Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) her zamankinden daha güçlü

17 Temmuz 2019
Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) her zamankinden daha güçlü

Kolombiya’da Marksist silahlı hareket ELN’nin (Ulusal Kurtuluş Ordusu) yayınladığı kutlama videosu, ülke sağının gündemine oturdu. FARC'ın silah bırakması ve Venezuela'nın güç kaybetmesi ile beraber Kolombiya'da geçmişe göre elini güçlendiren ELN..

Barış müzakereleri dilediği gibi işlemeyen ELN’nin 55’inci kuruluş yıldönümlerinde yayınladığı bir video, içinde kutlamalara katılan çocukların da olduğu gerekçe gösterilerek, ülkenin sağ siyasetçileri ve gazetelerince ‘çocuk istismarı’ olarak değerlendirilerek yoğun olarak eleştirildi. ELN gerillaların yoksul çocuklar için hazırladığı etkinliklerin yer aldığı videonun bu kadar gündem olması boşuna değil, çünkü örgüt tarihindeki belki de en parlak günlerini geçiriyor.

Daha önce Kolombiya yönetimiyle masaya oturan ELN kurmayları, barış talebinin kendileri için güncelliğini koruduğunu belirtiyor. Bununla birlikte Venezuela konusunda ABD’den yana aldığı radikal tavırla bilinen Kolombiya, ELN’nin sınırdaki faaliyetlerinden şikayetçi. Geçtiğimiz hafta örgütün kendi barış heyetiyle yaptığı röportajda Venezuela ile ilişkilere değinildi. Barış görüşmelerini canlandırmak için Küba’da bekleyen kimi ELN kurmayları, 40 yıldır sınırda olduklarını belirtirken Kolombiya’nın ABD ordusuyla sınırda kurduğu ilişkilere dikkat çekildi.

Washington Post’da geçtiğimiz hafta yer alan bir makalede  ELN’nin son dönemde kazandığı gücün altı çizildi. Silahlı hareketin bugün, geçmişe oranla çok daha fazla savaşçı, mali gelir, silah ve nüfuz alanına sahip olduğu görüşünü savunan makalenin yazarı, bu gelişmeleri iki ana nedene bağlıyor: FARC’ın silah bırakmasıyla ortaya çıkan boşluk ve Venezuela’nın güç kaybetmesi.

Yazar ABD’nin Latin Amerika politikasıyla orantılı olarak, 2 bin 500 üyesiyle ELN’nin Kolombiya’daki ‘en büyük terörist grup’ olduğu görüşünde. Kolombiya ve ABD, bölgede ELN’nin varlığını özellikle Venezuela özelinde kendi açılarından oldukça ‘tehlikeli’ görüyor. Yazarın ‘terörist’ olarak gördüğü ELN’nin güçlenişi hakkında söyledikleri dikkate değer. Venezuela gündemi alevlendikten sonra ELN’nin yeniden sıkça konuşulmaya başlaması ayrıca göze çarpıyor. FARC’ın silahsızlanması ile ABD’nin Latin Amerika’daki en güçlü müttefiklerinden Kolombiya’nın Venezuela gündemi üzerine yaptığı hamleler de geçmişe oranla daha radikalleşmişti.

Aşağıdaki iki haritada ELN’nin 2012 ve 2018 yıllarında Kolombiya’daki nüfuz alanları gösteriliyor. Hareketin kısa sürede genişlediği ve farklı bölgelere yayıldığı göze çarpıyor.

ELN – 2012(solda) ve ELN – 2018.

Çevir: Kavel Alpaslan - Duvar

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…