ABD'li Müslüman liderler Erdoğan'ın 'Ümmeti Birleştirme' davetini reddetti

27 Temmuz 2019
ABD'li Müslüman liderler Erdoğan'ın 'Ümmeti Birleştirme' davetini reddetti

Amerikan Müslüman toplumunun önde gelen iki ismi Dalia Mougahed ve Omar Suleiman, Cuma günü gönderdikleri tweet mesajları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Eylül 2019 tarihinde New York'un Brooklyn şehrinde yapacağı duyurulan ve ''Ümmeti Birleştiriyor'' başlığı taşıyan daveti reddettiklerini açıkladılar.

AKP'li Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan, partisinin içinde beliren, Abdullah Gül-Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun iki ayrı koldan yürüttkleri partileşme hareketini, 'ümmeti bölmek'le suçlamıştı. Anlaşılan o ki, ümmeti birleştirme işine ABD'den, Amerikalı müslüman toplumunun da lideri olduğu propagandası ile başlamak istedi..

Ancak Ahval'den İlhan Tanır'ın haberine göre, Amerikalı Müslüman lideriler Erdoğan'ın propaganda malzemesi olmaya niyeti yok.

***

Postere göre AKP hükümetine yakınlığı ile bilinen Türk-Amerikan Yönetim Komitesi (TASC) ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Erdoğan'ın davetini organize ediyor. Davetin yapılacağının duyurulduğu tarih aynı zamanda Erdoğan'ın her eylül ayında BM'nin Genel Kurul toplantılarına geldiği tarih olarak dikkat çekiyor.

The Institute for Social Policy and Understanding (ISPU) kurumunda araştırma bölümü direktörü olan Dalia Mougahed, cuma günü attığı tweet mesajında kendisinin ve bir başka davetli olarak gösterilen Omar Suleiman'ın davete ret cevabı verdiklerini ve posterin düzeltilmesi için de talepte bulunduklarını hatırlattı. Mougahed, listede davetli gösterilen diğer isimler ile ilgili olarak da bu kişilerin 'Ümmeti Birleştiriyoruz' programına gerçekten gidip gitmeyeceklerini de bilmediğinin altını çizdi.

Dalia Mogahed@DMogahed

Correction: This flier states “invited guests”, not “confirmed” because @omarsuleiman504
and myself did not accept &have both since declined. We have asked for a correction to the flier to avoid confusion. I do not know about the other listed names

View image on Twitter
 

Postere göre programa davet edilen diğer Amerikalı Müslüman liderler Siraj Wahhaj, Yasir Qadhi, Abdullah Hakim Quick ve Oussame Jamal.

Erdoğan'ın programında Mougahed gibi 'davetli konuşmacı' olarak gösterilen bir başka Amerikalı Müslüman lider Omar Suleiman da bir tweet mesajı yazarak, programın bizzat ismini vermeden Erdoğan'ın davetini bir ay önce reddettiğini vurguladı: 'Benim ismimin de 'davetli konuşmacı' olarak geçtiği bir posterin etrafta dolaştığını gördüm. Bu daveti bir ay önce reddettim ve bu posterle ilgili artık tweet almak istemiyorum. Allah tamamına erdirsin :)''  

PSA: I noticed a flyer going around with my name on it as an “invited speaker.” I declined the invite a month ago so requesting no more tweets at me about it. Jazakumullah khayr :)

— Omar Suleiman (@omarsuleiman504) July 26, 2019

Suleiman'ın Facebook hesabının 1.3 milyon kişi tarafından 'beğenildiği' ve 300 binlik bir takipçisinin de Twitter hesabında olduğu görülüyor. Suleiman aynı zamanda Yaqeen Institute For Islamic Research kurumunun da başkanı. 

George Washington Üniversitesi'nde siber tehditler ve aşırılık üzerine odaklanan iç güvenlik programını kuran ve yöneten uzman Lorenzo Vidino, Mayıs ayında Ahval'e verdiği bir mülakatta Müslüman Kardeşler hareketinin ABD yapılanmasındaki farklı kurumlardaki figürlerin birçoğunun AKP'nin artan ilgisi ve maddi desteğinden memnun görünürken, kendisinin görüştüğü diğer birçok Müslüman Kardeşler üyelerinin ise  son yıllarda Erdoğan'ın insan hakları karnesindeki kötüleşmeden dolayı bu yakınlaşmadan ciddi rahatsızlıklar duyduğunu bildiğini anlatmıştı.

TASC'in anaysayfasında bulunan linkten Erdoğan'ın konuşacağı davetin linkine basıldığında, sayfanın bulunamadığı dikkatleri çekiyor. 

Cuma günü ilerleyen saatlerde ise posterde 'davetli konuşmacı' olarak geçen üçüncü Müslüman lider de 'ben de aynı durumdayım' diyerek kendisinin de rızası dışında postere davetli konuşmacı olarak yazıldığını vurguladığı görüldü. 

Omar Suleiman
 
@omarsuleiman504
 

PSA: I noticed a flyer going around with my name on it as an “invited speaker.” I declined the invite a month ago so requesting no more tweets at me about it. Jazakumullah khayr :)

Dr. Yasir Qadhi
 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…