Trump: 'Obama Patriot alımına izin vermedi, Türkiye'ye adil davranılmadı'

29 Haziran 2019
Trump: 'Obama Patriot alımına izin vermedi, Türkiye'ye adil davranılmadı'

G20 Zirvesi'nde görüşen CB Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Türkiye-ABD ilişkileri üzerine konuştu. S-400'leri değerlendiren Trump konunun karışık olduğunu belirterek, "Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Türkiye’ye adil davranılmadı" dedi.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü. G20 Liderler Zirvesi kapsamında INTEX Osaka Fuar Merkezi’nde TSİ 07.14'te başladı, 07.50'de sona erdi. Trump, Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadığını öne sürerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı.” dedi.

Türkiye’nin S-400’leri alması halinde ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağı sorusuna yanıt veren Trump, “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz. (Türkiye’ye karşı) Adil olmak zorundasınız” ifadesini kullandı. Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatan Trump, “Türkiye ABD’nin dostu ve beraber harika işler yaptık ve büyük ticaret ortağımız. Bunu daha da büyüteceğiz. İkili ticaret hacmi 75 milyar dolar çok az. 100 milyar doların çok üzerinde olması gerekir” dedi.

Trump, Türkiye ile ABD ilişkilerine dikkat çekerek, “Ticaretimizi dört katına çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin çok iyi üretimi ve ürünleri var. İlişkilerimiz askeri alanda da gelişiyor. Aynı zamanda bizden çok miktarda askeri alım yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Erdoğan ise, “Şu anda 75 milyar dolarlık bir ekonomi ticaret hacmi noktasındaki zirveye doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, atacağımız adımlar var ama her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımız tabii birçok alanda dayanışmamızı adeta teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır” diye konuştu. (AA)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…