Buldan: Amacınız işgal değilse nereyi fethetmeye gidiyorsunuz?

15 Ekim 2019
Buldan: Amacınız işgal değilse nereyi fethetmeye gidiyorsunuz?

HDP Eşgenel Başkanı Pervin Buldan partisinin meclis grup toplantısında konuştu. Buldan, "Amacınız işgal girişimi değilse dilinizdeki fetih nedir? Nereyi, kimin topraklarını fethetmeye gidiyorsunuz? Kimi kimin yurdundan kovuyorsunuz?" dedi.

HDP bileşenlerinin ve Kürdistani partilerin temsilcileri ile çok sayıda STK, sendika ve kurum temsilcisi, yöre dernekleri temsilcileri ve Kazdağları İstanbul Platformu üyeleri grup toplantısında yerlerini aldı.

Buldan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"'Terörle mücadele' söylemiyle bu işgal girişimini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Ancak biz biliyoruz ki sizin tarih boyunca yaptığınız Kürtlerle mücadeledir. Ama şunu da unutmayın. Kürt halkı da sizin bu faşizminize karşı mücadele etmesini iyi bilir. Ve edecektir de.

Amacınız işgal girişimi değilse dilinizdeki fetih nedir? Nereyi, kimin topraklarını fethetmeye gidiyorsunuz? Kimi kimin yurdundan kovuyorsunuz. Kürtler saksıya bir çiçek dikse; gidip o saksıya da kayyım atayacaklar! “Terör saksısı” diyerek o saksıyı tankla topla vurmaya çalışacaklar. Kürt düşmanlıkları artık sınırları aştı, nerede bir Kürt nefes alıyorsa orada onu boğmaya çalışıyorlar.

Kuzey Suriye’ye girme nedeniniz Kürtler! Evini, bağını, bahçesini çetelere istila ettirdiğiniz yine Kürtler. Başına bomba yağdırdığınız Kürtler! Belediyelerine hırsız kayyımları atadığınız Kürtler. Siz Kürtlerle savaşıyorsunuz bunun başka bir adı yok.

Sizin Kürtlerle sorununuz var. Bunu biliyoruz. Ama siz de şunu iyi bilin: Kürt halkının da sizin bu karanlık zihniyetinizle bir sorunu var.  Ve bu halk bu sorunu eninde sonunda ve size rağmen mutlaka çözecektir. Hatta sizi de çözecektir.

Nice iktidarlar geldi geçti. “Ya bitecek ya bitecek” dediler. Kendileri bitti. Tarih şahittir ki, siz de biteceksiniz. Ama Kürtler zafere ulaşıncaya kadar haklı mücadelesini sürdürecektir. Kuzey Suriye’de yine Kuzey Suriye halkları olacak, sizler olamayacaksınız.

Sormak istiyorum: Kendi içinizde barışınız var mı ki Kuzey Suriye’ye barış götürebilesiniz. Bir kere sizin barışla bir sorununuz var. Savaşa karşı çıkanları hapse atıyorsunuz. Siz gittiğiniz her yere barışı değil, yıkımı ve talanı götürüyorsunuz.

İşçinin alın terinden kısarak mermi alınıyor, çocuğun mamasına yeni vergiler getirerek bomba alınıyor, elektriğe, gaza zam yaparak ÖSO çetelerine maaş veriliyor. Bütün bunların sorumlusu kim? Bu iktidar ve izlediği savaş politikalarıdır.

AKP Genel Başkanı “Karşımızdaki ittifakın parçalanması önemlidir” diyerek itiraf etti. Bu savaşla kendi ittifakını genişletmeyi hedefliyor. Bu savaşa destek verenler bilerek ya da bilmeyerek AKP’nin iktidar değirmenine su taşıyor. Bunun farkına varılması gerekir.

AKP içeride ve dışarıda giderek yalnızlaşıyor. Bu savaşa topu topu beş ülke destek veriyor. Bir de IŞİD artığı çeteler. Filistin’den Kuzey Kıbrıs’a, Avrupa Birliğinden Arap Birliğine varıncaya neredeyse bütün dünya Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye müdahalesine karşı çıkıyor.

Barış istemek de suç değildir, savaşa dur demek de... Zira kitabı mukaddeste yer aldığı gibi kötü olan, vebal olan, suç olan zulme karşı susmaktır! Zira susmak zalimin yanında yer almaktır.

Bugün kuruluşumuzun yedinci yıl dönümü. Yedi yıldır barış mücadelesi veriyoruz. Biz attığımız her adımın, söylediğimiz her sözün arkasındayız. Şimdi artık bu ülkenin en büyük birliğini kurma zamanı gelmiştir. Bu da barış ittifakıdır.

Kürtler kaybettiğinde Türk halkı bir şey kazanmayacaktır. Kobanê kaybederken, Edirne kazanmayacaktır. O nedenle kimse Kürtlerin kaybını kendi kazancı olarak hesaplamasın. Yanlış hesap mutlaka Rojava’dan dönecektir."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…