Mısır'dan Erdoğan'a: Siz bölgedeki terörün sponsorusunuz

26 Eylül 2019
Mısır'dan Erdoğan'a: Siz bölgedeki terörün sponsorusunuz

AKP'li CB Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda devrik lider Muhammed Mursi'nin hapiste ölümünü dile getirerek Mısır yönetimini sert bir dille eleştirmesine Kahire'den "siz bölgedeki terörün sponsorusunuz"' cevabı geldi. 

Ülkesinde baskıcı bir rejim kuran Erdoğan'ın Mısır konusunda dile getirdiği iddiaların 'ironik' olduğu belirtilen Mısır Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, 'rejiminin popülaritesinin hızla erimesi ve uluslararası arenada yaşanan yenilgilerden dolayı dikkatleri başka yönlere çekmek için ümitsiz bir girişim' ifadeleri kullanıldı.  

Erdoğan BM Genel Kurulu'nda dün yaptığı konuşmada haritalarla İsrail'in Filistin'de ihlak ettiği toprakları ve Suriye'nin Türkiye sınırları boyunca oluşturmak istedikleri güvenli bölgeyi göstermiş, konuşmasında geçtiğimiz Haziran ayında mahkeme salonunda aniden düşerek hayatını kaybeden Mısır eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin neden öldüğünün araştırılmasını da talep etmişti. 

Erdoğan'ın bu konuşması, Türkiye'de onbinlerce kişi demir parmaklıkların arkasına gönderilirken, dikkatlerin başka yerlere çekilmesi şeklinde yorumlanıyor. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayman Hafez, Erdoğan'ın temelsiz iddialarıyla adaleti savunmaya çalıştığını söylediğini, ancak gerçekte ise Türk halkına saygı duyan Mısır halkının nefretini çektiğini belirtti. 

Açıklamasında bölgede terörün sponsorluğunda yapan Erdoğan'ın iddialarının 'ironik' olduğunu ifade eden Hafez, Erdoğan'ın dayanıksız iddialarla Türk halkının haklarını ihlal etmeyi sürdürdüğü de vurgulandı. 

Hafez açıklamasında rakamlarla Erdoğan'ın insan hakları ihlallerine de vurgu yaptı: 

1 Aralarında sivil ve askeri kişilerin de bulunduğu 75 binden fazla siyasi mahkum bulunuyor. Bu da Türkiye'nin neden yeni hapishaneler inşa ettiğini gösteriyor. 

2 Çok sayıda insan hapishanelerde şüpheli şartlar altında, işkence ve kötü tedavilerin sonucu olarak hastalıklardan hayatını kaybetti. 

3 130 binden fazla hükümet çalışanı keyfi olarak işten atıldı. 

4 Binlerce akademisyen işinden olurken, üç binden fazla üniversite, okul ve eğitim kurumu kapatıldı. 

5 Uluslararası raporlara göre Türkiye dünyada en fazla gazeteci ve medya çalışanını hapse atan ülkeler arasında ön sıralarda geliyor. 

6 Binlerce kişi artan baskılardan dolayı ülkesinden kaçmak zorunda kaldı. 

Mısır Dışişleri Bakanlığı Erdoğan'ın Suriye gibi bölgedeki pek çok ülkede terörün sponsorluğunu yaptığını, Türkiye'yi Müslüman Kardeşler gibi aşırı grupların barındığı bir ülkeye dönüştürdüğünü de işaret etti. 

Açıklamada, "Erdoğan’ın Libya’da terörist ve aşırılık yanlısı gruplara ve silahlı militanlara devam eden desteği, bölgenin ve dünyanın diğer bölgelerine yayılan terörist unsurlara yönelik sistematik bir destek politikası çerçevesinde yapıldığı" da belirtildi. 

Erdoğan, Mursi konusunu New York'taki İslami Forum'da da dile getireceğini açıklamıştı.

Erdoğan'ın yanı sıra Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi de, New York'taki 74. Genel Kurul toplantısında bir konuşma yaptı.  

Öte yandan; Mısır, geçtiğimiz hafta aniden patlak veren gösterileri desteklemekle suçladığı, aralarında iki Türk'ün de bulunduğu altı yabancı uyruklu kişiyi tutukladı. El Arabiye'deki habere göre iki Türk vatandaşının isimleri Berat Bertan Özcan ve Abdullah Kaymak. Diğer kişiler ise iki Ürdün, bir Filistin ve bir de Hollanda vatandaşı. 

Haberde yabancı uyruklu kişilerin Cuma günü Tahrir Meydanı'na gerçekleşen gösterilerle ilgili olarak tutuklandığı ve bu kişilere casusluk suçlamasının yöneltildiği belirtiliyor. 

Geçtiğimiz hafta, Muhammed Ali adlı bir işadamının, Mısır Lideri Abdulfettah el Sisi'nin yolsuzluklarını ifşa ettiğini öne sürdüğü Facebook paylaşımlarından sonra başta Tahrir Meydanı olmak üzere Mısır'ın pek çok şehrinde küçük çaplı gösteriler patlak vermişti. 

Erdoğan karşıtı sözleri ve programlarıyla bilinen ünlü televizyon sunucusu Amr Adib, MBC televizyonundaki El Hikaye adlı programında tutuklanan kişilerin pasaport bilgilerini yayınladı. 

Gazetedeki habere göre Berat Bertan Özcan (46), 22 Eylül'de Tahrir Meydanı'na çok uzak mesafede olmayan bir otele yerleşti. Habere göre Özcan, Tahrir Meydanı'nda göstericiler ve güvenlik birimlerinin fotoğraflarını çekerken ve meydanda insanları toplanmaya çağıran kişilerle temasta bulunurken yakalandı.

Abdullah Kaymak (22) ise 18 Temmuz'da Mısır'a gelerek Giza'daki Kral Faysal Caddesi'ne yerleşti. İddiaya göre Kaymak da Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başlayan gençleri fotoğraflıyordu. Haberde, Kaymak'ın sosyal medyada gençleri gösterilere çağıran hesapları takip ettiği de öne sürülüyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…