Erkekler Ağustos’ta 40 Kadını Öldürdü

6 Eylül 2019
Erkekler Ağustos’ta 40 Kadını Öldürdü

bianet'in (Evrim Kepenek) yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Ağustos’ta en az 40 kadını ve kadınların yanlarında bulunan altı erkeği öldürdü.

Erkekler, Ağustos’ta en az, 89 kadına şiddet uyguladı. En az altı kadına tecavüz eden erkekler; 42 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 19 çocuğa cinsel istismarda bulunan erkekler; 14 kadını da taciz etti.

Erkekler, 2019’un ilk sekiz  ayında en az 224 kadını öldürdü, 37 kadına tecavüz etti367 kadını seks işçiliğine zorladı152  kadını taciz etti158 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019’un ilk sekiz ayında 401 kadına da şiddet uyguladı.  

Erkekler, 2018’in ilk sekiz ayında en az 160 kadın ve 8 çocuk öldürmüş46 kadına tecavüz etmiş;140 kadını taciz etmiş;351 kadına zorla seks işçiliğiyaptırmış; 260 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuş; 280 kadınıyaralamıştı.

Ağustos’ta en az 12 kadın (İstanbul -2-, Çorum, Kütahya, Mardin, Adana, Uşak, Edirne, Ardahan, Siirt, Niğde, Bayburt) şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti.

Çanakkale’de bir kadın intihara sürüklendi. İzmir ve Aydın’daki iki kadının ölümü de basına “şüpheli intihar” olarak yansıdı.

Cinayet

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ağustos 2019’da en az 40 kadını ve kadınların yanlarında bulunan altı erkeği öldürdü. Erkekler, geçen yıl aynı ay, 20 kadını öldürmüştü. 

Ağustos’ta, erkeklerin öldürdüğü kadınlardan birinde erkeğin uzaklaştırma kararı vardı. Bir kadın da öldürülmeden önce, en az iki defa koruma talebinde bulunmuştu ancak talepleri, kabul edilmemişti.

Öldürülen kadınlardan biri sığınma evinde kalıyordu. Öldürülen kadınlardanikisinin zihinsel engeli vardı. İki kadını öldüren iki erkek, kadınlara sistematik olarak işkence ediyordu.

Ağustos'ta öldürülen kadınlar

Arzu E., Asiye A., Asiye G., Ayşe A., Ayşe G., Bedriye K., Burcu B., Ekim T., Emel Hac H., Emine B., Emine B., Emine N., Emine Ş., Emrah K., Emriye A., Fatma Hülya Y., Feher A., Filiz E., Gülsüm K., Halise N. İfakat D., Kader Ç., Kebire A., Melike B., Merve K., Meryem B., Meryem D., Meryem K., Münevver N. Nesibe C., Nuray T., Özge S., Rukiye E., Sultan Ü., Tuba E., Tuğba A., Ülviye İ., Zeynep Y., Zühre S., Zümrüt E.

Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller

Adana (2), Ağrı (1), Ankara(3), Antalya (2), Antep (1), Aydın (2), Balıkesir (1), Batman (1), Diyarbakır (2), Elazığ (1), Eskişehir (1),Isparta (3), İstanbul (2), İzmir (1), Kayseri (1), Kırıkkale (2), Konya (2), Kütahya (1), Mersin (1), Muğla (1), Ordu (1), Samsun (3), Tekirdağ (1), Urfa (2), Yalova (1), Yozgat (1).

Kadınların yüzde 12'si ayrılmak istediği için öldürüldü.

Erkekler, dört kadını ayrılmak istediği/barışmak istemediği, iki kadını kıskançlık, bir kadını kendisine hakaret ettiği, bir kadını para vermediği, bir kadını arkadaşı ayrılmak istediği, bir kadını icralık ev, bir kadını da namus bahanesiyle öldürdü. Erkeklerin 29 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

Kadınların yüzde 47'sini kocaları,eski kocaları öldürdü.

En az 19 kadını kocası/eski kocası12 kadını akrabaları (birini babası, üçünü abisi, ikisini kocasının babası, birini torunu, ikisini oğlu, birini damadı), üç kadını sevgilisibir kadını arkadaşının sevgilisibir kadını patronubir kadını evine giren hırsızbir kadını aynı köyden komşusubirini ev sahibi öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Kadınların yüzde 50'si ev içinde öldürüldü.

Erkekler, 20 kadını ev içinde14 kadını kamusal alanda (sokak, işyeri, restoran, boş arazi) öldürdü. Erkeklerin, altı kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 25 kadını silahla, dokuz kadını kesici aletlerle öldürdü. Erkekler, iki kadını hem boğarak hem de kesici aletle öldürdü. Bir kadını asitli suylaöldüren erkekler, bir kadını darp ederek, bir kadını da boğarak öldürdü. Bir kadının öldürülme şekli basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Bir cinayette birden fazla fail vardı. En az üç cinayet vakasında da öldürülen birden fazla kadın vardı. Faillerden 19'u tutuklandı.

En az on iki fail gözaltına alındı. Yedi fail intihar etti. İki fail basına "kaçtı" olarak yansıdı.

Geçmiş tarihlerde erkeklerin işlediği Ağustos 2019'da basına yansıyan cinayet

Kayseri'de E.K. (37) Merve K.'yı (17) 2011'de öldürdü. Gözaltına alınan altı kişiden E.K. tutuklandı, diğer beş kişi serbest bırakıldı. Olay, cinayeti işleyen erkeğin bulunması ile basına yansıdı.

Çocuk cinayeti – Çocuğa şiddet

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; Kayseri, Antalya ve İstanbul’da üç baba, çocuklarına şiddet uyguladı. Denizli ve Çanakkale’de bir erkek sokakta oynayan bir kız çocuklarını kaçırmaya çalıştı.

Samsun’da ise bir kız çocuğu kaçırıldı. Ankara’da boşanma aşamasındaki baba, iki kızını kaçırdı.

Bursa'da bir baba, kızını darp etti. Eskişehir'de de bir baba iki çocuğunu darp etti. Diyarbakır'da bir çocuk intihara sürüklendi. Bursa'da bir çocuk ölümübasına "şüpheli" olarak yansıdı. Kayseri'de de iki çocuğun inşaattan atlaması basına "şüpheli intihar girişimi" olarak yansıdı. 

Denizli’de 17 yaşındaki bir genç 15 yaşındaki kız çocuğunu öldürdü. Öldüren çocuk gözaltına alındı. (Akran şiddeti)  

Denizli’de iki kız çocuğundan haber alınamıyor.

Hukuki Süreç

Kayseri'deki babaya yaptırım uygulanmadı.İstanbul'daki babaya uzaklaştırma cezası verildi. 

Denizli'de çocuğu kaçırmaya çalışan erkek tutuklandı. Samsun'daki kız çocuğu aranıyor. 

Ankara'da iki kızını kaçıran erkek hakkında arama kararı çıkarıldı. Denizli'de kız çocuğunu öldüren fail çocuk gözaltına alındı.

Bursa'da kızını darp eden baba gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Tecavüz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ağustos’ta en az altı  kadına tecavüz etti. Bu sayı, geçen yıl aynı ay dörttü.

Ağustos 2019’da erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri zihinsel engelleydi. Erkekler bir kadına da (Antalya) tecavüz girişiminde bulundu. 

Beş kadın, kendilerine tecavüz eden erkekleri tanımıyordu. Bir kadına da bindiği taksideki şoför tecavüz etti.

Erkekler, iki kadına arabada, bir kadına parkta, bir kadına ormanlık alanda, bir kadına da ormanlık alanda tecavüz etti. Erkeklerin bir kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Tecavüzlerin yaşandığı iller

Antep (1), Aydın (1), Denizli (1), İstanbul (1), Kocaeli (1), Trabzon (1).

Hukuki Süreç

Kadınlara tecavüz eden yedi fail erkek vardı. Faillerden, altısı tutuklandı, biri gözaltına alındı.

Geçmiş tarihlerde gerçekleşen ancak basına Ağustos'ta yansıyan tecavüzler

* Isparta'da M.Ö. bir kadına tecavüz etti, mesajlarla sistematik olarak taciz ve tehdit etti. Erkeğin yeğenleri de kadını tehdit etti. Mayıs ayında yaşanan olay kadının, beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunması ile basına yansıdı.

* Siyasetçi D.A., Mart 2015'te aynı bölgedeki bir yönetici olan Z.D.'ye tecavüz etti, daha sonra tehdit yoluyla tecavüzlerini sürdürdü, Mayıs 2019'da kendisini reddeden Z.D.'yi darp etti. Kadın, erkek hakkında suç duyurusunda bulundu. Olayın geçtiği şehir basına yansımadı.

Seks işçiliğine zorlama

Ağustos’da erkekler, en az 42 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 13'tü. Ağustos 2019'da seks işçiliğine zorlanan kadınlardan, 35’i Türkiye vatandaşı değildi. Vakarladan birinde, kadınlar silah zoruyla seks işçiliğine zorlanmıştı.

Hukuki Süreç

Toplam 59 fail vardı. Faillerden 40'ı tutuklandı. 

14 fail adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Faillerden beşi serbest bırakıldı.

Taciz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ağustos’ta  en az 14 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 10'du.

Bir kadını sahte diş hekimibir kadını akrabasıbir kadını komşusu taciz etti. En az 11 kadını taciz eden erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı ve ya “bir erkek” olarak yansıdı.

Erkekler, iki kadının görüntüsünü videoya çekerek taciz etti, bir kadının da evini gözetledi. Bir kadını sosyal medya üzerinden taciz eden Erkekler, 10 kadını sözle-fiziki yollardan taciz etti. Erkekler sekiz kadını sokak, market gibi kamusal alanlarda. Bir kadını internet üzerinden, bir kadını iş yerinde, beş kadını da evde taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Aydın (1), İstanbul (3), Kocaeli (2), Konya (4), Manisa (1), Sakarya (1), Tekirdağ (1). 

Erkeklerin bir kadını nerede taciz ettikleri basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Faillerden dördü tutuklandı. İki fail gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Birinin gözaltına alındıktan sonraki hukuki durumu basına yansımadı.Bir fail, sınır dışı edildi. 

Bir fail hakkında iki ay uzaklaştırma kararı verildi. Bir kadın kendisini taciz eden erkeği öldürdü ve gözaltına alındı.

Geçmiş yıllarda yaşanan Ağustos'ta basına yansıyan erkek tacizi

Öğretim görevlisi K.T. öğrencisi S.G.'yi taciz etti. Kadının erkeğe şantaj yapması ile olay basına yansıdı. Kadın ve erkek birbirinden şikayetçi oldu. Yıllar önce yaşanan olayın zamanı ve yeri basına yansımadı.

İstanbul'da bir erkek, B.T.'yi dokuz ay boyunca sistematik olarak taciz ve tehdit etti. Erkek hakkında cinsel taciz, tehdit ve hakaret suçlarından dava açıldı. Erkek hakkında uzaklaştırma kararı bulunuyor. Taciz, ağustos ayında basına yansıdı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ağustos’ta aralarında erkek çocukların da olduğu en az  19 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 29’du.

Çocuklar kendilerine cinsel istismarda bulunanlardan 13’ünü tanımıyordu. Üç kız çocuğunu akrabası, iki çocuğu da komşusu istismar etti. Bir çocuğu alışverişe gittiği market sahibi istismar etti. 

Erkeklerin sekiz çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı. Erkekler, dört çocuğu sokakta, iki çocuğu evde, bir çocuğu arabada, bir çocuğu parkta, bir çocuğu kafede, bir çocğu markette, bir çocuğu da sosyal medyada istismar etti.

Taciz edilen çocuklardan biri, mendil satıyordu.

Erkeklerin çocukları cinsel istismar ettiği iller

Adana (2), Antalya (2), Antep (1), Bilecik (1), Dersim (1), Isparta (1), İstanbul (2), Manisa (1), Sakarya (1), Samsun (1), Urfa (2), Yalova (1).

Hukuki Süreç

Faillerden on biri tutuklandı. Beş fail, gözaltına alındı, iki fail adliyeye gönderildi. Bir fail basına "kaçtı" diye yansıdı.

 


Geçmişte yaşana ancak Ağustos 2019'da basına yansıyan çocuk istismarı

Antalya'da M.A. (72) üvey torunu D.D.'yi (12) 2015 yılında evde istismar etti. Kız çocuğunun olayı anlatması ile vaka, ağustos ayında basına yansıdı. Tutuklanan erkek, daha sonra serbest bırakıldı.

İstanbul'da M.C. (58) plajda komşusunun kızı İ.B.'yi (13) taciz etti. 8 Haziran'da yaşanan olay, M.C.'nin ve karısı A.C.'nin, İ.B.'yi ve annesini darp etmesi ile basına yansıdı. Erkeğin, 14 yaşındaki başka bir kız çocuğunu da dört yıl boyunca taciz ettiği öğrenildi.

Şiddet / Yaralama

Erkekler, Ağustos'ta en az 89 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 32 idi.

Ağustos'ta 2019'da erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan en az üçünün koruma kararı vardı. En az üç kadın koruma talep etmesine rağmen talebi kabul edilmemişti. Kadınlardan biri 19 yıl şiddet görmüş ve 10 kez koruma talep etmişti. En az üç erkek şiddeti vakasında erkekler, kadınların evlerini yaktı.

Erkekler, en az altı kadını da öldürmek, şiddet uygulamak ve fotoğraflarını sosyal medyada yaymakla tehdit etti.

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, Ağustos'ta en az 62 kadına, koca/sevgili/eski koca ve dini nikahlı kocası, dokuz kadına oğlu/abisi gibi akrabaları, iki kadına komşusu, iki kadına kızının sevgilisibir kadına bindiği taksinin şoförü, bir kadına patronuşiddet uyguladı. En az 12 kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, üç kadına barışmak istemediği/boşanmak istediği "bahanesi" ile şiddet uyguladı. Dört kadına para, bilezik vermediği bahanesi ile şiddet uygulayan erkekler, iki kadına kıskandığı için şiddet uyguladı.

Erkekler bir kadına cinsel ilişkiye girmeyi kabul etmediği için, bir kadına annesinden kalan mirası reddettiği, bir kadına ailesini görmek istediği, bir kadına eve geç geldiği, bir kadına da sosyal medya paylaşımlarını "bahane" ederek şiddet uyguladı. Erkeklerin 74 kadına şiddet uygulama "bahanesi" basına yansımadı.

Erkekler, 30 kadına ev içinde, 19 kadına da sokak, iş yeri, park, sahil, taksi gibi kamusal alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin 40 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Erkekler, 50 kadına darp ederek şiddet uyguladı. En az iki kadını silahla yaralayan erkekler, beş kadını bıçakladı. Erkeklerin 32 kadına uyguladığı şiddet şekli basına yansımadı.

Şiddetin gerçekleştiği iller

Adana (3), Adıyaman (1), Afyon (1), Aksaray (1), Ankara (2), Antalya (2), Antep (2), Aydın (1), Batman (1), Bursa (6), Çorum (1), Denizli (1), Diyarbakır (1), Düzce (2), Edirne (23), Elazığ (1), Eskişehir (2), İstanbul (5), İzmir (4), Kastamonu (1), Kırklareli (1), Kocaeli (2), Konya (4), Kütahya (1), Malatya (2), Mardin (1), Muğla (1), Sakarya (2), Samsun (2), Sivas (2), Trabzon (2), Van (1), Yozgat (1), Zonguldak (5).

Hukuki Süreç

Kadınlara şiddet uygulayan en az 99 fail erkek vardı. Bu faillerden sadece onu tutuklandı, en az iki fail hakkında da hiçbir yaptırım uygulanmadı. 

Faillerden 22'si hakkında soruşturma başlatıldı, 25 fail gözaltına alındı, dört fail adliyeye sevk edildi.

Faillerden biri intihar etti. İki fail basına "aranıyor", üç fail de "kaçtı" diye yansıdı.

Bir kadın kendisine şiddet uygulayan erkeğe şiddet uyguladığı için gözaltına alındı. 

Bir kadın da kendisini yaralayan erkeği öldürdüğü için tutuklandı. Bir şiddet vakasında da kadının abileri gözaltına alındı.

Faillerden 27'sinin hukuki durumu basına yansımadı.


Geçmiş yıllarda yaşanan ancak Ağustos 2019'da basına yansıyan erkek şiddeti şöyle

İstanbul'da markette çalışan bir erkek, diğer çalışan A.T.'yi 30 Temmuz'da markette darp etti. Serbest bırakılmasının ardından erkek, A.T.'yi tehdit etmeye başladı. Erkek hakkında bir yaptırım uygulanmadı.

Elazığ'da bir erkek, karısına on sene boyunca sistematik olarak şiddet uyguladı. Kadının basına demeç vermesi ile olay basına yansıdı.

Diyarbakır'da F.V., birlikte yaşadığı R.A.'ya (28) üç yıl boyunca sistematik olarak şiddet uyguladı, kadının kendisinden ayrılması ile tehditlerini ve şiddeti sürdürdü. Erkek hakkında yaptırım uygulanmadı. Kadının basına demeç vermesi ile olay basına yansıdı.

Van'da V.Y. karısı N.Y.'yi evde darp etti. Erkek hakkında bir yaptırım uygulanmadı. Erkeğin kadına 19 senedir sistematik olarak şiddet uyguladığı ve kadının on kez koruma talebinde bulunmasına rağmen kabul edilmediği öğrenildi.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…