Rusya: İdlib konusunda Türkiye’yi uyarmıştık

20 Ağustos 2019
Rusya: İdlib konusunda Türkiye’yi uyarmıştık

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) grubunun İdlib’deki saldırılarının ‘sert bir şekilde bastırılacağını’ ve Türk tarafının da bu konu hakkında bilgilendirildiğini dile getirdi. Suriye stratejik öneme sahip Han Şeyhun'u geri aldı.

TürkiyeRusya ile gerçekleştirdiği anlaşma çerçevesinde İdlib vilayetinin çevresinde 12 gözlem noktası kurarak bölgede çatışmasızlık sağlamaya çalışıyor. Diğer taraftan, Rusya, İdlib’de çatışmanın sona ermemesi sebebi ile uzun bir süredir Türkiye’yi ‘üstüne düşeni yapmamak‘ ve ‘mutabakata tam uymamak’ ile suçluyor.

Dün de Türkiye’nin İdlib’deki 9 numaralı gözlem noktasına gönderdiği askeri konvoy, Han Şeyhun’un biraz kuzeyinde Rusya’nın müttefiki konumunda olan Suriye tarafından hava saldırısına uğramış ve Heyet Tahrir El şam'a yardım götürdüğü iddia edilen TSK askeri konvoyu durdurulştu.

“Türkiye’yi önceden uyarmıştık”

Lavrov, “İdlib’de teröristleri ortadan kaldırma uygulaması devam edecek” açıklamasında bulundu.

Lavrov sözlerini şu ifadeler ile devam ettirdi: “Buradan (İdlib’den) saldırılar olması halinde, bu saldırılar ister Suriye ordusuna ister sivillere isterse de Hmeymim’deki hava üssümüze yönelik olsun, hepsini sert bir biçimde bastıracağımızı açık bir biçimde söylemiştik.”

Türk askerlerinin İdlib’deki varlığının ‘teröristlerin saldırmasının önünü kesemediğini’ kaydeden Rus bakan, “Söz konusu saldırılara cevap vereceğimiz konusunda Türk meslektaşlarımızı önceden uyarmıştık”  diye konuştu.

'TSK noktası kuşatma altna alındı'

Image result for Suriye ordusu Han Şeyhun'u geri aldı

İdlib’in güneyinde cihatçıların önemli merkezlerinden biri olan Han Şeyhun’a yönelik harekata başlayan ordu, Suriye’ye yakın kaynaklara göre bu sabah kuzeyden Han Şeyhun’a girdi ve merkeze doğru ilerlemeye başladı.

Suriye’deki “muhalif”lere yakınlığıyla bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise cihatçıların gece yarısı ve Salı sabahına karşı Han Şeyhun ve çevresinden geri çekildiklerini ve bölgenin Suriye ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi.

Gözlemevi’nin başkanı Rami Abdülrahman, Fransız AFP haber ajansına açıklamasında, cihatçı örgütlerin bölgeden çekilmesinin “Morek yerleşim yeri yakınlarındaki stratejik öneme sahip Türk gözlem noktasının tamamen Suriye hükümetine bağlı güçler tarafından kuşatıldığı anlamına geldiğini” ifade etti.

Suriye ordusu ile muhalifler arasında çatışmalar sabaha kadar sürdü. Sabah saatlerinde Han Şeyhun’un Suriye ordusu tarafından ele geçirildiği, muhaliflerin ise İdlib’e doğru çekildiği belirtildi ancak resmi kaynaklar tarafından bu bilgi henüz teyit edilmedi.

Yine Suriye muhalefetine yakın ajanslardan StepNews de Suriye ordusunun İdlib güneyinde Han Şeyhun’dan sonra Latamina ve Kefr Zita’da kontrol sağlayarak TSK noktasını kuşatma altına aldığını iddia etti.

İdlib’e bağlı Han Şeyhun kasabası, Şam ile Suriye ordusunun 2016’da cihatçılardan geri aldığı Halep şehrini birbirine bağlayan stratejik öneme sahip M5 otoyolu üzerinde bulunuyor. Ordu birlikleri M5 otoyolunun bir kısmının da kontrolünü geri aldı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…