Erdoğan: Kürt meselesi var demek bana, bize hakarettir

5 Temmuz 2019
Erdoğan: Kürt meselesi var demek bana, bize hakarettir

AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 23 Haziran İstanbul seçimleri yenilgisinin muhasebesini yaparken, AKP içindeki olası değişimler ve dönüşümler yerine, parti dışı gelişmelere odaklandığı görüldü.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, 'şimdi ne olacak, nasıl bir yol haritası izlenecek' toplantılarına, Erdoğan'ın, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'na yönelik sert sözleri ve 'Kürt meselesi yoktur' sözleri damga vurdu.

Erdoğan'ın milletvekilleri ile bir araya geldiği toplantıya dair pek çok kulis sızıyor. Bunlardan biri de, Gazete Habertürk'ten yazar Muharrem Sarıkaya'nın yazısı ile muhabir Saliha Çolak'ın haberine yansıyan detaylar. 

Habere göre, Erdoğan partililere Davutoğlu ve Babacan için, "AK Parti'nin gölgesini kendi gölgesi sananlar boş çuval gibi devrilecekler" benzetmesi yaptı.

Sarıkaya'ya göreyse durum, "Şunu söylemeliyim ki yönetim kadrolarının seçime yönelik eleştirisi çok daha sertti. Milletvekillerinin ilk grubu ile dün gerçekleşen toplantıdaki değerlendirmeler ise daha çok kendilerini önemsiz hissettiren sistemin işleyişine yönelikti. Aktarıldığına göre Cumhurbaşkanı bu konuda taviz vermedi, sistemin aksayan yönleri dışında ana aksında bir değişim olmayacağını belirtti" satırlarıyla anlatılacak bir yönde ilerledi.

Habere göre, Erdoğan, Kürt meselesinde bilindik tutumunu sürdürdü ve Kürt sorununu inkar eden şu sözleri sarf etti:

"Biz Kürtler için her şeyi yaptık. Kürt meselesi var demek bana, bize hakarettir. Türkiye meselesi vardır, Türkiye'yi bir bütün olarak ele almak gerekir. Ben Kürtleri ayırmadım."

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin revizyondan geçirilmesi ile ilgili olarak da Erdoğan, "Fuat bey başkanlığında değerlendirme yapılıyor. İhtiyaç varsa değerlendirilir. Uygulamada eksiklikler varsa tespitlerimiz olursa değerlendiririz" diye konuştu.

Sarıkaya'ya göreyse, Erdoğan, "Biz iyiyiz… Eski geride kaldı, geriye dönüş yok, sorun yok" dedi ve ekledi:

"Abartmayın, vekiller olarak panik halnde gözükmeyin; 31 Mart’ı 23 Haziran’a kurban etmeyin…"

'Geriye dönüş olmaz'

BBC'den Ayşe Sayın'ın Erdoğan 'parlamenter sisteme dönüş' tartışmalarına kapıyı kapattı başlıklı kulis haberine göre ise, toplantılarda milletvekillerinin sistemin aksayan yönlerine ilişkin eleştiri ve önerilerini dinleyen Erdoğan, Türkiye'nin kurulduğu günden bu yana uzun bir parlamenter sistem deneyimi olmasına karşın, bir çok sorun ve kısıntı yaşandığını belirterek, 1 yıl önce geçilen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde de bazı aksaklıkların olmasının doğal karşılanması gerektiğini vurguladı. 

Ancak bu aksaklıkların birçoğunun uygulamadan kaynaklandığını ve yeniden parlamenter sisteme dönülmesi gibi bir düşüncelerinin kesinlikle olmadığını kaydeden Erdoğan, "Eksikler varsa giderilebilir. Ama eski sisteme dönüş yok. Biz o aşamayı geçtik, tekrar geriye dönüşümüz sözkonusu olmaz" görüşünü dile getirdi.

Kılıçdaroğlu'nun referandum önerine karşı

HaberTürk'te yer alan kulis haberinde ise, sisteme dönük eleştiriler konusunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tarafsız cumhurbaşkanı konusunda referandum önerisine de yanıt veren Erdoğan, "Eleştirileri saygıyla karşılıyoruz ama sistem onayını milletten almıştır. Bunun tartışılması eski sisteme dönülmesinden bahsedilmesi millete hakarettir. Millet iradesi mutlaktır. Perde arkasında yönetimler dönemi bitti. Ya milletin gönlüne gireceksin ya da yönetemeyeceksiniz. 1930'lu yıllarda CHP il başkanlarını vali atıyordu bunlara geri dönüş yok" dedi.

**

Tutumundan taviz vermeyen Erdoğan, milletvekillerinin bakanlara ulaşamaması yakınmalarıyla ilgili de, "Milletvekili milli iradenin temsilcisidir. Milli irade mutlaktır. Öyle şey olmaz. Grup başkanvekillerine genel başkan yardımcılarına ulaşın. Bir iki üç uyarır, devam ederse gerekeni yaparız" diye konuştu.

Vekillerin eleştirilerinden biri de 'AKP medyası' oldu. Bir vekil, "Havuz medyasını kimse izlemiyor, herkes Fox izliyor" çıkışında bulundu. Seçimlerin yenilenmesi ve Osman Öcalan'ın ekranlara çıkarılması da 'hata' olarak Erdoğan'a iletilen konular arasında yer aldı. 

Milletvekillerinden seçimin yenilenmesinin hata olduğu yolunda eleştiri de geldi. "13 bin fark o şekilde kalsaydı İmamoğlu da rahat edemezdi, mağduriyet algısı da oluşmazdı" yorumu yapıldı. Bu arada bir milletvekili, "Öcalan son anda CHP’ye oy isteseydi biz seçimi alırdık" diye espri yaptığı öğrenildi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…