşmayı kabul etmediklerini söyledi. Musavi, Türkiye'nin Suriye'de gözlem noktası kurmasını reddettiklerini açıklarken "Sorunlar diplomatik yollarla çözülmeli" dedi.

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musavi, Türkiye ile ABD’nin geçen hafta Suriye’de yaptığı anlaşmayı kabul etmediklerini açıkladı. Musavi, Ankara’nın Suriye’de askeri gözlem noktaları kurmasını reddettiklerini söyledi.

Musavi yaptığı açıklamada “Sorunlar diplomatik yollarla çözülmeli. Suriye’nin bütünlüğüne saygı gösterilmeli” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği harekatın ardından, Türkiye-Suriye sınırında güvenlik sağlamak için Suriye Kürtleri, Türkiye ve Suriye hükümetini bir araya getirmeyi teklif etti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…