Trump için azil soruşturması başlatılıyor!

25 Eylül 2019
Trump için azil soruşturması başlatılıyor!

Temcilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi, Başkan Trump’a yönelik resmi görevden alma işlemlerine başlanacağını açıkladı.

Nancy Pelosi Salı günü yaptığı açıklamada, Meclis’in Başkan Trump’a karşı resmi bir görevden alma soruşturması başlatacağını açıklayarak, kendi siyasi kazancı için, rakibini, yabancı bir güç aracılığı ile karalamaya çalışarak ettiği yemine ve ulusal güvenliğe ihanet etmekle suçladığını açıkladı.

Pelosi'nin açıklaması, uzun zaman once görevine uygusuz olduğu sonucuna varmış olan ancak bir başkanı azletmenin politik sonuçlarından kaygı duyan Demokratların aylarca süren suskunluğundan sonra, kurumsal normları yıpratarak meydan okuyan bir başkanla Demokrat liderlik arasında belirleyici bir dönüş yaptı.

Pelosi, "Başkanın bugüne kadarki eylemleri, Anayasa'yı ciddi şekilde ihlal etti" dedi. Bay Trump, “Sorumlu tutulmalı - kimse yasaların üstünde değil” diye ekledi.

Başkanın hareket tarzı “görev yeminine, ulusal güvenliğimize, ve seçimlerimizin bütünlüğüne ihanet ettiğini” gözler önüne serdi..

Sonuç kesin olmasa da, Trump'ın Amerikan tarihinde hakkında azletme süreci başlatılan dördüncü başkan olma ihtimali arttı. Şu ana dek ABD tarihinde yalnızca 2 başkana karşı azil süreci işletildi; Başkan Andrew Johnson ve Başkan Bill Clinton. Ancak iki başkan da süreç sonunda görevden uzaklaştırılmadı. 1974 yılında Watergate skandalı sonrası azil süreciyle karşı karşıya kalan Başkan Richard Nixon ise istifa ederek sürecin önüne geçmişti. 

Trump, azil soruşturmasına tepki gösterirken, "BM’de onca iş yaptığımız ve başarı kazandığımız bu kadar önemli bir günü Demokrat Partililer kasıtlı olarak Cadı Avı saçmalığı ile son dakikada mahfetti. Ülkemiz için çok kötü!" dedi.

Söz konusu olan mesele, Trump’ın Ukrayna devlet başkanını, önceki başkan yarıdımcısı ve şimdi en önemli rakibi olan Demokrat başkan adayı Joseph R. Biden ve oğlu hakkında rüşvet soruşturması açmaya zorlaması.. Görüşmenin, Trump yöntiminin Kongreye bilgi vermeyi reddettiği ancak bir istihbarat yetkilisinin şikayetinin bir parçası olduğu, Trump’ın çalışanlarına, Ukrayna’ya yardımın 391 milyon doları geçmemesi talimadını verdikten bir kaç gün sonra gerçekleştiği söyleniyor.

Trump görüşme metninin açıklanmasına izin vereceğini söyledi.

Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ukrayna ile görüştüğünü ve kendisinin Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin kayıtlarını yayımlamak için izin aldığını belirtti. Ancak Demokratlar, istihbarat yetkilisinin şikayetinin tümünü ve Trump yönetimi ile Ukrayna arasındaki ilişklere dair diğer belgeleri talep ediyor.

Bazı ılımlılar, dün yapılan açıklamaların azil sürecini ileri götürecek ve kendileri açısından politik risk alacak yeterlilikte olmadığını söylüyor. Bazıları ise, iki Cumhuriyetiçilerin desteğini almadan azil sürecinin başarılı olamıyacağını ifade etti.

Trump’ın kampanya yöneticisi ise şöyle konuşuyor:

“Demokratlar, Başkan Trump’ı politikaları veya parlak başarı rekorları üzerinden yenemezler, bu yüzden Joe Biden skandalını Trump problemine dönüştürmeye çalışıyorlar” dedi. Demokratların görevden alma stratejisi, aşırı, sol tabanlarını yatıştırmaya yöneliktir. Trump destekçilerini daha çok teşvik edecek ve başkanlık zaferini kazanmak için enerji verecek,.’’

New York Times muhabirinin yorumu ise şöyle: Pelosi'nin açıklaması, geçen hafta sonundan bu yana yoğunlaşan Demokratlar arasında görevden alma lehine gelişen bir dalganın üzerine geldi. Ttrump’ı suçlayan iddialarını kanıtladığı takdirde, Temsilciler Meclisinin üyeleri Meclisin gücünü kullanmak için sıraya girecektir.

kaynak: New York Times

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…